VYNIKAJÍCÍ LASAGNE
Potřebné ingredience
lasagne listy, 1 cibule, 1 mrkev, 500g mletého masa (dávám vepřové), 1 sklenice pasírovaných rajčat (750g), sůl, pepř, muškátový oříšek, oregano, česnek (asi půl paličky), 200 g eidamu, 60 g másla 60 g mouky 750 ml mléka
Postup přípravy
Bešamel:
Rozpusťte máslo na mírném ohni a vaříme, přidejte mouku a vařte za stálého míchání dokud není dozlatova. Přidejte mléko, sůl a muškátový oříšek a za stálého míchání…
VYNIKAJÍCÍ KULAJDA
Potřebné ingredience
30 dkg čerstvých žampionů, 5 větších brambor, 250 ml smetany na šlehání, čerstvý kopr, 3 natvrdo uvařená vejce, 1,5 l vody, kousek másla (asi tak 5 dkg), 2 - 3 lžíce mouky, sůl, bílý pepř, 1 - 2 lžíce octa
Postup přípravy
V hrnci uděláme z másla a mouky zásmažku, nalijeme tam 1,5 l vody, vložíme očištěné a nakrájené houby, sůl a necháme asi 10 min vařit. Poté přidáme brambory na kostičky a necháme…
LOSOS SE ŠPENÁTEM A GNOCHI
Potřebné ingredience
400g lososa, 1 balíček mraženého špenátu,1 balíček gnochi (500g), česnek (půl paličky), smetana na šlehání, 1 - 2dcl mléka, troška soli, koření na mořské ryby
Postup přípravy
Špenát připravíme, jak jste zvyklí, dávám tam ještě trošičku mléka (jen na rozpuštění špenátu, aby se mi to nepřipalovalo), česnek a sůl. Lososa vařím v páře s kořením na ryby…
TAJEMSTVÍ FARY - malinovo-ořechový
Potřebné ingredience
Korpus: 6 vajec 120 g moučkového cukru 1 lžička kávy 120 g mletých vlašských ořechů Náplň: 1/4 l zakysané smetany 100 g mouč. cukru 130 g mletých ořechů 300 - 400 g malin (nejlépe čerstvé, ale mohou být i mražené nebo kompot) Zdobení: 2 smetany na šlehání 2 smetafixy strouhaná čokoláda
Postup přípravy
Žloutky a cukr utřeme do pěny , přidáme kávovou lžičku mleté kávy a vlašské ořechy. Dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu vlijeme do vymaštěné a moukou…
VEPŘOVÉ NA HOUBÁCH - nenáročné a vynikající!
Potřebné ingredience
1/2 kg vepřového masa, čerstvé (nebo sušené) houby, 2 cibule, mouka, sůl, máslo (nebo olej)
Postup přípravy
Plátky vepřového masa naklepeme, osolíme a obalíme v mouce. Potom je zprudka z obou stran na másle (nebo na oleji) osmahneme.
Na másle (nebo na oleji) osmahneme 2 na kostičky…
GULÁŠOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
20dkg vepřového masa, 1 větší cibule, 3 velké brambory, 1 polévková lžíce sladké papriky, sůl, majoránka, masox (dávám kostku gulášové štávy), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku (nemusí být), 1,5 litru vody
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme do zlatova, maso nameleme a přidáme na cibulku a restujeme spolu s ní. Přidáme vrchovatou polévkovou lžíci sladké papriky, na kostičky…
ZELENINOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
troška másla, 1 cibule, 1 větší plechovka žampionů, mražená zelenina - hrášek s mrkvičkou, 2-3 brambory, troška hl. mouky, masox, sůl
Postup přípravy
Na másle osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky a žampiony nakrájené na kousky (já je přidávám k cibulce až po chvíli), zaprášíme moukou a uděláme tmavší jíšku. Zalijeme vodou,…
MUFFINKY S ČOKO KOUSKY
Potřebné ingredience
1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, 6 polévkových lžic oleje, šlehačka a ¼ hrnku mléka, kousky hořké čokolády (100g).
Postup přípravy
Vše zamícháme a plníme do 2/3 vymazané formičky. Pečeme při 170 °C.
ZAPEČENÁ BROKOLICE SE ŽAMPIONY
Potřebné ingredience
500 g brokolice 200 g žampionů 2-3 vejce 100 g strouhaného eidamu (nebo nivy), šunka, sůl, máslo
Postup přípravy
Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme na másle na pánvi. Přidáme najemno nakrájenou brokolici, osolíme a chvíli dusíme. Zalijeme…
ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
1 mražený špenát, 2 - 3 trojúhelníčky taveného sýra, 0,5l mléka, , kostka bujonu, česnek, 1vejce, mouka, máslo, cibule, sůl
Postup přípravy
Mražený špenát rozpustíme v horkém mléce dolijeme horkou vodou (podle toho kolik chceme polévky). Chvíli povaříme, přidáme kostku bujonu a tavený sýr a vaříme dokud se nerozpustí.…