vyborna letni zelnacka
Potřebné ingredience
hlavkove zeli,rajsky protlak,cibule,cul,cukr,ocet,vyvar s masa
Postup přípravy
Udelame si vyvar s masa,ja pouzila veprove zebirka,pak pridame uvarene a ochucene hlavkove zeli(jako na prilohu),nechame povarit ,pridame rajsky protlak,sul,pepr a mirne zahustime…
Žampionový krém
Potřebné ingredience
300 g čerstvých žampionů, 150 g cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 masox, 1 smetana na vaření, sůl, pepř, bobkový list, kopr, petrželka
Postup přípravy
Nakrájenou cibuli orestovat na másle, přidáme 1/2 očištěných a na plátky nakrájených žampionů, zesklovatíme je na cibulce, přidáme hladkou mouku, kterou osmahneme a zalijeme…
Bílá zelňačka
Potřebné ingredience
1 sklenici sterilovaného zelí sladkokyselého-velkou sklenici, 4 brambory nakrájené na malé kostičky ,1 cibule ,2 lžíce másla , 2 lžíce hladké mouky ,2 litry zeleninového vývaru ,sůl ,2 bobkové listy ,asi 7 kuliček celého pepře a 7 kuliček nového koření ,1 kelímek šlehačky
Postup přípravy
V hrnci necháme zesklovatět na másle na drobno nakrájenou cibuli,zaprášíme moukou a zalijeme zeleninovým vývarem,přidáme zelí i s nálevem.Přidáme koření( dávám do sítka,abych ho…
Uzená s kapáním
Potřebné ingredience
Vývar z uzeného masa,kousek uzeného masa,kořenová zelenina: mrkev,celer,petržel,kousek pórku,1 stroužek česneku,pepř,sůl,zelená petrželka Na kapání: 1 vejce,3 lžíce vody,4 asi lžíce polohrubé mouky
Postup přípravy
Do vývaru z uzeného masa dáme kousky masa nakrájeného na kostičky .Kořenovou zeleninu a stroužek česneku nastouháme (já si nasekám v elektrickém sekáčku),dáme do polévky a…
Špenátová polévka se zeleninou
Potřebné ingredience
2 středně velké mrkve,1 zelená paprika,1/4 menšího celeru,kus zelené části pórku,1 cibule,2 lžíce mraženého hrášku,1 balení mraženéholistového špenátu,2 stroužky česneku,21 lžíce polévkového koření,pepř,sůl,2 vejce uvařená natvrdo.
Postup přípravy
Veškerou zeleninu očistíme,pokrájíme si ji namenší kousky adáme vařit do 1 a 1/2 litru vody,přidáme polévkové koření a uvaříme do měkka.Pak přidáme rozmražený špenát,povaříme asi…
Sváteční česnečka
Potřebné ingredience
1 l hovězího vývaru ( z kostí ),,asi 4 stroužky česneku ( podle chuti ),8 dkg toustové šunky,8 dkg eidamu,pepř,sůl,majoránku,2 krajíčky chleba ,sádlo na osmažení chleba,zelená petrželka
Postup přípravy
Chleba nakrájíme na malé kostičky a osmažíme do zlatova.Do vývaru přidáme utřený česnek,nasypeme drcenou majoránku,dochutíme solí a pepřem,přidáme nasekanou zelenou petrželku…
Polévka z kysaného zelí
Potřebné ingredience
1/2 sáčku kysaného zelí,10dkg slaniny,1 cibule , sádlo ,vrchovatou lžíci hladké mouky,1 lžíce sladké papriky, 1 kelímek sladké smetany,1 kostka bujonu (bez konzervantů ),sůl.pepř,1 brambora
Postup přípravy
Zelí ze sáčku dáme vařit do 1/2 litru vody. Na sádle osmažíme kostičky slaniny a cibuli nakrájenou najemno ,zasypeme hladkou moukou-rozmícháme ,vsypeme červenou papriku ,zalijeme…
Celerová polévka se sýrem
Potřebné ingredience
1 středně velký celer,1 pórek,1,5 l vývaru z kostky,2 dl mléka,1 cibule,pepř,sůl,10 dkg sýra,celerová nať,máslo
Postup přípravy
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na másle,přidáme na menší kousky očištěný a nkrájený celer a plátky pórku a asi 5 minut opékáme.Zalijeme vývarem a vaříme do měkka.Pak vše…
Polévka z červené řepy
Potřebné ingredience
400g červené řepy, 400g rajčat v plechovce, 750ml vývaru, 1-2 lžíce balzamika, sůl, pepř,1 lžička tymiánu, 1 stroužek prolisovaného česneku, olej, zakysaná smetana k podávání
Postup přípravy
Řepu nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kousky, chvíli ji restujeme na lžíci oleje, přidáme rajčata, koření a zalijeme vývarem. Vaříme doměkka (20-30 min.), poté rozmixujeme a…
Rychlá jitrnicová polévka
Potřebné ingredience
2 jitrnice,1 a 1/4 l vody,asi 100g kořenové zeleniny( kousek mrkve,petržrlr,celeru),1 masox ( bez glutamátu),peř,sůl,majoránku,česnek na dochucení
Postup přípravy
Obsah jitrnic vytlačíme do hrnce,zalijeme vodou a rozšleháme.přidáme zeleninu nahrubo nastrouhanou,masox a vaříme do změknutí zeleniny.Dochutíme,solí,pepřem,majoránkou a česnekem.