(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Domácí chléb

Potřebné ingredience
350 g hladké mouky celozrnné, 150 g žitné chlebové mouky, 1,5 lžíce oleje, 1,5 lžíce octa, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 1 balíček droždí (na 500 g mouky), 350 ml vlažné vody + 2 hrsti slunečnicových semínek a lžíce sezamových semínek dovnitř + sezamová semínka na posypání + osolené mléko nebo osolená voda na potírání
Postup přípravy
1. Mouky smícháme s droždím, cukrem, solí, olejem, octem a semínky.
2. Přidáme vlažnou vodu a několik minut těsto hněteme pomocí vařečky dokud nevidíme, že suroviny jsou zapracovány.
3. Necháme asi hodinu kynout v míse. (Tip: nechat kynout v teplém prostředí - já jsem na elektrickou plotýnku dala kovový napařovák na knedlíky, na to mísu s těstem a zapla na nejmenší stupeň - ale musí se to hlídat, nenechat na teple celou dobu!!!)
4. Až těsto nakyne, přendáme ho z misky na plech s pečicím papírem. Vytvarujeme jak chceme a necháme ještě asi půl hodinky kynout. Připravený bochník potřeme osoleným mlékem (nebo vodou), poyspeme sezamovými semínky a můžeme začít péct!
5. Pečeme na 220° prvních 15 minut, poté na 175° dalších asi 40 minut. V průběhu můžeme ještě potřít mlékem.
6. Hotový chléb vyndáme z trouby a necháme zchládnout. Je opravdu výborný, s křupavou kůrkou :) Tak přeji dobrou chuť :-P
recept je i na mém blogu: http://papajacrazyloved.blogspot.cz/2012/06/domaci-chleb-c1.html
2. Přidáme vlažnou vodu a několik minut těsto hněteme pomocí vařečky dokud nevidíme, že suroviny jsou zapracovány.
3. Necháme asi hodinu kynout v míse. (Tip: nechat kynout v teplém prostředí - já jsem na elektrickou plotýnku dala kovový napařovák na knedlíky, na to mísu s těstem a zapla na nejmenší stupeň - ale musí se to hlídat, nenechat na teple celou dobu!!!)
4. Až těsto nakyne, přendáme ho z misky na plech s pečicím papírem. Vytvarujeme jak chceme a necháme ještě asi půl hodinky kynout. Připravený bochník potřeme osoleným mlékem (nebo vodou), poyspeme sezamovými semínky a můžeme začít péct!
5. Pečeme na 220° prvních 15 minut, poté na 175° dalších asi 40 minut. V průběhu můžeme ještě potřít mlékem.
6. Hotový chléb vyndáme z trouby a necháme zchládnout. Je opravdu výborný, s křupavou kůrkou :) Tak přeji dobrou chuť :-P
recept je i na mém blogu: http://papajacrazyloved.blogspot.cz/2012/06/domaci-chleb-c1.html
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kankalinka
(upraveno)
11. 6. 2012, 13:24
také mám dotaz jaké droždí prosím......sušené nebo obyč?
nahlásit

Habi
(upraveno)
11. 6. 2012, 13:07
Pavli sušené kvasnice???



nahlásit

PaulinaS
(upraveno)
11. 6. 2012, 13:55
@Habi
dobrý den, no já jsem z kostek nikdy nedělala, tak v těch balíčcích je to asi sušené

nahlásit