TAJEMSTVÍ FARY - malinovo-ořechový
Potřebné ingredience
Korpus: 6 vajec 120 g moučkového cukru 1 lžička kávy 120 g mletých vlašských ořechů Náplň: 1/4 l zakysané smetany 100 g mouč. cukru 130 g mletých ořechů 300 - 400 g malin (nejlépe čerstvé, ale mohou být i mražené nebo kompot) Zdobení: 2 smetany na šlehání 2 smetafixy strouhaná čokoláda
Postup přípravy
Žloutky a cukr utřeme do pěny , přidáme kávovou lžičku mleté kávy a vlašské ořechy. Dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy a dáme péct do trouby. Pečeme na mírném ohni.
Náplň si připravíme smícháním zakysané smetany s moučkovým cukrem a mletými ořechy.
Vychladlý korpus rozřízneme, na spodní část dáme maliny a na to smetanovou náplň (já jsem to nejprve lehce mázla krémem a pak jsem na maliny dodala zbytek). Pak přikryjeme druhou částí korpusu.
Hotový dort potřeme šlehačkou ušlehanou se smetafixem a ozdobíme malinami a strouhanou čokoládou.
Vzhledem k tomu, že jsem potřebovala na dort větší plochu, než je dortová forma, pekla jsem to na plechu a tak jsem korpus nerozřezávala, ale dělala jsem 3 korpusy, které jsem skládala na sebe a prokládala smetanovou náplní s malinami (samozřejmě jsem pak potřebovala 2 násobnou dávku náplně i malin a 3 násobnou dávku korpusu, šlehačky ani čokolády jsem víc nepotřebovala).
Nicméně, myslím, že by bylo lepší i při velikosti dortové formy mít 3 promazané korpusy, takže pokud budu příště péct menší dort, zmenším množství surovin na korpus na 2 třetiny (4 vejce, 80 g moučkového cukru, 80 g vlašských ořechů a 1 lžička kávy) a upeču korpusy 3, tak jak jsem to dělala nyní, u velkého dortu.
Náplň si připravíme smícháním zakysané smetany s moučkovým cukrem a mletými ořechy.
Vychladlý korpus rozřízneme, na spodní část dáme maliny a na to smetanovou náplň (já jsem to nejprve lehce mázla krémem a pak jsem na maliny dodala zbytek). Pak přikryjeme druhou částí korpusu.
Hotový dort potřeme šlehačkou ušlehanou se smetafixem a ozdobíme malinami a strouhanou čokoládou.
Vzhledem k tomu, že jsem potřebovala na dort větší plochu, než je dortová forma, pekla jsem to na plechu a tak jsem korpus nerozřezávala, ale dělala jsem 3 korpusy, které jsem skládala na sebe a prokládala smetanovou náplní s malinami (samozřejmě jsem pak potřebovala 2 násobnou dávku náplně i malin a 3 násobnou dávku korpusu, šlehačky ani čokolády jsem víc nepotřebovala).
Nicméně, myslím, že by bylo lepší i při velikosti dortové formy mít 3 promazané korpusy, takže pokud budu příště péct menší dort, zmenším množství surovin na korpus na 2 třetiny (4 vejce, 80 g moučkového cukru, 80 g vlašských ořechů a 1 lžička kávy) a upeču korpusy 3, tak jak jsem to dělala nyní, u velkého dortu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
nynuna
(upraveno)
6. 3. 2015, 18:39
Tajemství je báječné recept je původní od Kamily Magálové.
Bobanek
(upraveno)
29. 3. 2015, 10:25
@nynuna
...já ho mám od Petra Novotného