Zobrazit přihlášovací formulář
NÁPOJE, DRINKY
Sirup z květů černého bezu

Sirup z květů černého bezu

Potřebné ingredience

20 lvětů černého bezu (může být i více), 6 dkg kyseliny citronové, 2 kg cukru

Postup přípravy

2 litry vody převaříme a rozpustíme v ní 6 dkg kyseliny citronové, zchladlé nalijeme na 20 květů a necháme 24 hodin louhovat. Potom přecedíme přes hustý cedník nebo plátýnko,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Štrůdl podle mé tety Jiřinky

Štrůdl podle mé tety Jiřinky

Potřebné ingredience

80 dkg hladké mouky, 2 vejce, necelý ½ litr teplého mléka, necelý ½ litr rozpuštěného tuku ( asi 1,5 kostky) a 1 lžíce octa

Postup přípravy

vše dáme do mísy a zaděláme vařečkou – hladké lesklé těsto – necháme asi ½ hod odpočinout.
Z tohoto množství je 6 větších nebo 8 menších „nohavic“.
Plníme na sladko (…

Zobrazit více...
GRILOVÁNÍ
Americká marináda na kuřecí křidýlka

Americká marináda na kuřecí křidýlka

Potřebné ingredience

americká marináda - má být na křidýlka, ale my používáme univerzálně 1/2 šálku sójovky 1/3 šálku vody 1 lžíce medu 1 lžička soli 2 strožky česneku (dávám tak 4 až 6.. máme rádi česnek) prolisovat 2-3 lžíce oleje 1 lžíce octa zázvor - je nutný a bylinky dle chuti - oregano, bazalka, libeček

Postup přípravy

promíchat, naložit maso přes noc a pak grilovat.. pokud je špatné počasí, strčit to všechno i s marinádou do pekáče a upéct.. nemá to chybu

Zobrazit více...
HOUBY
Houby s octem dle babči, bez zavařování

Houby s octem dle babči, bez zavařování

Potřebné ingredience

houby, sůl. kmím, ocet, tymián, nové koření, celý pepř, jalovec, cibule, česnek, cukr

Postup přípravy

tvrdé drobnější houby (podubáky a pod) buď pokrájíme nebo opravdu malé necháme celé a povaříme asi 5 min v osolené vodě ( 1 lžička soli stačí) s kmínem (výborné jsou i hlavičky…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Zelenina v soli bez sterilování, vydrží dlouho

Zelenina v soli bez sterilování, vydrží dlouho

Potřebné ingredience

množství očištěné zeleniny je v dekagramech, toto množství je na 1kg soli (ale stačí i 80 dkg soli, není to tak slané. Méně soli ale rozhodně ne, mohlo by se to kazit) 90 celer, 90 mrkev, 40 kapusta, 40 květák, 60 petržel, 50 kedlubna, 40 cibule, 20 pór, 6 česnek, 10 nať celeru, 8 nať petržel

Postup přípravy

Udaná čísla nejsou dogma.. pokud mám něčeho méně, jiný druh přidám, místo petržele lze dát pastinák, kedlubnu používám gigant, celerovou nať nahrazuji řapíkatým celerem. Lze…

Zobrazit více...

Kategorie