Univerzální oběd pro batole
Potřebné ingredience
Maso (kuře, kostka filé, krůta...)
Zelenina (mrkev, brokolice, hrášek, dýně... může být i mražené)
Hladká mouka
Sladká smetana 12 %
Malé těstoviny (kolečka, hvězdičky, nudle) - NEJSOU NUTNÉ
Postup přípravy
Ve velké pánvi nebo kastrolu rozpustíme máslo a osmahneme kostku filé nebo na kousky nakrájené maso. Přihodíme pokrájenou zeleninu nebo nasypeme mraženou z pytlíku. Já používám…
LASAGNE
Potřebné ingredience
Na masovou omáčku: 1/2 kg mletého hovězího masa, cibule, olivový olej, rajský protlak, sezónní zelenina (rajčata, papriky, cokoli, co zavazí v lednici, lze nahradit hotovým lečem), balíček plátků na lasagne (využijete alespoň nadvakrát).
Na bešamelovou omáčku: hladká mouka, máslo, mletý muškátový oříšek, mléko.
Dále: sýr - mozzarela, tvrdý sýr s alespoň 40% tuku
Postup přípravy
Uvaříme obě omáčky a do vymazané zapékací mísy klademe vrstvy. Nejnižší vrstvou jsou plátky lasagne, nahoře naopak musí být omáčka a nakonec sýr.
Postup je následující.
…
KEFÍROVÁ BUCHTA
Potřebné ingredience
1 kefír nebo kyška (500 ml), 300 g cukr krupice, 350 g hladká mouka, 1 vanilkový cukr, 9 lžic oleje, 1 lžička sody, 1 celé vejce, kakaový prášek
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme ve velké míse a dohladka rozmícháme ručním šlehačem ("metličky"). Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při cca 150°C (horkovzduch) asi půl…