Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 79 návštěvníků)

Domácí chléb s pivem

0.0
Domácí chléb s pivem

Potřebné ingredience

1 kg hladké mouky, 2 a půl lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 1 sušené droždí (na 1 kg mouky!), 1 pivo, 1 hrnek teplé vody, 1 polévková lžíce octu, semínka (sezam, slunečnice, lněné semínko apod.)

Postup přípravy

Do mísy vsypu prosátou hladkou mouku, přidám semínka (my máme rádi hodně, tím se nic nezkazí), sůl, kmín, sušené droždí, ocet, pivo a nakonec hrnek teplé vody. To pivo samozřejmě pak v chlebu není cítit, je tam kvůli správným zdravým bublinkám. Takže ani na kvalitě nezáleží, kupuji to nejlevnější co je na trhu. Hnětu ručním hnětačem. Nevlévám najednou celý hrnek vody, ale po prvotním prohnětení počkám, zda je třeba celý čtvrtlitr nebo méně. Hnětu 10 minut. Popráším hladkou moukou a na teplém místě nechám asi hodinu kynout. Vymažu si jenskou osmilitrovou mísu sádlem (dříve jsem pekla v tzv. pekáči "na husu") a vykynuté těsto v ní nechám ještě chvilku dojít. Mezitím si nahřeji troubu na 250 stupňů, ze začátku peču 10 minut a pak ztlumím na 200 stupňů a peču hodinu. Ale tu hodinu si každá určete podle své trouby. Během pečení potřu sem tam slanou vodou, to samé také po vytažení z trouby. Tento recept mám dobře vyzkoušený, peču ho víc jak 15 let a zvládnou jej i začátečnice, nic na tom není. Můžu potvrdit, že se mu kůrčičkou nevyrovná žádný chléb pečený v domácí pekárně, nesmí nikdy chybět na žádné oslavě, boj o patky je nerovný. A vydrží dlouho chutný.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

56kata 15. 11. 2016, 21:49
Dnes odzkouseny podle receptu (Y)
Evula.U 4. 11. 2016, 18:50
Bochnicek je velice hezky (B) (Y) (B) (clamp) (B)
100ml 8. 6. 2012, 10:49
Evi muzu se zeptat jak vypada ta misa dekuji,a to pivo to ve flasce nebo v plechovce jinak vypada krasne chlebik
estepanova 8. 6. 2012, 21:49
@100ml Jani, je to velká oválná mísa z varného skla, myslím osmilitrová. Je to pak větší bochnik. Ale už jsem použila i z poloviční dávky v menší míse. Nebo pekáč na husu se taky dá. Eva
estepanova 8. 6. 2012, 21:51
@estepanova A to pivo je úplně jedno jaké je. Nejde o značku, ale o ty kvasinky, které pomáhají kynout. Jak jsme psala v receptu, stačí to nejlevnější, ale jestli máte zrovna doma v plechu, dejte ho tam. EVa
iveta Š. 4. 4. 2012, 20:28
Evo děkuji, já po těch dvou pokusech jsmednes upekla jiný, ale určitě se k tomu vašemu vrátím. (Y) Já mám pocity, že jsme dávala i víc sušeného droždí, tak jestli to nebylo i tím. :-) Dnes jsem pekla z droždí čerstvého kefírový a je také vynikající. :-)
iveta Š. 3. 4. 2012, 13:34
Zkoušela jsme tento chleba už 2x, je krásný , krásně vykyne, ale mám ho nějak nahořklý. :-( nevím čím to může být. Poprve jsme dala pivo radegats a podruhé Plzeň. Do těsta jsem přidala jen 3 lžíce semínka zlatého lnu, jinak nic. Peču v troubě podle návodu ale nevím co dělám špatně. :-( Poradí mi někdo?
estepanova 4. 4. 2012, 12:54
@iveta Š. Ivetko, to těsto když je syrové se mi taky zdá nahořklé, asi z toho piva. Radeg i Plznička jsou dost hořká piva. Ale po upečení jsem to ještě hořké neměla. *-) Já ale peču jen z těch levnějších piv, nejsou tak hořká a nemají tolik % alkoholu. Zkuste trochu cukru? ^o) Eva
anaba 18. 3. 2012, 14:22
tak ten vypadá luxusně (Y) (Y)musím určitě vyzkoušet :-D :-D :-Ddíky za receptík (F) (F)
zuzica 14. 3. 2012, 21:14
včera jsem ve fotkách bydlení narazila na foto chleba a Váš recept, takže jsem neodolala a vyzkoušela (L) (L) před půl hodinkou se dopekl a půlka je ho už pryč |:o) jsem zvědavá jak bude chutnat zítra- jestli teda vydrží :-) Moc díky za recept, už se těším, až se s ním vytasím na nějaké rodinné oslavě ^o) ^o)
kachnatko11 14. 3. 2012, 11:46
Zadělávala jsem v DP,musela přidat mouku a stejně bylo těsto řídké *-) nakonec jsemho "přelila" do pekáče na buchty a je v troubě :-) tak uvidímco z toho bude :))))
estepanova 14. 3. 2012, 12:47
@kachnatko11 Kačenko, nebojte, že je trochu řidší. Trouba si s tím poradí. Já tím, že pracuji jen s ručním hnětačem a přidávám vodu, tak jak se mi zdá těsto dost řídké, tak vody dám míň. A taky každý používá jiný hrnek. Fakt je, že to není typické kynuté těsto např. na buchty, s kterým se ještě dál pracuje, tak musí být "do ruky". Toto těsto se fakt jen "přelije" do pekáče. Držím palce. ^o) Eva
aqua33 14. 3. 2012, 8:56
Dobrý den Evi, o víkendu se chci "vrhnout" na Váš chlebík, ale "jenská mísa" slyším prvně v životě *-) Chápu správně, že je to něco podobného jako Simax? Moc díky za info a přeji krásný den (L) (hello)
estepanova 14. 3. 2012, 12:43
@aqua33 Jo, jo, Miruš, já jsem ze staré školy, my říkali jenská mísa, byla od soudruhů z NDR asi :-) Ale bacha, tato je opravdu velká, asi 8 litrů, chleba je akorát do ní. Takže je to varná mísa Simax. Ať se dílo vydaří. ^o) Eva
aqua33 18. 3. 2012, 18:41
@estepanova Evi, tak já jdu s chválou (Y) chleba je naprosto úžasný, chutný, prostě BOMBA |:o) Naše "žravá" rodinka byla naprosto spokojená :-) Pekla jsem po obědě a k večeři je víc jak půlka chleba pryč ,-) Pekla jsem tedy jenom z poloviční dávky a po upečení jsem měla dost tvrdou vrchní kůrku, tak jsem se bála, že bude trvrdý a nepůjde dobře krájet, ale "důkladně" jsem ho ještě potřela a než vystydl, tak je měkkoučký :-$ A moc děkuju za radu se "Simaxkou", tu co mám, tak sedla na tu poloviční dávku" jako pr@el na mísu" ,-) ,-) (L) (hello)
Pesinka (upraveno) 13. 3. 2012, 16:53
Tak Evi,chlebík máme upečený a musím napsat,že nemá chybu (Y)Zadělávala jsem ho tedy v pekárně na program těsto a ke konci mi už lezl doslova z pekárny ven..mám pedig ošatku a tak jen trochu pro tvar těsto nacpala do ošatky a pak překlopila na plech s pečícím papírem..a potírala dle vaší rady vodou se solí :-)Mám fakt velkou radost,konečně opravdový chleba se super chutí a kůrčičkou (Y) (clamp)Doteď jsem pekla chleby v pekárně,ale to se fakt nedá vůbec srovnat ,-)Děkujiiiiiiiiiiiiiii (L) |:o)
estepanova 14. 3. 2012, 12:40
@Pesinka Peťule, já mám ještě větší radost. Vždy je malý risk dát něco na web. Každý má jiný způsob přípravy, jinou mouku, jinou troubu, proto máme každá radost, když se dílo pořadí. (hello) Eva
Pesinka 14. 3. 2012, 19:01
@estepanova Já fotku mého chleba včera vložila do bydlení a sklidila veliký úspěch,díky Vám..Samozřejmě tam mám odkaz na Vás,recept je přeci Váš :-)A tak budete mít určitě spoustu oblíbených (Y) (clamp)ještě jednou díky,zato,že jste se o tak skvělý recpt podělila (L)
Mihulinka 22. 2. 2012, 17:27
Musim podekovat pani Eve za bajecny recept na chleba.Bydlim v Anglii a cesky chleba mi tu chybel. Chleba delam jen z polovicni davky a je opravdu vyborny. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Inkakos 16. 2. 2012, 9:43
Chlebík nemá jedinou chybičku!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Pekla jsem ho dědečkovi, jelikož je cukrovkář a sladké nemůže, ale pečivo miluje, neváhala jsem a moooooc chutnal (clamp) (clamp) (clamp) (clamp). Děkuju za super receptík!!! (L)
estepanova 16. 2. 2012, 19:18
@Inkakos Ivanko, pochvaly miluju. ^o) A tento chlebík si ji fakt zaslouží. Eva
Moničnice 28. 1. 2012, 16:42
prosím, ta jénská mísa, tu zavíráte, nebo se peče jen v tom spodním díle?
estepanova 3. 2. 2012, 19:22
@Moničnice Moni, omlouvám se, že píšu až dnes, nevšimla jsem si Vašeho dotazu :-$. Jenská mísa či pekáč se nezavírají, ať je tam ta kůrčička. Ale používám tu velkou mísu. Přeji ať se podaří. Eva ^o)
monky3 10. 1. 2012, 17:02
taky peču takový chlebík, je vynikající, jen na plechu v troubě |:o)
Maxinka 10. 1. 2012, 15:15
Myslíte, že by se dal upéct i bez takové formy *-) Spíš nakulato na plechu *-) (L)
estepanova 10. 1. 2012, 19:13
@Maxinka Luci, já to nezkoušela, ale paní viz výše píše, že to půjde. Zkuste, vždy je něco poprvé, nic tím zkazit nemůžete, on si i v té míse udělá svůj bochníkový tvar a odlepí se horkem od stěny pečící mísy. :-$ Eva
Kašpárek 10. 1. 2012, 11:44
Tak to jsem zvědavá,jestli se mi povede. Vypadá úžasně. (hello)
estepanova 10. 1. 2012, 14:34
@Kašpárek Jani, nebojte, povede se, jen to složitě vypadá, ale nedá vůbec práce. Kdyby se Vám zdálo, že se mu nechce nahoru, rozehřejte na chvilku troubu na 30-40 stupňů a uteče z mísy :-) Písněte jaký byl. Eva (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie