Celerové ragú s masem
Potřebné ingredience
300 g vepřové nebo kuřecí maso, cibule, cca 200 g celer, hladká mouka, smetana, sůl, pepř
Postup přípravy
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, maso nakrájené na drobné nudličky a chvíli restujeme. Zalejeme vodou nebo vývarem a dusíme do skoro měkka. Přidáme najemno…
Česnečka - oukrop
Potřebné ingredience
Brambory, česnek, sůl, drcený kmín, majoránka, solčanka, petrželová nať
Postup přípravy
Oloupané brambory nakrájíme nadrobno a vaříme v osolené vodě. Až jsou měkké, pomačkáme je na hladkou hmotu. Přidáme drcený kmín, majoránku, solčanku (lze koupit ve zdravé výživě).…
Rybízový koláč se sněhem
Potřebné ingredience
20 dkg másla nebo Hery, 20 dkg moučkového cukru, 3 vejce (zvlášť žloutky a bílky), 40 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva, 2 dcl vlažného mléka, špetku soli, rybíz, na povrch bílky a 18 dkg cukru. Tento recept jsem vyzkoušela i s rebarborou a byl také moc dobrý.
Postup přípravy
Povolené máslo utřeme s cukrem, postupně vešleháme 3 žloutky. Střídavě přidáváme mouku a mléko, nakonec vmícháme prášek do pečiva a špetku soli. Těsto dáme na plech, který si dle…
Kynuté rohlíčky
Potřebné ingredience
50 dkg hladké mouky, 38 dkg másla (změklého), 10 dkg cukru moučka, 3 vejce, 1 dcl vlažného mléka, 6 dkg čerstvého droždí nebo sáček sušeného, sůl. Na náplň: pomletý mák uvařený s mlékem, cukrem, citrónovou kůrou, to samé u náplně ořechové. Do tvarohu přidám cukr dle chuti a citrónovou kůru. Je lepší použít tvrdší tvaroh, nelepí se tak, např. Olešnický červený.
Postup přípravy
Z trošky mléka, cukru, mouky a čerstvého droždí nechám vykynout kvásek. (Pokud používám sušené, vsypu ho do prosáté mouky přímo.) Těsto dělám v míse s ručním hnětačem, lze ho…
Domácí chléb s pivem
Potřebné ingredience
1 kg hladké mouky, 2 a půl lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 1 sušené droždí (na 1 kg mouky!), 1 pivo, 1 hrnek teplé vody, 1 polévková lžíce octu, semínka (sezam, slunečnice, lněné semínko apod.)
Postup přípravy
Do mísy vsypu prosátou hladkou mouku, přidám semínka (my máme rádi hodně, tím se nic nezkazí), sůl, kmín, sušené droždí, ocet, pivo a nakonec hrnek teplé vody. To pivo samozřejmě…