Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 18 návštěvníků)

Domácí chléb (do formy)

0.0
Domácí chléb (do formy)

Potřebné ingredience

* KVÁSEK: ½ kostky droždí, trocha teplé vody, špetka cukru; * TĚSTO: 500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 menší brambora, 1 lžička kmínu, vlažná voda (cca 350 ml), olej a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy

Forma na pečení - je možné použít jakoukoliv (biskupský chlebíček, kulaté zapékací formy, bábovka ...)


Nejdříve zadělat kvásek a nechat ho vykynout.

Do větší mísy dát mouku, sůl, kmín, jemně nastrouhanou bramboru a kvásek.
Míchat vařečkou a postupně přidávat vodu až vznikne řidší těsto (ne úplně tekuté, ale mělo by se dobře míchat vařečkou).

Těsto přikrýt a nechat v teple kynout asi 1 hod (mělo by zhruba zdvojnásobit objem).
Poté těsto vyklopit do vymazané a vysypané formy a ještě chvíli v ní nechat kynout. Potom povrch poprášit hladkou moukou a zvolna péct.

Chléb je hotový, když jeho povrch zezlátne a na poklep zní dutě.
Pokud chcete mít křupavou kůrku ze všech stran, tak chléb ihned vyklopit z formy a vrátit ho do trouby asi na 5 minut (bez formy, jen položit na mřížku).

Do větší mísy dát mouku, sůl, kmín, jemně nastrouhanou bramboru a kvásek.

Míchat vařečkou a postupně přidávat vodu až vznikne řidší těsto (ne úplně tekuté, ale mělo by se dobře míchat vařečkou).

Těsto nechat v teple kynout asi 1 hod (mělo by zhruba zdvojnásobit objem). Poté těsto vyklopit do vymazané a vysypané formy a ještě chvíli nechat kynout. Potom povrch poprášit hladkou moukou a zvolna péct.

Chléb je hotový, když jeho povrch zezlátne a na poklep zní dutě.
Pokud chcete mít křupavou kůrku ze všech stran, tak chléb ihned vyklopit z formy a vrátit ho do trouby asi na 5 minut (bez formy, jen položit na mřížku).

Toto množství je "tak akorát" do královské formy od Tupperware.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Vejdzik 1. 6. 2007, 13:12
zdravím, tak dnes se do něj pustím, snad se mi povede, chleba jsem ještě nepekla, tak snad mě to neodradí :^)
Vejdzik 18. 6. 2007, 7:37
@Vejdzik Tak už jsem ho upekla a řeknu Vám úspěch jako hrom...dokonce i tchýně se olizovala až za ušima...člověk by neřekl co dokáže takový chleba ;-)
Ayra 20. 6. 2007, 14:03
@Vejdzik To mám radost, že se chlebík povedl. Že bych ho na tchýni taky vyzkoušela? ;-)
Lenyna 21. 2. 2007, 8:44
Dobrý den JItuš. Písněte mi prosím jak pečete.MYslím stupně na začátku,potom a na konci.Mám elektrickou troubu.Díky a hezký den.Lenka (L) (F) (L)
Ayra 21. 2. 2007, 9:51
@Lenyna Dobrý den, Leni, to je těžké. Já mám hodně svéráznou plynovou troubu, ve které všechno peču na stupeň 1 - někdy mi to připálí, někdy ne (podle toho, jakou má náladu) :-S Správně by se asi měl péct jako jiná kynutá těsta. Tzn. na začátku chvíli péct zprudka a potom zvolna dopéct, aby těsto nepopraskalo. Ale tohle těsto na popraskání náchylné není, alespoň mně nikdy chleba nepraskl a to ho peču skoro každý týden. Tak ať se zadaří a pochutnáte si, u nás většinou ani nestačí úplně vychladnout.
Kelisek 10. 9. 2006, 9:19
Tak už ho mám také dvakrát za sebou a vřele doporučuji.Když se mi nechce do obchodu /máme ho dost daleko/ Tak se dám do tohoto receptu a je super.Děkuji moc za recept. (Y) (Y)
Annita 20. 7. 2006, 11:03
Milá JItko, mám svůj recept na kulatý chléb/ vesnický/ a je moc dobrý, určitě ho někdy vložím,ale ten Váš je také výborný a vláčný.Hlavně mé babičce moc chutnal, protože je měkonký a né moc slaný.Fakt výborný, vřele každému doporučuji! :-D (Y) (F)
zamo 15. 4. 2006, 20:44
Jituš, tak jsem to zkusila, ale místo čistého chleba jsem dovnitř dala klobásu, uzené a zapékací klobásu. U nás se tomu říká šoldra. Manžel vzkazuje:mňam ;-). Ajka
Ayra 15. 4. 2006, 21:44
@zamo Tedy, už jsem do toho chleba dala ledacos, ale tohle mě ještě nenapadlo :-) , to se tam dává všechno najednou? To by se manželovi taky líbilo :-P
zamo 15. 4. 2006, 21:49
@Ayra Jituš, vykynuté těsto rozválím na placku. Na kraj dám klobásu a sroluju aby nebyla vidět. Pak dám zapékací klobásu a zase sroluju kousek a nakonec špalíčky uzeného a doroluju . Během pečení jsem to ještě potírala slanou vodou. U nás je to tradiční velikonoční pokrm. Sice nic dietního, ale :-P. Ajka
Ayra 15. 4. 2006, 22:58
@zamo Děkuji za tip, vyzkouším ;-)
Preburda 14. 4. 2006, 21:52
Jituško :-), ta brambora sýrová, nebo předem vařená? :-) ;-)
Ayra 14. 4. 2006, 22:21
@Preburda Ivo, brambora se dává syrová. Pro změnu občas přidávám ještě česnek :-P
Preburda 14. 4. 2006, 23:08
@Ayra Jituško děkuji, za zprávičku. ;-) Po Velikonocích vyzkouším a dám vědět, jak to dopadlo, chleba jsem ještě nepekla, už teď cítím tu vůni. :-P :-P ;-)
vercar 15. 4. 2006, 8:26
@Preburda Ahoj Ivčo tak to jsem věděla že tě tady najdu :-D už se na to taky chystám Jíťo moc děkuji za recept chleba jsem dřív pekla z kupované mouky a byl výbornej hlavně teplej takže dneska to zkusím a dám vědět ;-) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie