Jablečný dort (nepečený)
Potřebné ingredience
* DORT: 250 g moučkového cukru, 6 dcl vody, 6 středně velkých jablek, 2 vanilkové pudinky, 1 balíček dětských piškotů, rum (nebo ovocná šťáva, sirup, nálev z kompotu ...); * NA OZDOBENÍ: kysaná smetana, jogurt, šlehačka
Postup přípravy
Do hrnce dát vodu, cukr a oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka. Uvést do varu a potom povařit asi 5 minut.
Pudinkový prášek rozmíchat v troše vody (cca 1-2 dcl) a postupně…
Ovocný nanuk
Potřebné ingredience
200 g čerstvého nebo mraženého ovoce (nejlépe nějaké výrazné - jahody, borůvky, maliny, rybíz), 1 vanilkový cukr, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml bílého jogurtu, 2 polévkové lžíce cukru (nejlépe hnědého)
Postup přípravy
Do smetany vmíchat vanilkový cukr a dobře ušlehat. V jiné míse rozmixovat ovoce, cukr a jogurt.
Oboje opatrně smíchat, dát do formiček a nechat v mrazáku alespoň 6 hodin.
Kuře na talíři
Potřebné ingredience
celé kuře (ideálně něco kolem 1 kg), sůl
Postup přípravy
Úžasně jednoduché, dietní a námi zamilované jídlo.
Ještě budete potřebovat hluboký talíř (mám pro tento účel vyhrazený úplně obyčejný levný porcelánový talíř).
Kuře…
Dušená mrkev s mletým masem nadivoko :-)
Potřebné ingredience
500 g mletého masa (nejlépe mix hovězí + vepřové), 500 g mrkve, 1 cibule, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky černého pepře, citrónová šťáva, sůl, cukr
Postup přípravy
Na oleji osmahnout cibulku. Na cibulku vložit maso a smažit dokud se nezačne drobit. Potom podlít vodou, osolit přidat bobkový list, nové koření a pepř. Dusit pod pokličkou cca 15…
Frico (polévka ze zakysané smetany)
Potřebné ingredience
1,5 l vody, 600 g brambor, 1 zakysaná smetana (větší kelímek), 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 2 vejce, muškátový oříšek, sůl
Postup přípravy
Oloupané brambory pokrájet na kostičky, zalít vodou, přidat sůl a bobkový list, vařit.
Kysanou smetanu naředit vodou a rozmíchat v ní mouku.
Když jsou brambory…
Domácí chléb (do formy)
Potřebné ingredience
* KVÁSEK: ½ kostky droždí, trocha teplé vody, špetka cukru; * TĚSTO: 500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 menší brambora, 1 lžička kmínu, vlažná voda (cca 350 ml), olej a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy
Forma na pečení - je možné použít jakoukoliv (biskupský chlebíček, kulaté zapékací formy, bábovka ...)
Nejdříve zadělat kvásek a nechat ho vykynout.
Do větší…
Skotský jablečný páj
Potřebné ingredience
* NÁPLŇ: 5 velkých jablek, 190 g cukru krupice, asi 60 ml studené vody, 2 lžíce citrónové šťávy, větší špetka soli, 50 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, 2 lžíce skotské whisky (nebo rumu). * TĚSTO: 250 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, ¼ lžičky soli, 1 lžíce cukru, ½ kostky másla (Hera), ½ kostky tuku (Omega), 1 vejce, 1 lžíce octa, asi 60 ml studené vody.
Postup přípravy
Ideální je koláčová forma o průměru 30 cm, 4 cm vysoká, ale je možné použít i rozvírací dortovou formu (otevírat až po úplném vychladnutí)
Nejdřív oloupat jablka, zbavit je…