Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 15 návštěvníků)

jogurtovo-malinový dort

0.0
jogurtovo-malinový dort

Potřebné ingredience

KORPUS: 1-2 vejce, půl hrnku cukru (asi 120g), 100ml oleje (necelý půl hrnek), 120-130 ml odpovídá půl hrnek vody nebo mléka nebo šťávy z kompotu (já dávala vodu), 2 lžíce kakaa, 200-250g hladké nebo polohrubé mouky, tj. jeden až jeden a čtvrt hrnku (já dávala půl na půl), 1/2 prášku do pečiva BÍLÁ VRSTVA: 250g jogurtu, 250g tvarohu, cukr dle chuti, želatina v prášku MALINOVÁ VRSTVA: asi 1 kg malin, cukr dle chuti, želatina v prášku

Postup přípravy

KORPUS: Vejce smíchat s cukrem, přidat olej, poté kakao, poté střídavě vodu (nebo mléko nebo šťávu) a mouku smísenou s práškem (nejlépe prosáté). Nalít do vymazané formy - nejlépe vymazané a vysypané dno moukou a okraje jen olejem (těsto pak rovnoměrně stoupá nahoru a netvoří se boule). Péct v předehřáté troubě při 180 stupních asi 30 minut, ale držte se spíš své trouby, každá peče jinak. Jinak (asi znáte) píchnout špejlí do dortu, když na ní není nic nalepeného, je to hotové.

BÍLÁ VRSTVA: Smíchat jogurt s tvarohem a dle chuti dát cukr (každý má rád jinak sladké). Dle výšky vrstvy přidejte tvaroh nebo jogurt, ale zhruba tohle množství se mi zdá optimální. Želatinu připravte dle návodu, ale dejte tam méně vody, protože jogurt je tekutější. Myslím, že jsem dávala asi 3/4 vody. Až želatina částečně zchladne, smícháme ji s jogurtovo- tvarohovou hmotou a nalijeme na vychladlý korpus. Dáme do ledničky a jdem na přípravu poslední vrstvy. Tuhne zhruba hodinu.

MALINOVÁ VRSTVA: Čerstvé nebo mražené maliny trošičku prošťoucháme, aby z nich vytekla šťáva, ze zmrazených vyteče sama. Želatinu si připravíme z této šťávy a ne z vody, ale jinak přesně podle návodu. Pokud z čerstvých není dost šťávy, doplníme potřebné množství vodou. Množství tekutiny upravte dle šťavnatosti ovoce. Já mám maliny z mrazáku a dávala jsem jen šťávu od nich. Mírně ochlazenou želatinu (pěkně načervenalou) nalijeme k malinám, smícháme, dosladíme si podle chuti, necháme dostatečně ochladit, tak na pokojovou teplotu a nalijeme na již VYCHLADLOU vrstvu jogurtovou. Pokud byste dali moc teplé nebo na neztuhlou vrstvu, začala by se bílá vrstva rozpouštět a trochu by se obě smísily. Když se to stane, stejně do dvou hodin obě ztuhnou.

Takto vypadá z boku.

Na kousku je vidět pěkně všechny vrstvy.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

drah30 8. 5. 2010, 9:14
Jen dodatek. Dnes jsem ho dělala (nejen abych zjistila, že jsem napsala vše správně) a dopsala pár drobností. Na bílou vrstvu mi stačilo dát 300ml vody, tedy jak je v návodu 3/4 množství vody. A je z toho plná dortová forma o průměru 26 cm. Už aby to vychladlo.... Mám ho ke dni matek (F) (F) (F)
HHaannuullee 7. 5. 2010, 8:42
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
drah30 7. 5. 2010, 17:24
@HHaannuullee To mě těší, že se líbí :-), děkuju (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie