Zobrazit přihlášovací formulář
DORTY
Jablečný-ořechový s paříží - vlhký a vynikající!!!

Jablečný-ořechový s paříží - vlhký a vynikající!!!

Potřebné ingredience

Těsto: 6 žloutků, 30 dkg mletého cukru, 28 dkg strouhaných jablek, 16 dkg ořechů (8dkg nastrouhat najemno, 8 dkg na hrubo), 6 dkg dětské krupice (příp. hrubé mouky), 3 lžíce kakaa (Holandské), sníh ze 6 bílků. Nádivka: 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 33%), 250 g čokolády na vaření, 1 máslo. Dále: 1 broskvový kompot, 1 želatina v prášku.

Postup přípravy

Těsto:
Nastrouhané jablka smícháme s dětskou krupicí a necháme trochu nabobtnat. Ušleháme sníh ze 6 bílků. Žloutky šleháme s cukrem, postupně přidáme kakao, ořechy a nabobtnané…

Zobrazit více...
ZVĚŘINA
Srnčí závitky v zelném listu podlité černým pivem - vynikající!!!

Srnčí závitky v zelném listu podlité černým pivem -…

Potřebné ingredience

0,5 kg srnčího masa (nakrájené na nudličky), 3 stroužky česneku, olej, koření (jaké vám chutná - já jsem dala od oka divočinu + rumové + mleté nové koření + granulovaná citronová kůra), sůl, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cobule, máslo, 0,5 kg kysaného zelí, asi 8 zelných listů (z čerstvého zelí), 15 dkg anglické slaniny, špek, 0,25 l černého piva

Postup přípravy

Nakrájené maso, olej, česnek, sůl a koření smícháme dohromady a necháme odležet v lednici. Mezi tím si spaříme zelné listy - necháme je namočené asi půl hodiny ve horké vodě.…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Popletená hrnková buchta - zalitá mikulášskou čokoládou

Popletená hrnková buchta - zalitá mikulášskou čokoládou

Potřebné ingredience

1 kysaná smetana (200 g), 3 vejce, 1 hrnek moučkového cukru (vrchovatý), 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžičky sody, 2 lžíce kakaa, mléko, rozinky namočené v rumu (nemusí být), 1/2 rozpuštěné hery, 1 dcl oleje, mletá skořice (nemusí být). Poleva: 1 velký Mikuláš + 1 velký čert, máslo, rum. cukrové zdobení.

Postup přípravy

Původně hrnková kefírová buchta, ale zapomněla jsem, že ho nemám, tak jsem musela improvizovat a překvapivě byla buchta moc dobrá.

Šleháme kys. smetanu, vejce a cukr.…

Zobrazit více...
DĚTSKÉ SPECIALITY
Jablečné košíčky do školky - jednoduché zdobení

Jablečné košíčky do školky - jednoduché zdobení

Potřebné ingredience

Dávka asi na 50 košíčků o průměru 6 cm. Těsto: 600 g strouhaných jablek (asi 10 středních jablek), 240 g polohrubé nebo hrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 4 vejce, 1,5 dcl oleje (nebo 100 g másla), 2 lžičky skořice, 2 prášky do pečiva, 2 vanilkové cukry, asi 2 polévkové lžíce rozinek namočených v rumu Čokoládová poleva: 2 čokolády na vaření, 1x šlehačka, asi 1 cm pásek másla. Košíčky na pečení od Tescomy průměr 6 cm, 1,5 balíčku želatinových bonbonů, lentilky, cukrové zdobení.

Postup přípravy

Cukr, olej nebo máslo, vejce a skořici chvíli šleháme, přimícháme mouku, prášky do pečiva. Nakonec rozinky a strouhaná jablka. Pečeme při 200 stupních asi 20 minut. Do každého…

Zobrazit více...
DORTY
Finley - požární auto pro syna ke 4. narozeninám

Finley - požární auto pro syna ke 4. narozeninám

Potřebné ingredience

5 celých vajec, 22 dkg cukru krupice, 20 dkg polohr. mouky, 10 dkg mletých ořechů, 2 pol. lžíce holandského kakaa, 1,5 dcl oleje, 1,5 dcl vlažné vody, 1 prášek do pečiva. Krém: 1 vařené salko (2 hodiny), 1,5 másla, rum, marmeláda na protření vrstev, mandarinky. Marcipán: 200 g suš. mléka, 300 g moučk. cukru, mandlové aroma, 1 - 2 pl oleje, 1 pl kukuřičného sirupu, voda dle hustoty (asi 0,5 dcl).

