Pečené kuře
Potřebné ingredience
Kuže chalzené (ideálně tzv. Zlaté kuře, farmářské kuře) cca 1200 - 1400 g, směs bylinek dle stavu "zahrádky" (tymián, dobromysl, rozmarým, estragon, majoránka) česnek, cibule, slanina (za studena uzená), sůl, máslo, bílé víno (veltlínské zelené), drobné brambory.
Postup přípravy
Kuře osolíme jak po povrchu tak v tělní dutině. Opatrně prsty uvolníme kůži na prsou, vnitřní část stehen a dle možnosti i kůži na vnější části stehen. Připravíme si snítky…
Risotto s chobotnicí
Potřebné ingredience
Chobotnice mražená (min 1 kg, raději více), olivový olej, suché bílé víno (malvazia istriana, chardonay, veltlínské zelené), rýže arborio (jiná vhodná), sýr pecorino romano (jiný podobného typu), tymiám, petrželka, cibule šalotka, česnek, bobkový list, černý pepř, + (cibule, mrkev, petržel kořen), máslo, citron.
Postup přípravy
Večeře pro 3 - 6 osob.
Chobotnici (min. 1 kg) necháme pozvolna rozmrazit a pak vložíme do tlakového hrnce spolu s bobkovým listem, petrželkou, tymiánem a několika kuličakmi…
Daňčí kýta na víně
Potřebné ingredience
Vykostěná kýta z mladého daňka (cca 2+ kg po vykoštění), špek uzený za studena (kološvárská slanina), červené víno (Frankovka, Mordý portugal), tymián, rozmarýn, jalovec, černý pepř, sůl, kořenová zelenina, bobkový list, ostružinový džem, brambory, červená cibule, máslo (olej).
Postup přípravy
Kýtu vykostíme. Nahrubo rozrtíme cca 10 - 12 kuliček jalovce a stejné množství černého pepře a vložíme do hrnce spolu s 2 - 3 snítkami rozmarýnu a kytkou tymiánu. 500 ml červeného…
Zapečené brambory se sýrem
Potřebné ingredience
Brambory (varný typ B), olej/sádlo, cibule, česnek, směs bylinek (tymián, dobromysl, šalvěj, případně jiné dle stavu "zahrádky"), vývar (hovězí, drůbeží, zeleninový), špek (kološvárská, slanina z mangalice, jiný za studena uzený špek), dobře tavitelný sýr (Blaťácké zlato, Comté, Gruyère).
Postup přípravy
Sytá večeře pro 4 - 6 lidí
Asi 500 - 700 g neoloupaných a omytých brambor krájíme společně s odpovídajícím množstvím cibule na tenké plátky a skládáme "nastojato" do…
Dušené slávky na víně - minimalistický recept
Potřebné ingredience
Čerstvé slávky (Italské slanější a aromatičtější, Dánské - Jumbo jemnější), olivový olej, cibule (šalotka), česnek, svazek bylinek (tymián, rozmarýn, bobkový list), citronová kůra, suché bílé víno (vlašský ryzlink, malvazia istriana, sauvignon).
Postup přípravy
Malá lehká večeře nebo bohatý předkrm pro čtyři.
Očistíme cca 1 kg slávek (standardní balení). Opláchneme čistou vodou, odstraníme hrubé mechanické nečistoty, vyhodíme otevřené…
Risotto s hřiby a gongonzolou
Potřebné ingredience
Rýže (Arborio), vývar (hovězí, drůbeží, zeleninový), Olivový olej, máslo, sýr Gorgonzola (dolce, piccante), sladká smetana, cibule šalotka, česnek, hřiby (sušené, mražené, čerstvé), tymián (čerstvý), šalvěj.
Postup přípravy
Zimní večeře pro čtyřčlennou rodinu:
Do kastrolu (cca 1,5 l) vlít 20 ml olivového oleje, pozahřátí na středním ohni vložit hrst jemně krájené cibule, a po krátkém restování…