Zobrazit přihlášovací formulář
CHUŤOVKY
domácí müsli

domácí müsli

Potřebné ingredience

4 hrníčky ovesných vloček, 100 g slunečnicových semínek (již vyloupaných), 100 g sezamových semínek, (klidně i dýňová, lněná) 150 g jablečného kompotu nebo pyré (sirup, dětská přesnídávka....), 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 80 ml cukrového sirupu (slad nebo slazené kondenzované mléko, třeba i pikao) 60 ml medu, 3/4 hrnečku tmavého cukru (může být i světlý a nebo ho můžete vynechat úplně a dát jen med), 200 g celých neloupaných mandlí (lískové ořechy), 2 hrníčky rozinek 1 lžička soli, 2 lžíce slunečnicového oleje (každý si může dát co má rád....je to vlastně jedno)

Postup přípravy

1. Smíchejte všechno s výjimkou rozinek ve velké míse. Směs rozložte na dva široké mělké plechy a dejte do trouby vyhřáté na 150-160°C.

2. Pečte asi 40 minut až hodinu a…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Sójový salát s paprikou

Sójový salát s paprikou

Potřebné ingredience

100 g sojových kostek, 2 cibule, sůl, mletý pepř, 1 kostka slepičího bujónu (nebo masox), 2-3 papriky (podle velikosti) různých barev, 3 rajčata, 1 sterilovaná okurka, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce (necelá) sojové omáčky.....

Postup přípravy

Do jednoho litru vody dáme bujón, půlku cibule, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Vsypeme sojové kostky a vaříme 20 minut. Scedíme a necháme okapat. Po vychladnutí vymačkáme…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
špenátová roláda 2

špenátová roláda 2

Potřebné ingredience

250 g zmrazeného špenátu, 100 g polohrubé mouky, sůl, česnek, 3 vejce...... náplň: 100 g šunkového salámu (párek), 5 vajec, sůl, tuk

Postup přípravy

1. Rozmrazený špenát osolíme a ochutíme utřeným česnekem. Přidáme polohrubou mouku, 3 žloutky a sníh z bílků. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Plech vyložíme papírem na…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
červená řepa na smetaně s bramborami s jarní cibulkou

červená řepa na smetaně s bramborami s jarní cibulkou

Potřebné ingredience

slanina, cibule, červená řepa, smetana, sůl, pepř, cukr

Postup přípravy

na slanině se orestuje cibulka, potom se přidá řepa (je jedno jestli je sterilovaná, syrová nebo vařená) ochutí se to solí, pepřem, cukrem a zalije se to smetanou (zakysanou nebo…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
bramborová klobáska s cuketovým zelím

bramborová klobáska s cuketovým zelím

Potřebné ingredience

750g vařených brambor, 300g uzeného masa nebo uzeniny, 150g hrubé mouky, 100g strouhaného tvrdého sýra, 100g sádla nebo másla, 2 vejce, 1 lžíce škrobové moučky, 3 stroužky česneku, drcený kmín, muškátový květ, sůl, hladká mouka na vál, špejle, olej na smažení....

Postup přípravy

Uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme a dáme do mísy. Přidáme máslo nebo sádlo, mouku, škrob, vejce, mleté uzené maso nebo uzeninu, strouhaný sýr a prolisovaný česnek,…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ PEKÁRNY
celozrnné rohlíky od Lenky

celozrnné rohlíky od Lenky

Potřebné ingredience

- 250 ml vlažné vody, 2 lžíce majolky (nebo 1 žloutek, 2 lžíce oleje), 2 lžíce sušené bramborové kaše, 1 lžička medu, 1,5 lžičky soli, 320 g hladké mouky, 35 g celozrnné žitné mouky, 80 g celozrnné směsi, 1 lžička sušeného droždí...... moje celozrnná směs: čtyřznné vločky, ovesné vločky s klíčky, pšeničné klíčky, otruby, slunečnicové, dýňové, sezamové a lněné semínko (lněné semínko je lepší opražit na suché pánvi až popraská, jinak se špatně mele), pohankové vločky, jáhly (já používám instantní jáhlovou kaši) - vše smícháme a pomeleme na masovém mlýnku - já si tuhle směs dělám do lednice ve větším množství, proto neudávám množství, dělám to od oka, a zhruba tak od všeho stejně - tuto směs přidávám i do veky nebo chleba

Postup přípravy

- pokud máte pekárnu zadělejte v ní (nemělo by lepit, záleží na složení celozrnné směsi proto kdyby se lepilo přidejte ještě třeba lžíci hladké mouky)
- hotové těsto rozdělíme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Plněný ořechový pletenec (zkuste místo vánočky nebo na velikonoce místo mazance)

Plněný ořechový pletenec (zkuste místo vánočky nebo na…

Potřebné ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 3 dkg kvasnic (nebo 1 a 1/2 lžičky sušeného), špetka soli, 250 ml mléka, citrónová kůra...... ořechová náplň: do 300 ml vařícího mléka přidáme 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g mletých ořechů a povaříme do zhoustnutí, odstavíme a vmícháme 30 g piškotové strouhanky, 70 g medu - necháme vychladnout

Postup přípravy

Připravíme si klasicky kynuté těsto, těsto musí být hladké, nelepit a dělat půchýře. Necháme kynout 1 hodinu.

Zobrazit více...

Kategorie