Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
031 Bábovka braun - gold

031 Bábovka braun - gold

Potřebné ingredience

Udělá se těsto na bábovku Tento popis jsem vložila na přání = někdo má rád jen kakaovou bábovku, někdo chce jen světlou bez dalších přísad

Postup přípravy

Těsto na bábovku se rozdělí na dva díly, jeden díl těsta se obarví kakaem. Vymazanou a strouhankou vysypanou formu si představím jako hodinový ciferník Jedno těsto budu nalévat…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
030 Jablečný koláč

030 Jablečný koláč

Potřebné ingredience

400 hladké nebo polohrubé mouky, 250 Hery, 1 vejce, lžíce cukru, prášek do pečiva, 7 lžic mléka. Na náplň strouhané jablka, ořechy, cukr, skořice, vanilkový cukr a ve vodě , nebo v moštu z jablek , uvařený studený vanilkový pudink

Postup přípravy

Polovina těsta se rozválí na plech, poklade jablkama, posype skořicí, cukrem , ořechama, zaleje vychladlým pudinkem a zakryje plátem, vyváleným z druhé poloviny těsta. Na…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
029 Mřížkový koláč s marmeládou

029 Mřížkový koláč s marmeládou

Potřebné ingredience

300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 200 - 250 g tuku ( zlatá haná, hera, máslo - nejlepší je máslo ), 2 vejce, šťáva a kůra z poloviny citrónu , vanilkový cukr, kypřící prášek do pečiva. Marmeláda na potření spodního plátu těsta. Nemám trpělivost na přesné mřížkování.

Postup přípravy

Zpracované těsto se dá odpočinout na půl hodiny do lednice, potom se 2/3 těsta rozválí na tukem vymazaný plech , nebo na pečící papír, na rozválené těsto se natře vrstva…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
028 Maková bábovka

028 Maková bábovka

Potřebné ingredience

Dělám od oka = 4 vejce, hrnek cukru, 250 ml smetany ke šlehání, asi 100 ml oleje , hrnek mletého máku z lidlu, vrchovatý hrnek polohrubé mouky, vanilkový cukr, kypřící prášek, vymazaná a strouhankou vysypaná bábovka.

Postup přípravy

Do rozšlehaných tekutých přísad zašlehávám směs sypkých přísad, těsto vyleju do tukem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové nebo jiné formy a peču na 170 °C asi 50 minut,…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Kokosky

Kokosky

Potřebné ingredience

2 bílky,120 g cukru, 60 g kokosu, 30 g jemné strouhanky

Postup přípravy

Vše se smíchá a lžičkou se dělají hromádky, peče se na 130 do růžova.

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Sakrajda  =  sakra, to je ale dobré. Záviny z perníkového těsta s povidlama a s ořechama nakrájené na plátky.

Sakrajda = sakra, to je ale dobré. Záviny z…

Potřebné ingredience

Opisuju z časopisu Medovníčky 11/2009 Sakrajdův plněný perník Těsto : 300 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 lžíce medu,1 vejce, 2 - 3 lžíce mléka, půl balíčku prášku do perníku Náplň : švestková povidla, nahrubo sekané ořechy Na potření : 1 vejce

Postup přípravy

Prášek do perníku rozmíchejte v mouce, přidejte cukr,med, vejce a ručně nebo v robotu ( může být i domácí pekárna nastavená na příslušný program ) vypracujte nelepivé hladké těsto…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Rohlíčky s pařížským krémem,  zatím nedodělané. Recept mám  od kolegyně Šárky

Rohlíčky s pařížským krémem, zatím nedodělané. Recept…

Potřebné ingredience

Těsto : 20 dk mletých ořechů, 20 dk cukru, 1 malé vejce, 1 žloutek, hrst čerstvé strouhanky, půl prášku do pečiva Krém : 2 másla, 15 dk cukru, rum, 2 žloutky ( ale ty nedávám ) , 3 dcl vody , 100 g kakaa. Poleva : rozpuštěná čokoláda na vaření rozředěná ztuženým 100% tukem

Postup přípravy

Udělám těsto, je trochu lepivé, dám ho na hodinu odpočinout. Pak ho vyvaluju mezi vrstvami mikrotenu na výšku asi 5 mm a kulatým vykrajovátkem dělám úzké měsíčky , trochu je…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Figurkový perník vytlačovaný do formiček  , udělá parádu na vánočním stole

Figurkový perník vytlačovaný do formiček , udělá…

Potřebné ingredience

180 - 200 g hladké mouky, půl lžíce perníkového koření, 70 g mletého cukru, 30 g tuku, 1 vejce, 1 lžíce medu , mouka nebo olej na formičky. Na cukerný sirup = 50 ml vody + 50 g cukru krupice . Sirupem se pak podle původního receptu potřou upečené perníky.

Postup přípravy

Mouku, koření a cukr smíchat, do důlku v mouce dát tuk, vejce a med a vypracovat hladké tužší těsto. Za dva dny, po odležení těsta v chladničce, znovu těsto propracovat ,…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Piškotky s kávovým,  nebo i jiným krémem

Piškotky s kávovým, nebo i jiným krémem

Potřebné ingredience

Je to cholesterolová bomba - ale děsně dobrá. Recept jsem sháněla moc roků a marně. Získala jsem ho náhodou a nečekaně, od maďarské kamarádky Mariky , z kuchařské brožurky. A teď jsem to pekla poprvé. 8 žloutků, 3 celé vejce, 20 dk cukru, 1 vanilkový cukr, 18 dk hladké mouky, kávový krém na slepování , můžou být i jiné příchutě, je to dobré i s marmeládou a čokoláda na pocákání.

Postup přípravy

Žloutky, celé vejce a cukr ušlehám do pěny, postupně přidávám mouku. Lžičkou, nebo cukrářským pytlíkem , nebo zdobicí miskou od Tupper. dělám na plechu s pečicím papírem malé…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Vánoční perníkoví brumíci

Vánoční perníkoví brumíci

Potřebné ingredience

1 vejce, stejné množství oleje ( může být i víc ) , 3 lžíce cukru + med ( dosladit podle chuti ) trošku mléka, polohrubou mouku podle potřeby k udělání hustšího tekutého těsta, 2 lžičky kypřícího prášku do perníku ( s perníkovým kořením ). Na jednu dávku brumíků potřebuju asi 250 - 300 ml těsta. Těsto může být s ořechy, kokosem , čokoládou, rozinkama, ovesnýma vločkama, s kakaem ...

Postup přípravy

Vejce, olej , cukr, mléko rozšlehat. Přidávat mouku s kypřícím práškem, mléko a dosladit těsto medem.
Jednotlivé tvary na plechu mám vymazané a vysypané polohrubou moukou…

Zobrazit více...

Kategorie