Domácí chléb (do formy)
Potřebné ingredience
* KVÁSEK: ½ kostky droždí, trocha teplé vody, špetka cukru; * TĚSTO: 500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 menší brambora, 1 lžička kmínu, vlažná voda (cca 350 ml), olej a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy
Nejdříve zadělat kvásek a nechat ho vykynout.
Do větší mísy dát mouku, sůl, kmín, jemně nastrouhanou bramboru a kvásek.
Míchat vařečkou a postupně přidávat vodu až vznikne řidší těsto (ne úplně tekuté, ale mělo by se dobře míchat vařečkou).
Těsto přikrýt a nechat v teple kynout asi 1 hod (mělo by zhruba zdvojnásobit objem).
Poté těsto vyklopit do vymazané a vysypané formy a ještě chvíli v ní nechat kynout. Potom povrch poprášit hladkou moukou a zvolna péct.
Chléb je hotový, když jeho povrch zezlátne a na poklep zní dutě.
Pokud chcete mít křupavou kůrku ze všech stran, tak chléb ihned vyklopit z formy a vrátit ho do trouby asi na 5 minut (bez formy, jen položit na mřížku).
Do větší mísy dát mouku, sůl, kmín, jemně nastrouhanou bramboru a kvásek.
Míchat vařečkou a postupně přidávat vodu až vznikne řidší těsto (ne úplně tekuté, ale mělo by se dobře míchat vařečkou).
Těsto nechat v teple kynout asi 1 hod (mělo by zhruba zdvojnásobit objem). Poté těsto vyklopit do vymazané a vysypané formy a ještě chvíli nechat kynout. Potom povrch poprášit hladkou moukou a zvolna péct.
Chléb je hotový, když jeho povrch zezlátne a na poklep zní dutě.
Pokud chcete mít křupavou kůrku ze všech stran, tak chléb ihned vyklopit z formy a vrátit ho do trouby asi na 5 minut (bez formy, jen položit na mřížku).
Toto množství je "tak akorát" do královské formy od Tupperware.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé