Cuketové vafle
Potřebné ingredience
120g jemně strouhané cukety, 100g špaldové mouky, 1 lžička PP, 1 vejce, 30g oleje, 25g jogurtu nebo zakysané smetany
Postup přípravy
Smícháme cuketu, vejce, jogurt, olej, nakonec mouku s PP. Pečeme vafle. Lze podávat nasladko i naslano.
Halušky se špenátovou omáčkou
Potřebné ingredience
bramborové halušky (strouhané brambory, vejce, sůl, mouka), cca 200-250g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst parmazánu, olej, 1 šlehačka, čerstvý kozí sýr - cca 250g
Postup přípravy
Na oleji orestujeme česnek, přidáme špenát a necháme rychle zavadnout. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a chvilku povaříme, přidáme parmazán a asi polovinu kozího sýru .…
Brokolicové karbanátky
Potřebné ingredience
brokolice (asi z 1 malé), 2 nastrouhané mrkve, sůl, pepř, bylinky, česnek, strouhanka, špaldová celozrnná mouka, 2 vejce, 150-200g strouhané goudy, olej
Postup přípravy
Brokolici uvaříme v páře ne úplně doměkka, poté nasekáme - část nahrubo, část rozmixujeme s vejcem. Ze všech surovin uděláme hmotu, kterou zahustíme dle potřeby, aby šly dělat…
Plněná sýrová placka
Potřebné ingredience
100g vody, 200g mléka, 5g sušeného droždí, cukr nebo sladěnka, 410g hladké mouky, 5g oleje, 15g másla, 8g soli. Náplň: 550g směsi sýrů (zde gouda, mozzarella tvrdá i měkká, parmazán, 50g měkkého másla, 1 vejce (použít cca polovinu na náplň, polovinu na potření). Na potření: zbytek vejce, asi 3 lžíce zakysané smetany
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto a necháme 30 - 60 min. kynout. Rozdělíme na 3 části, z každé vyválíme slabou placku, na kterou naneseme náplň (smíchání všech ingrediencí) a necháme volné…
Smetanové brambory
Potřebné ingredience
asi 1kg brambor, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř, petrželka, 250g zakysané smetany
Postup přípravy
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme a vmícháme vše ostatní. Podáváme jako přílohu.
Celerovo-bramborové noky
Potřebné ingredience
Těsto: 400g celeru, 400g brambor, 50g parmazánu, 1 vejce, sůl, pepř, hladká a celozrnná pšeničná mouka dle potřeby. Hrst sekaných vlašských ořechů, hrst dýňových semínek, šalvěj (popřípadě jiná bylinka), máslo, pepř, cca 200g brynzy
Postup přípravy
Celer nakrájíme na kousky a upečeme doměkka. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Teplý celer rozmixujeme na pyré, brambory nastrouháme. Z ingrediencí vypracujeme…
Cizrnové kari
Potřebné ingredience
cca 200g suché cizrny (předem uvařené), plechovka rajčat, plechovka kokosového mléka (cca 400g), asi 150g koktejlových rajčat nebo cherry,1 stroužek česneku, kari, skořice, kurkuma, mletý koriandr, olej, sůl, pepř, petrželka
Postup přípravy
Na oleji orestujeme koření a drcený česnek, přidáme plechovku rajčat, cizrnu a kokosové mléko. Necháme zprudka vařit do zredukování tekutiny. Nakonec přidáme na kousky nakrájená…
Bílkové placičky
Potřebné ingredience
asi 5 bílků, 200 - 250g strouhaného sýru, trochu strouhanky (asi malá hrst), sůl, pepř, sušený česnek, petrželka, velká hrst jemných vloček
Postup přípravy
Bílky vyšleháme do sněhu se solí, přimícháme ostatní suroviny, aby vzniklo husté těsto. Necháme chvíli odstát a smažíme na lívanečníku placičky.
Špagety s ricottou
Potřebné ingredience
500g špaget, 500g ricotty, 130g mléka, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 kus světlého pečiva (cca 70g), 1 stroužek česneku, 1 lžíce citrónové kůry, hrst petrželky
Postup přípravy
Kousky pečiva upečeme na 160°C asi 7 - 8 min., poté nahrubo rozmixujeme. Ve woku rozehřejeme máslo a olej, přidáme nasekaný česnek, na mírném plamenu smažíme do změknutí, poté…
Noky s houbovou omáčkou
Potřebné ingredience
Noky: brambory vařené ve slupce, nastrouhané, vejce, sůl, hladká mouka, celozrnná pšeničná mouka. Omáčka: 250g hnědých žampionů nebo lesních hub, sádlo, kmín, 1 lžíce citrónu, 1 šlehačka, petrželka, sůl, pepř, bobkový list, ev. 1 lžička solamylu
Postup přípravy
Z ingrediencí na noky vypracujeme těsto a uděláme malé noky, které uvaříme v osolené vodě. Na omáčku orestujeme na sádle bobkový list, kmín a houby, přidáme citrón a chvíli vaříme…