(recept
si oblíbilo 29 návštěvníků)
POMERANČOVÝ DORT

Potřebné ingredience
5 celých vajec, 25 dkg cukr krupice, 32 dkg polohrubé mouky, 1,5 - 2 dcl oleje, 1,5 - 2 dcl vlažné vody, 1 prášek do pečiva, pomerančové aroma - forma průměr 24 cm.
Postup přípravy
Vejce ušleháme do pěny, přidáme olej a potom vlažnou vodu. Chvilku šleháme, potom vsypeme cukr a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a 1 lžičku pomeranč. aroma - dle chuti. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Krém nellepší - vanilkový, jinak dle chuti.
Marcipán dělám se salkem, mám s ním perfektní zkušenosti, dávám ho většinou na nádivku, ještě se mi nestalo i při pokojové teplotě, že by se roztekl. Vydrží v lednici minim. půl roku, před upotřebením stačí pár sekund rozehřát v mikrovlnce, případně přidat cukr nebo trochu vody a můžeme tvarovat. Tady je ten recept, který používám já (jen chci připomenout, že má barvu světle žlutou - tu bílou barvu jsem dosáhla přidáním potravinářské běloby):
1krabice suš. mléka (tučné nebo polotučné)
1 plechovka salka kondenzované (ne Tatra mléko slazené)
0,5 - 1 dcl vody
1 lžička i více mandlového aroma
lžička oleje
cukr moučka (prosátý).
Prosáté suš. mléko smícháme se salkem. Trochu vody, aroma + lžička oleje a míchat. Až je těsto tuhé vyklopit na vál s moučk. cukrem a dál zpracovat. Když je moc tuhé, namočit ruce do vody. V opačném případě přidat prosátý cukr. Těsto zpracovávání zhruba 10 min.
Krém nellepší - vanilkový, jinak dle chuti.
Marcipán dělám se salkem, mám s ním perfektní zkušenosti, dávám ho většinou na nádivku, ještě se mi nestalo i při pokojové teplotě, že by se roztekl. Vydrží v lednici minim. půl roku, před upotřebením stačí pár sekund rozehřát v mikrovlnce, případně přidat cukr nebo trochu vody a můžeme tvarovat. Tady je ten recept, který používám já (jen chci připomenout, že má barvu světle žlutou - tu bílou barvu jsem dosáhla přidáním potravinářské běloby):
1krabice suš. mléka (tučné nebo polotučné)
1 plechovka salka kondenzované (ne Tatra mléko slazené)
0,5 - 1 dcl vody
1 lžička i více mandlového aroma
lžička oleje
cukr moučka (prosátý).
Prosáté suš. mléko smícháme se salkem. Trochu vody, aroma + lžička oleje a míchat. Až je těsto tuhé vyklopit na vál s moučk. cukrem a dál zpracovat. Když je moc tuhé, namočit ruce do vody. V opačném případě přidat prosátý cukr. Těsto zpracovávání zhruba 10 min.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Lampa
(upraveno)
21. 3. 2008, 20:16
Nádhera

nahlásit
janca.l
(upraveno)
21. 3. 2008, 20:09












nahlásit

zuzaa
(upraveno)
21. 2. 2008, 9:49
Marti, tak jsem neodolala a také ho vyzkoušela,
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=849657. Ještě jsem neochutnala, dám vědět, jaký je, až nakrojíme.

nahlásit

jituskadablik
(upraveno)
20. 2. 2008, 11:56
Martinko,prosím čím jste ten krásný dortík potahovala?A jak jste dosáhla té oranžové barvy?Díky JItka

nahlásit

martina.in
(upraveno)
20. 2. 2008, 17:06
@jituskadablik
Dobrý den, dort je potáhnutý falešným marcipánem. recept připojuji: marcipán dělám ze salka a suš. mléka, výborně se s ním pracuje a je hotový do 5 minut. Potřebujeme: 1 krabice suš. mléka (tučné nebo polotučné) 1 plechovka salka (ne Tatra mléko slazené), 0,5 - 1 dcl vody, 1 lžička i více mandlového aroma, lžička oleje, cukr moučka (prosátý). Prosáté suš. mléko smícháme se salkem. Trochu vody, aroma a míchat. Až je těsto tuhé vyklopit na vál s moučk. cukrem a dál zpracovat. Když je moc tuhé, namočit ruce do vody. Ke konci potřít ruce olejem. Oranžovou barvu jsem docílila pomocí gelových barev. Ty jsou opravdu úžasné, s normálníma sypkýma barvama se nedají vůbec srovnat. Přeju Vám hodně štěstí v pečení. Martina Konečná
nahlásit

jituskadablik
(upraveno)
20. 2. 2008, 19:35
@martina.in
Martinko mooooc děkuju za vyčerpávající odpověď
v pátek se na dortík vrhnu,budu dělat taťkovi k narozeninám.Akorát nevím,kde ty gelové barvičky seženu,nikde jsem se tu u nás neviděla
budu se muset poohlídnout.







nahlásit

martina.in
(upraveno)
20. 2. 2008, 21:31
@jituskadablik
Dobrý večer, bohužel barvy z Lídlu nejsou gelové. Mám je doma, jsou trochu lepší než práškové, ale na gelové nemají. Podívejte se na tyto web stránky, tam prodávají velký sortiment cukrářských potřeb a také gelové barvy. Jsou sice dražší, ale zase jich stačí jen trochu: www.cukrarum.estranky.cz Přeju dobrou noc. Martina
nahlásit

zuzaa
(upraveno)
20. 2. 2008, 19:37
@jituskadablik
Jitu, v Lidlu.. teď je měli v akci za 44 Kč, normálně by měly stát asi 49,90.. v balení jsou 4 tubičky - červená, žlutá, zelená a modrá a každá by měla vystačit až na 1 kg hmoty.
nahlásit

jitka.nela
(upraveno)
19. 2. 2008, 15:36





nahlásit

Jajinka1
(upraveno)
19. 2. 2008, 15:35
Ten teda je



nahlásit

Lenyna
(upraveno)
19. 2. 2008, 15:31
Úžasný,super,nádherný
Dýchlo na mě jaro,hurá






nahlásit

RUNTY
(upraveno)
19. 2. 2008, 9:47
krása , jste moc šikovná , svěží barva


nahlásit

Hyzule
(upraveno)
19. 2. 2008, 9:36
Tak to je nádhera






nahlásit

Mončjatko
(upraveno)
19. 2. 2008, 6:52




nahlásit

wertzuiop
(upraveno)
19. 2. 2008, 6:19








nahlásit

artepka
(upraveno)
18. 2. 2008, 22:23
nádhera, jste šikulá
jen ho škoda



nahlásit

Vlasta V.
(upraveno)
18. 2. 2008, 21:21







nahlásit

Nellynka75
(upraveno)
18. 2. 2008, 21:01
Ten je teda moc hezký, hned bych si ho dala

nahlásit

Jannycka
(upraveno)
18. 2. 2008, 20:35
Moc pěkné, neokoukané!



nahlásit

M-kocurek
(upraveno)
18. 2. 2008, 20:33



nahlásit

onasi
(upraveno)
18. 2. 2008, 20:31
nádherný!!!!!!!!!! už z vnější strany vypadá svěžě!



nahlásit

aero-orion
(upraveno)
18. 2. 2008, 19:32






nahlásit

Satunka
(upraveno)
18. 2. 2008, 19:20
Opravdu moc hezkej dortíček

nahlásit

bubu
(upraveno)
18. 2. 2008, 19:16
krásný dortík





nahlásit