Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 53 návštěvníků)

Cheesecake - výborný!

0.0
Cheesecake - výborný!

Potřebné ingredience

Na krustu:
250g sušenek (nejlepší jsou máslové sušenky), 120g másla
Na náplň:
600g plnotučného krémového sýra (Fénix), 150g moučkového cukru (můžete až 250g), Jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 1 a ½ lžičky citronové šťávy, 3 velká vejce a jeden žloutek navíc, 200ml zakysané smetany
Na potření (já nedělám vůbec):
250ml zakysané smetany utřené s 1 lžící moučkového cukru a se 2 lžičkami citronové šťávy

Postup přípravy

Doba přípravy:
25-30 minut na pečení + alespoň 8 hodin na chladnutí (v plynové troubě lépe cca 40 min)

Základní pravidla přípravy:
Sušenky spojte s máslem – toho by mělo být o polovinu a něco méně než sušenek. Ty rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Pohodlnější alternativou je rozdrtit sušenky několika rychlými pulsy v robotu s dvojitým ostřím, přidat k nim nerozpuštěné máslo, zopakovat sekvenci rychlých pulsů, poskytnout hmotě asi minutu na odpočinek a pak zapulsovat do třetice, aby hmota začala tvořit slepence a hrudky. Přesně v té chvíli je konzistence ideální.
Vezměte otevírací dortovou formu (24cm) a opravdu důkladně ji vymažte máslem, aby se vám hotový koláč dobře vyjímal.
Pak do formy přesuňte sušenkovou hmotu a raději více než méně ji upěchujte skleničkou s rovným dnem. Tento podklad dejte do lednice a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav.

Výstup do druhého patra :
Pravidlo č.1 : ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu. Pokud si hlídáte linii, volte nízkotučné, ale ne úplně odtučněné výrobky. Absence tuku by se totiž podepsala na konzistenci.
Krému je třeba věnovat péči až mateřsky jemnou. Smetanový sýr rozetřete dohladka. Potom přidejte cukr a postup opakujte, abyste znovu získali hladký krém, stejným způsobem zapracujte i ostatní suroviny kromě vajíček. Nakonec přidávejte jedno vejce po druhém a žloutek.
Čím jste blíže konci, tím míň míchejte. Hotový krém je totiž velice řídký a snadno začne žbluňkat po nádobě, čímž přibírá nežádoucí vzduch.

Hladce a jemně:
Hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte 5 minut odpočívat. Případné bublinky tak dostanou možnost opustit krém dobrovolně. Těm zbývajícím pomozte nožem: špičku lehce zabořte do krému a několikrát do něj vepište od kraje ke kraji široké písmeno S.

Horká lázeň pro krásu:
Trouba by měla být dobře vyhřátá na 160°C (u pečení na sucho pomáhá předehřátí na 200°C, přičemž po 10-ti minutách pečení snižte na 110°C).
Na horkovzduch zapomeňte, ten cheesecaku neprospívá. Na střední mřížku umístěte pekáček s formou zalitou do poloviny výšky vroucí vodou. Zavřete troubu a 30 minut (zkuste vydržet alespoň 25) ji vůbec neotvírejte – dezertu jinak hrozí propadnutí. Vždy přestaňte péci o chvilku dříve, pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, kvůli zbytkovému teplu by se přepekl a popraskal.
Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé. Náplň ještě ztuhne při chlazení.

Z tepla do zimy, ale postupně:
Tenhle dezert nemá rád průvan a chlad po upečení. Nechte jej proto ve vypnuté troubě a s dvířky asi na 5 cm pootevřenými, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny) ven. Chcete-li aby byl krém sušší, nechte dvířka zavřená.
Dezert, zakrytý alobalem, umístěte nejlépe do druhého dne do lednice.

Dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

abc 13. 4. 2015, 9:40
(Y) (Y) (Y) Jedním slovem úžasný |:o) |:o) |:o) použila jsem Fénix, tučný tvaroh a zakysku a je LUXUSNÍ, nejlepší jaký jsem kdy dělala........... (L)
Zuzka H. 14. 4. 2015, 20:39
@abc Super!!! (Y) |:o) |:o)
Daňďouš 25. 11. 2013, 14:42
Dobrý den, vyzkoušela jsem váš recept na Cheesecake a je výborný (clamp) (clamp) (clamp) moc děkuji Petra (Y) (Y) (Y)
Zuzka H. 27. 11. 2013, 20:25
@Daňďouš Super! |:o)
zizalkapeta 12. 3. 2013, 11:52
Dobrý den Zuzko,scháním recept na cheesecake na narozeninovou oslavu a trochu mě zaráží ta lázeň,to mám ponořit tu dortovou formu do pekáče s vodou?Už jsem ho jednou dělala a moc se mi právě nepovedl,byl dobrý,ale něco mu chybělo.Dělala jsem ho z Philadelphie sýru.Ten Váš sýr neznám,dá se koupit všude?Moc děkuji za odpověď. Péťa
Zuzka H. 14. 3. 2013, 12:33
@zizalkapeta Dobrý den Péťo, omlouvám se za pozdní odpověď, objevila jsem Váš komentář až dnes. Formu s těstem dáte normálně do trouby a vedle ní - na tu mřížku - dáte nějaký jiný pekáček s vodou, aby tam vlastně jako bylo vlhko v té troubě. Možná že to bude dobré i bez toho. Co vím, tak nejdůležitější je hlavně tu troubu neotvírat dřív, nebo dort spadne... Fénix jsem kupovala spíš v těch větších obchodech - Kaufland, Tesco, u nás ho tedy nikdy v albertu nebo bille neměli. Ale určitě můžete zkusit i z jiného. Držím palce ať se tentokrát povede!! (F)
Denysa 29. 7. 2010, 21:20
Na kolik vás zhruba cake vyšel? Protože už jen 600g fénixe je docela pálka né?
Zuzka H. 1. 8. 2010, 15:51
@Denysa Denis, nikdy jsem to nepočítala, ale příště to sečtu. Zase na druhou stranu je dort docela velký, takže se dostane na hodně lidí a stačí ho kousíček, protože je i docela vydatnej :-) Jo a taky ho nedělám každý týden, spíš na nějakou oslavu a tak a to se peníze nepočítaj ,-)
gabikaKa 25. 9. 2008, 15:19
Priznám sa, že som o takomto koláči ešte nepočula. Názov mi napovedá, že je to nejaká špecialita zo zahraničia, celkom by ma zaujímalo, odkiaľ. Postup ste napísali priam alchymisticky, takže asi neodolám a vyskúšam ho. Len mám plynovú rúru, tak neviem, či presne vystihnem tie správne teploty... Zdravím, Gabi (hello) (hello) (hello)
kocon 7. 10. 2008, 12:28
@gabikaKa cheesecake pochází z Velké Británie! A je to fakt lahůdka...já jsem tento ještě nezkoušela, ale origo miluju! Určitě ho vyzkouším! (Y)
Zuzka H. 25. 9. 2008, 22:20
@gabikaKa Já jsem si vždy kupovala cheesecake v Panerii a dlouho jsem hledala recept, který by to vystihl stejně a nakonec se mi to povedlo :-) Myslím že originál cheesecake pochází z USA, dělají ho tam mixlý s čokoládou, k tomu jsem se ještě nedopracovala ;-) Několikrát jsem ho pekla v plynové, jde to v pohodě, jen nezapomeňte na ten kastrůlek s vodou, aby se moc nevysušil! Držím palce! (hello)
Paťulík 25. 9. 2008, 14:42
Postup je napsán tak, že už teď se mi zbýhají sliny :-) jen trošku mi tu chybí fotečka :-$ bylo by to dokonalé.
Zuzka H. 25. 9. 2008, 22:17
@Paťulík Slibuji že nafotím :-)
luska 18. 5. 2014, 14:17
@Zuzka H. Prosím dáváte tam tu zakysanou smetanu nebo ne? :-) chystam se na něj, tak at vim ,-) snad se povede (Y)
Zuzka H. 19. 5. 2014, 21:14
@luska Lucko já nedávám a i tak je výbornej. Můžete ozdobit třeba jahodama nebo malinama (celýma nebo rozmixovanýma na omáčku).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie