Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

>>> Kynuté koláčky

0.0
>>> Kynuté koláčky

Potřebné ingredience

* 1kg hl.mouky (výběr extra 00) * 20dkg cukr krupice * 10 dkg másla * 1/2 hrnku oleje (i méně) * 2 kostky droždí * lžička soli * 2 vajíčka *1/2 l mléka * nastrouhaná kůra z jednoho citrónu

Postup přípravy

Z části mléka si uděláme kvásek (250ml teplého mléka + 2 kostky droždí + 1-1,5 ČL cukr krupice). Suché ingredience (přesátá mouka +cukr + sůl) si promícháme. Pak už jen přidáváme kůru z citrónu, rozpuštěné máslo, olej, zbylé vlažné mléko (250ml), ve kterém jsme si rozmíchali vajíčka, vzejítý kvásek a řádně vypracujeme těsto. Pokud se těsto trošku lepí, přisypeme mouku. Těsto propracováváme v míse nejlépe 3-5min. Necháme vykynout. Z vykynutého těsta si lžíci odebíráme těsto na vál a dáváme na připravené placičky náplň. Uděláme "raneček", obrátíme a ještě hezky vytvarujeme. Pokládáme na plech a necháme ještě chvíli vykynout (10-15min). Pak děláme do koláčků důlky, koláčky potřeme bílkem (žloutek upotřebím v tvarohové náplní), dám džem (marmeláda by nám při pečení stékala) a dáme posypku. Takto připravené koláčky vložíme do vyhřáté troby a pečeme při 170st. Po vyjmutí potíráme rozehřátým máslem.
Koláčky jsou opravdu nadýchané a vydří více dní čerstvé. U tvarohových koláčků se mi osvědčil meruňkový džem. Všichni se jen oblizovali. **** Z této dávky se mi podařilo udělat 62 koláčků. Lze udělat i poloviční dávka ****

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
na jeden tvaroh (ne vanička!!!) jeden žloutek, 1 PL cukr moučka a 1/2 vanil.cukru a trošku mléka. Zamícháme a zkusíme (popř. přidáme ještě cukr).

MAKOVÁ NÁPLŇ:
1 hrnek mletého máku (já používám už ten ochucený s cukrem), 1hr. mléka, 2-3 PL cukr krupice, 1/2 vanil.cukru, špetka ml.skořice (Pokud použijete čistý mletý mák tak cukru dát 5 PL)
**mléko uvedeme do varu, přidáme mák a za stáleho míchání dusíme do zhoustnutí. Ještě teplý osladíme cukrama, poté ml. skořici a promícháme a necháme vychladnout. Kdo chce může přidat ještě strouhanou citrón.kůru.
Pokud se vám zdá mák nepříliš hustý po trošce přidáme strouhanku a zamícháme a chvíli počkáme

*** 36ks tvarohových (z jednoho tvarohu) a 26ks makových ***

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Katy 29. 8. 2010, 15:34
Dobrý den, vyzkoušejte. Já zkoušela už hodně koláčku i tady z MMB, ale nakonec jsem získala recept od své tety a už vím, že u těchto zůstanu. Navíc jsem se jimi upsala v naší rodině :-) Když je v naší rodině nějaká oslava, každý čeká, že tam budou mé koláčky :-) A to mě moc těší.
fojaa 29. 8. 2010, 11:12
Uplně se mi sbíhají sliny (zajic)Také mám raději na kynuté těsto hladkou mouku,nebo dávám alespoň její větší část (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie