Domácí jogurt (bez jogurtovače)
Potřebné ingredience
1 litr mléka (plno nebo polotučné),
100 g sušeného mléka,
2 lžíce bílého jogurtu (Hollandia) - musí mít živé kultury a neměl by obsahovat žádnou želatinu
Postup přípravy
Do hrnce dám 1 litr mléka+100g sušeného mléka = rozkvedlat---------zahřát na kamnech na 48 stupňů Celsia------přidat 2 lžíce bílého jogurtu ----zamíchat, přiklopit, zabalit do…
SEKANÁ -zdravější a dobrá :-)
Potřebné ingredience
1 šišku mraženého měšťanského masa (krůtí)*1-2 celé papriky- jakékoliv barvy*2-4 nastrouhané mrkve*polévkové bylinky - dle chuti*pórek - jeden menší nebo 1/2 většího* sůl*pepř*česnek* nebo grilovací česnekové koření (od Vitany)* 1 vejce může být, ale už ho nedávám
Postup přípravy
Maso necháme rozmrznout, v míse promícháme s kořením - polévkové dávám od Kotányi -pažitka, petržel,libeček,celer, dále přidáme nastrouhanou mrkev a na malé kostičky nakrájenou…
Zapečený květák
Potřebné ingredience
květák, sůl, vejce, kysaná nebo sladká smetana, grilovací koření, sýr - cihla, olej, cibule Další varianta je, že se kysaná či sladká smetana nahradí rozkvedlaným vajíčkem.....
Postup přípravy
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, na ní poklademe ve slané vodě povařený, na růžičky rozdělaný květák, zasypeme česnekovým grilovacím kořením, vejce rozkvedláme ve smetaně a…
Střapáčky
Potřebné ingredience
200 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g moučkového cukru, 200 g strouhaného kokosu, 1 vejce, 3 lžíce kakaa, čokoládová poleva + kokos + filigránky na ozdobení
Postup přípravy
Z přísad vypracujeme těsto, které necháme zhruba 1/2 hodiny v chladu odpočinout. Pak vyválíme plát, vykrájíme kolečka a pečeme zhruba 10 minut dorůžova. Uečené a vychladlé…
Perníčky (ihned měkké)
Potřebné ingredience
80 dkg hladké mouky, 12 dkg tuku, 28 dkg moučkového cukru, 4 vejce + 1 na potření, 2 lžičky jedlé sody, 4 lžíce medu, 2,5 lžičky perníkvého koření (POZOR-NÉ kypřící prášek do perníku!!!!), 1 lžíce kakaa, citrónová kúraPOLEVA: 1 hrnek moučkového cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 bílek a to utřeme ručně až je dostatečně hustá. Pokud je řídká, přidat trošku cukru, pokud hustá, kapku citrónové šťávy.
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme SILNĚJŠÍ tvary, potřeme je vajíčkem a upečeme . Opravdu lepší jsou silnější tvary a né péct až moc dozlatova, pak křupou…
RYCHLÝ DORT - zvládne ho opravdu každý
Potřebné ingredience
1 koupený korpus ( 3 pláty ),
2 krémy vanilkové (dle chuti může být i jiný),
400 ml mléka + 4-6 lžic moučkového cukru,
zavařenina - nejlépe malinová,
koupený barevný marcipán,
zdobení
Postup přípravy
Nejprve si připravíme krém ve 400 ml studeného mléka a s 4-6 lžícemi cukru. Můžeme přidat i máslo. Postup přípravy je na krabičce.
Pláty si potřeme marmeládou, na ní rozetřeme…
Zemlbába do ruky
Potřebné ingredience
Na 1 porci:
2 plátky toustového chleba,
tvaroh,
jablíčko,
cukr,
skořice,
máslo, vše dle obliby a chuti
Postup přípravy
1 plátek toustového chleba potřeme máslem, druhý tvarohem, přidáme nastrouhané jablíčko, případně tenčí plátky, posypeme cukrem a skořicí, dle chuti můžeme přidat i rozinky ( u…