Postup přípravy

Těsto: šleháme vejce, potom přidáme olej a vodu, potom cukr a postupně mouku, kakao, ořechy a prášek do pečiva.
Pekla jsem na plechu - na dno pečící papír, boky NEVYMAZÁVAT!!!…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zapečený květák se smetanou a majoránkou

Zapečený květák se smetanou a majoránkou

Potřebné ingredience

1/2 středně velkého květáku, brambory (množství na poloviční plech), 1 smetana 33%, 1,5 dcl mléka, 20 dkg nastrouhaného sýra, 3 stroužky česneku, majoránka, sůl, máslo na vymazání formy.

Postup přípravy

Do pekáčku vymazaného máslem naklademe oloupané brambory nakrájené na 0,5 - 1 cm kolečka. Brambory trochu osolíme a posypeme trochou mletého kmínu. Na to naskládáme nakrájený…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Mrkvový salát s broskvemi - recept z jeslí i ze školky

Mrkvový salát s broskvemi - recept z jeslí i ze školky

Potřebné ingredience

7 větších vařených mrkví, 1 kompot broskvový, sirup

Postup přípravy

Uvařenou mrkev nastrouháme na jemno, přidáme nakrájený broskvový kompot i šťávu a dochutíme sirupem.
Z tohoto množství je salátu asi 2 l miska, ale míň ho nedělám, je hned pryč…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ PEKÁRNY
Slepované perníčky - druhý den měkké

Slepované perníčky - druhý den měkké

Potřebné ingredience

Těsto: 2 celé vejce, 20 dkg mletého cukru, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ lžičky mletého nového koření, kůra z půlky citronu (omytý v horké vodě), ½ lžičky jedlé sody, 4 polévkové lžíce tekutého medu, 30 dkg hladké mouky. Náplň: kyselkavá marmeláda, trochu skořice, trochu rumu, asi 2 hrsti mletých ořechů.

Postup přípravy

Tento recept mám od kamarádky, dávka je asi na 50 slepených perníčků.
Těsto můžete připravit v robotu nebo šlehačem, ale také jsem letos zkoušela v domácí pekárně a výsledek…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ PEKÁRNY
KOKOSOVÁ ROLÁDA  nepečená - těsto z domácí pekárny

KOKOSOVÁ ROLÁDA nepečená - těsto z domácí pekárny

Potřebné ingredience

Tmavé těsto: 2 dcl mléka, 1 dcl rumu, 1/2 kg pomletých piškotů, 30 dkg cukru moučka, 5 lžic kakaa (Holandské). Kokos na podsypání. Světlé těsto: 25 dkg rozpuštěného másla, 25 dkg mletého cukru, 25 dkg strouhaného kokosu.

Postup přípravy

Nejdříve uděláme světlé těsto - suroviny dle pořadí vložíme do pekárny - program těsto - asi 5 minut.
Potom tmavé těsto - suroviny dle pořadí vložíme do pekárny - program těsto…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ PEKÁRNY
MEDVĚDÍ TLAPKY - těsto z domácí pekárny

MEDVĚDÍ TLAPKY - těsto z domácí pekárny

Potřebné ingredience

210 g rozpuštěné Hery, 2 žloutky, 270 g polohrubé mouky, 30 g kakaa, 100 g mletých ořechů nebo mandlí, 160 g moučkového cukru,2 lžičky mleté skořice, citron. kůra z 1/2 citronu, asi 4 rozemleté hřebíčky, trochu mletého nového koření.

Postup přípravy

Suroviny dáme dle pořadí jak mám napsané do domácí pekárny, program těsto necháme pracovat asi 5 - 10 minut. Těsto dáme odležet do lednice asi na 2 hodiny, potom vtlačíme do tukem…

Zobrazit více...

Kategorie