Hustá kuřecí polévka
Potřebné ingredience
3 kuřecí kostry, 2 vetší mrkve, 6 kuliček pepře, sůl, 1/4 celeru, 1 petržel, zelenina podle chuti (fazolové lusky, hrášek, kukuřice), drobení, 2 vejce, posekaná petrželka
Postup přípravy
Maso, 1 mrkev, petržel, celer, sůl a pepř vaříme pomalu alespoň 2 hodiny. Scedíme. Maso obereme, mrkev rozmačkáme vidličkou. Do čistého vývaru nakrájíme druhou mrkev, přihodíme…
Polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
300g hlívy, 1 lžíce másla, 1 větší mrkev, vegeta, pepř, 1 lžíce sladké papriky, česnek podle chuti, majoránka, jíška z hladké mouky a másla (nebo instantní), ev. houbový bujón
Postup přípravy
Na másle orestujeme kousky mrkve a tužší konce hlívy, přidáme vegetu, pepř, česnek a papriku, zalijeme vodou a vaříme asi 15 min., poté přidáme přes vlákna nakrájená "ouška&…
Blesková vločková polévka
Potřebné ingredience
zelenina podle chuti (1 mrkev, 1 petržel, 2 hrsti fazolových lusků, hrst růžičkové kapusty), 1 bujón (ideálně bio zeleninový), 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 5 lžic vloček, sůl, ev. bylinky
Postup přípravy
Kousky zeleniny orestujeme na másle a oleji spolu s vločkami, zalijeme vodou a přidáme bujón. Vaříme asi 15 min., do změknutí zeleniny. Případně dochutíme solí a přidáme sekané…
Rychlá fazolová polévka
Potřebné ingredience
3 brambory, 150g uzeného masa (slaniny, salámu,...), olej, 2 lžíce sladké papriky, pepř, sůl, 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu, 1 zakysaná smetana, špetka cukru, instantní jíška
Postup přípravy
Kousky brambor a uzeniny orestuje na oleji, přidáme papriku, zasmažíme a zalijeme vodou, přidáme sůl a pepř. Vaříme než jsou brambory měkké. Chvíli před koncem přidáme fazole.…
"Indická" česneková polévka
Potřebné ingredience
2 mrkve, 1 petržel, 1/4 menšího celeru, 100g másla, 100g smetanového sýru, necelá 1 smetana, sůl, asi 5 stroužků česneku, 2 rohlíky, strouhaný eidam podle chuti
Postup přípravy
Zeleninu nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji ponorným mixérem, pokud je moc hustá zředíme trochou vody. Na pánvičce rozpustíme…
Jíškové knedlíčky do polévky
Potřebné ingredience
3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 1 vejce, 1 lžíce vegety, sušený česnek (nebo 2 stroužky čerstvého), petrželka (sušená nebo čerstvá), strouhanka na zahuštění
Postup přípravy
Z másla a mouky připravíme jíšku, necháme mírně vychladnout a přidáme vše ostatní, strouhankou zahušťujeme. Tvarujeme knedlíčky, které zaváříme rovnou v polévce asi 5 min.
Gulášová bez cibule
Potřebné ingredience
300 - 400g hovězího masa, 2 lžíce sádla, 2 stroužky česneku, lžíce sladké papriky, pepř, trocha gulášového koření, vegeta, 3 brambory, hladká mouka
Postup přípravy
Kousky masa orestujeme na 1 lžíci sádla, přidáme koření, česnek a vegetu, zalijeme vodou a dusíme doměkka (nejlépe v papiňáku). Když je maso skoro hotové, přidáme na kostičky…
Boršč
Potřebné ingredience
500g hovězího masa, 500g vepřového masa, hovězí kosti, 3 mrkve, 2 petržele, 3 brambory, 3 stroužky česneku, máslo, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, 2 rajčata, kousek hlávkového zelí, rajiský protlak, 2 střední řepy, ocet, cukr, zakysaná smetana k podávání
Postup přípravy
Z masa, 1 mrkve, 1 petržele, kostí, koření a soli uvaříme vývar. Na másle osmahneme na plátky česnek, přidáme spařená, oloupaná a na kousky nakrájená rajčata a kousky zelí,…
Brokolicová s parmazánem
Potřebné ingredience
1 brokolice, 1 smetana, muškátový květ, 1 zeleninový bujon, pepř, 50g parmazánu
Postup přípravy
Brokolici rozeberema na růžičky a zbylý košťál nakrájíme na kousky, které dáme vařit do vody s bujónem. Po částečném změknutí přidáme i růžičky a uvaříme vše doměkka. Poté…