Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Kynuté rohlíčky

0.0
Kynuté rohlíčky

Potřebné ingredience

50 dkg hladké mouky, 38 dkg másla (změklého), 10 dkg cukru moučka, 3 vejce, 1 dcl vlažného mléka, 6 dkg čerstvého droždí nebo sáček sušeného, sůl. Na náplň: pomletý mák uvařený s mlékem, cukrem, citrónovou kůrou, to samé u náplně ořechové. Do tvarohu přidám cukr dle chuti a citrónovou kůru. Je lepší použít tvrdší tvaroh, nelepí se tak, např. Olešnický červený.

Postup přípravy

Z trošky mléka, cukru, mouky a čerstvého droždí nechám vykynout kvásek. (Pokud používám sušené, vsypu ho do prosáté mouky přímo.) Těsto dělám v míse s ručním hnětačem, lze ho dělat rovněž na vále. Těsto je spíše jakoby tučné, ale už se pak ničím nepotírá. Ale už jsem ho zkoušela jen s asi 30 dkg, protože jsem doma více neměla, a byl také dobrý. Takže kdo chce mít rohlíčky méně tučné, může dát másla míň. Už jsem ho rovněž zkoušela i půl na půl s Herou nebo Zlatou Hanou. Vykynuté těsto rozdělím podle toho jak chci velké rohlíčky, buď na 5 bochánků nebo 6. Na obrázku jsou rohlíčky z 6 bochánků, vyjde tedy 48 rohlíčků. Každý tento bochánek vyválím na placku, rozdělím rádlem na 8 stejných trojúhelníčků a ty plním různými náplněmi. Nejčastěji dělám makovou, tvarohovou a ořechovou. I povidlová je výtečná. Dílky sroluji od nejširšího okraje, peču na plechu s pečícím papírem na 170 stupňů asi 20 minut do růžova. Ale řídit se musíte dle své trouby. Ještě teplé obaluji v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým. S těstem se velmi dobře pracuje, nelepí, jen je třeba si zvyknout, že je trošku mastnější, konečný efekt je pak však znát. Rohlíčky vydrží klidně 3 dny vláčné. Prý.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

trala 12. 1. 2012, 12:02
(Y) (Y) (Y) (jidlo) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie