Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jablečný dort (nepečený)

Jablečný dort (nepečený)

Potřebné ingredience

* DORT: 250 g moučkového cukru, 6 dcl vody, 6 středně velkých jablek, 2 vanilkové pudinky, 1 balíček dětských piškotů, rum (nebo ovocná šťáva, sirup, nálev z kompotu ...); * NA OZDOBENÍ: kysaná smetana, jogurt, šlehačka

Postup přípravy

Do hrnce dát vodu, cukr a oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka. Uvést do varu a potom povařit asi 5 minut.

Pudinkový prášek rozmíchat v troše vody (cca 1-2 dcl) a postupně…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Ovocný nanuk

Ovocný nanuk

Potřebné ingredience

200 g čerstvého nebo mraženého ovoce (nejlépe nějaké výrazné - jahody, borůvky, maliny, rybíz), 1 vanilkový cukr, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml bílého jogurtu, 2 polévkové lžíce cukru (nejlépe hnědého)

Postup přípravy

Do smetany vmíchat vanilkový cukr a dobře ušlehat. V jiné míse rozmixovat ovoce, cukr a jogurt.
Oboje opatrně smíchat, dát do formiček a nechat v mrazáku alespoň 6 hodin.

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuře na talíři

Kuře na talíři

Potřebné ingredience

celé kuře (ideálně něco kolem 1 kg), sůl

Postup přípravy

Úžasně jednoduché, dietní a námi zamilované jídlo.
Ještě budete potřebovat hluboký talíř (mám pro tento účel vyhrazený úplně obyčejný levný porcelánový talíř).

Kuře…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Dušená mrkev s mletým masem nadivoko :-)

Dušená mrkev s mletým masem nadivoko :-)

Potřebné ingredience

500 g mletého masa (nejlépe mix hovězí + vepřové), 500 g mrkve, 1 cibule, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky černého pepře, citrónová šťáva, sůl, cukr

Postup přípravy

Na oleji osmahnout cibulku. Na cibulku vložit maso a smažit dokud se nezačne drobit. Potom podlít vodou, osolit přidat bobkový list, nové koření a pepř. Dusit pod pokličkou cca 15…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Frico (polévka ze zakysané smetany)

Frico (polévka ze zakysané smetany)

Potřebné ingredience

1,5 l vody, 600 g brambor, 1 zakysaná smetana (větší kelímek), 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 2 vejce, muškátový oříšek, sůl

Postup přípravy

Oloupané brambory pokrájet na kostičky, zalít vodou, přidat sůl a bobkový list, vařit.

Kysanou smetanu naředit vodou a rozmíchat v ní mouku.

Když jsou brambory…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Domácí chléb (do formy)

Domácí chléb (do formy)

Potřebné ingredience

* KVÁSEK: ½ kostky droždí, trocha teplé vody, špetka cukru; * TĚSTO: 500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 menší brambora, 1 lžička kmínu, vlažná voda (cca 350 ml), olej a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy

Forma na pečení - je možné použít jakoukoliv (biskupský chlebíček, kulaté zapékací formy, bábovka ...)


Nejdříve zadělat kvásek a nechat ho vykynout.

Do větší…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Skotský jablečný páj

Skotský jablečný páj

Potřebné ingredience

* NÁPLŇ: 5 velkých jablek, 190 g cukru krupice, asi 60 ml studené vody, 2 lžíce citrónové šťávy, větší špetka soli, 50 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, 2 lžíce skotské whisky (nebo rumu). * TĚSTO: 250 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, ¼ lžičky soli, 1 lžíce cukru, ½ kostky másla (Hera), ½ kostky tuku (Omega), 1 vejce, 1 lžíce octa, asi 60 ml studené vody.

Postup přípravy

Ideální je koláčová forma o průměru 30 cm, 4 cm vysoká, ale je možné použít i rozvírací dortovou formu (otevírat až po úplném vychladnutí)

Nejdřív oloupat jablka, zbavit je…

Zobrazit více...

Kategorie