Zobrazit přihlášovací formulář

Mleté maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 17 návštěvníků)

LASAGNE

0.0
LASAGNE

Potřebné ingredience

Na masovou omáčku: 1/2 kg mletého hovězího masa, cibule, olivový olej, rajský protlak, sezónní zelenina (rajčata, papriky, cokoli, co zavazí v lednici, lze nahradit hotovým lečem), balíček plátků na lasagne (využijete alespoň nadvakrát).
Na bešamelovou omáčku: hladká mouka, máslo, mletý muškátový oříšek, mléko.
Dále: sýr - mozzarela, tvrdý sýr s alespoň 40% tuku

Postup přípravy

Uvaříme obě omáčky a do vymazané zapékací mísy klademe vrstvy. Nejnižší vrstvou jsou plátky lasagne, nahoře naopak musí být omáčka a nakonec sýr.

Postup je následující.

Masová omáčka: Na oleji zpěníme cibulku a osmahneme mleté maso. Osolíme, mírně opepříme, okořeníme dle chuti (bazalka, provensálská směs, oregano). Podusíme, přidáme nakrájenou zeleninu nebo lečo a nakonec protlak nebo konzervovaná rajčata. Omáčka musí být dostatečně tekutá, ne příliš hustá, musí obsahovat relativně velký podíl vody, jinak lasagne při zapékání nezměknou.

Bešamelová omáčka: Na másle zpěníme hladkou mouku (jako na jíšku) a přiléváme STUDENÉ mléko. Nesmí být teplé, jinak se vytvoří hrudky). Mícháme dohladka, ochutíme solí a muškátovým oříškem.

Na dno zapékací mísy dáme vrstvu SUCHÝCH lasagní přímo z krabice, žádné předvařování není nutné, ani když to na krabici píšou. Na to vrstvu masové omáčky, na ni přímo bešamelovou. Opakujeme tak dlouho, dokud máme omáčky a místo v misce. Ideální jsou minimálně tři vrstvy. Horní vrstvou je jedna z omáček, je jedno, která.
Sýr zatím nedáváme. Misku překryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby cca 150°C asi na 20-30 minut. Poté vytáhneme a vidličkou zkontrolujeme, jestli už plátky lasagní změkly. Jsou-li tvrdé, zakryjeme a pečeme dál asi 10 min. Pokud jsou již měkké a zkrabacené, odstraníme alobal, nasypeme na povrch sýr a dopečeme tak, aby byla křupavá krusta.

Pozor - toto jídlo se vyznačuje tím, že chutná každému a nikdy ho není dost. Je jedno, jakou značku lasagní použijete - zkoušela jsem všechny a nezáleží na tom.

Dvě omáčky nejsou nutné, stačí masová. Ale dělat dvě není tak těžké, jak to vypadá. Možné jsou i různé modifikace podle toho, co máte zrovna doma - kuře, zbytky masa, uzeniny, atd. Důležitá je pouze dostatečně tekutá omáčka, kterou se nesmí šetřit. Misku neplňte až po okraj, při pečení tekutina může vyvřít a zašpiníte si troubu. Nebo dejte na dno trouby alobal, který kapající šťávu zachytí.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

VASJA 3. 4. 2010, 12:48
Hotovo,vyzkoušeno!Je to dobrý (Y),ale na mně trochu mastný,dála jsem totiž i vepřové mleté.Chutnáto jako boloňské špagety (pl),vypadalo jinak.Teď chapu proč KARFILD to má rad (@)
Aja&Paja 1. 3. 2010, 22:31
Děkuji za super recept - o víkendu jsem zkoušela. Musím přiznat, že jsem se bála těch neuvařených lasagní a bylo to naprosto v pohodě, takže za tuhle vychytávku děkuji nejvíc |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
Bobina75 19. 5. 2008, 9:03
Lasagne jsem dělala v sobotu poprvé v životě a byly vynikající, učitě se budu k receptu znovu vracet (Y) :-) (flower) Musím ale příště udělat mnohem více omáček, měla jsem jich málo, chce to větší kastroly ;-)
anaj1 2. 11. 2007, 9:50
Díky za receptík, všem nám moooooooooc chutnaly (Y) (Y) (Y)
corgi 11. 11. 2007, 14:36
@anaj1 Jani, díky za pochvalu, to jsem ráda, že Vám lasaně vyšly a měly úspěch (clamp) Mějte se krásně! Eva
Mourinka 16. 10. 2007, 13:14
Jé, zrovna na lasagne jsem před chvílí myslela, jen jsem nevěděla jak na ně (PL). Děkuji za tip.
corgi 16. 10. 2007, 14:44
@Mourinka Hani určitě se Vám povedou. Nedala jsem tam obrázek, dodám časem. Napište pak, jak se povedly (hello) Eva
Darja70 16. 10. 2007, 13:02
Tak na lasaně se chystám už nějakou dobu. Díky za recept, uložím a uvařím. ^o) (clamp)
corgi 16. 10. 2007, 14:45
@Darja70 Darjo určitě se Vám povedou. Já jsem se postup naučila v Anglii a takto je dělám s úspěchem už 10 let. Má to jeden problém - žádné jiné lasagne mi nechutnají ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie