Borůvkový / Rybízový koláč
Potřebné ingredience
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vody
Postup přípravy
Všechny ingredience smíchat a nalít na vymazaný a vysypaný plech (ten velký). Nemějte strach, že těsto bude příliš nízké, je to pak hezky vláčné a není to suché.rnNa těsto nasypat…
Třešňový závin s marcipánem
Potřebné ingredience
Listové těsto, třešně, marcipán, strouhanka, vanilkový cukr, skořicový cukr, vejce
Postup přípravy
Závin se dělá stejně jako klasický jablečný štrůdl, jen místo jablek poklademe listové těsto vypeckovanými třešněmi a posypeme nastrouhaným marcipánem. Druhá možnost je marcipán…
Margotková buchta
Potřebné ingredience
Těsto: 20dkg polohrubé mouky, 20dkg cukru, 1dcl oleje, 1dcl vody, 1/2 kypřícího prášku, 3 vejce. Puding: čokoládový nebo jiný podle chuti, mléko. Navrch: 2x zakysaná smetana, 2x velká margotka
Postup přípravy
Smícháme přísady a uděláme těsto, které dáme péct. Já dělám raději na větším plechu, aby nebyla buchta moc silná.
Ještě na teplý upečený korpus vylejeme udělaný puding,…
Plněná sekaná - rychlá, jednoduchá a výborná!
Potřebné ingredience
1/2-1kg mletého masa, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř, hl.mouka, strouhanka, 1 syrové vejce, 3 uvařená vejce natvrdo, paprika (zelená, žlutá nebo červená), uvařená mrkev na proužky, alobal
Postup přípravy
Mleté maso dáme do mísy a pořádně promícháváme rukama. Postupně přidáváme ingredience a stále promícháváme.
Nejdříve na drobno nasekanou cibuli (množství podle toho kolik máme…
Buřtguláš/Bramborový guláš - rychlovka a dobrota
Potřebné ingredience
Cibule, olej, sladká mletá paprika, brambory, točený salám, majoránka, voda, hladká mouka
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Přidáme 2-3 lžičky sladké mleté papriky. Jen co se paprika spojí s olejem zalejeme vařící vodou - stačí trochu.
Přidáme na…
Rychlá svíčková omáčka
Potřebné ingredience
Olej, 1 středně velká cibule, 1 větší nebo 2 menší mrkve, 1 menší nebo půlku větší petržele, kousek celeru (asi jako petržele), 5 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 velký nebo 2 menší bobkové listy, hovězí maso, 1 smetana ke šlehání, hladká mouka (Místo zeleniny můžete rovnou koupit mraženou zeleninu "pod svíčkovou", prodávají to snad všude. Je to bez práce krájení.)
Postup přípravy
Do hrnce na olej hodíme nahrubo nakrájenou cibuli (stačí na půlkolečka), mrkev na kolečka, petržel, celer, pepř, nové koření a bobkový list.
Smažíme a mícháme, aby se to…
Houbová omáčka
Potřebné ingredience
Hovězí maso, houby (sušené nebo mražené nebo čerstvé), cibule, olej (sádlo), sůl, pepř, klechtánek (voda+hladká mouka)
Postup přípravy
Na oleji nebo sádle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, necháme aby trochu chytla barvu. Na cibulku pohodíme maso, buď na plátky nebo nakrájené na kostky, osolíme, opepříme a…
Žemlovka s tvarohem a jablky
Potřebné ingredience
250g měkkého tvarohu, 70g pískového cukru, 3 vejce, 4 housky, 500ml mléka, 100g tuku Hera, rozinky, jablka, skořicový cukr (nebo skořice+cukr), moučkový a vanilkový cukr na posypání
Postup přípravy
Tvaroh rozmícháme s pískovým cukrem a jedním vejcem, přidáme propláchnuté rozinky a vše promícháme.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a posypeme…
Pórková nebo květáková polévka
Potřebné ingredience
Pórek nebo květák, máslo, hladká mouka, masox, voda, sůl, kmín, vejce
Postup přípravy
Do hrnce dáme cca 2cm másla, až se rozpustí přidáme 3 lžíce hladké mouky - vzniklá hmota musí být tekutá. Necháme zpěnit, bublat - pořád mícháme - přihodíme na kousky nakrájený…
Cheesecake - výborný!
Potřebné ingredience
Na krustu: 250g sušenek (nejlepší jsou máslové sušenky), 120g másla Na náplň: 600g plnotučného krémového sýra (Fénix), 150g moučkového cukru (můžete až 250g), Jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 1 a ½ lžičky citronové šťávy, 3 velká vejce a jeden žloutek navíc, 200ml zakysané smetany Na potření (já nedělám vůbec): 250ml zakysané smetany utřené s 1 lžící moučkového cukru a se 2 lžičkami citronové šťávy
Postup přípravy
Doba přípravy:
25-30 minut na pečení + alespoň 8 hodin na chladnutí (v plynové troubě lépe cca 40 min)
Základní pravidla přípravy:
Sušenky spojte s máslem – toho by…