Makovec
Potřebné ingredience
200g cukru, 200g polohrubé mouky, 200g mletého máku, 1 vejce, 2 sáčky majolky, 1/4l mléka, 1 PDP, olej + mouka na vymazání a vysypání plechu či formy
Postup přípravy
Vymažeme a vysypeme si plech nebo formu. Předehřejeme troubu. Vše smícháme v jedné míse, nalijeme na plech či do formy a pečeme při 180-200st. Zkoušíme špejlí dokud se těsto…
Makový hřeben
Potřebné ingredience
Těsto: 250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce cukru, cca 100ml oleje, 250-300ml teplého mléka, 1 vejce, 1/2 droždí Mák: mák, mléko, cukr, vanilkový cukr, rum
Postup přípravy
Do mísy dáme mouky a osolíme. Promícháme. Uděláme důlek, do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme teplým mlékem. Necháme cca 5 minut. Přidáme vejce, olej a zaděláme…
Švestkový táč
Potřebné ingredience
Těsto: 250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce cukru, cca 100ml oleje, 250-300ml teplého mléka, 1 vejce, 1/2 droždí Tvaroh: 1tvaroh ve vaničce, cukr, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku pudingu Žmolenka: máslo, cukr, polohrubá mouka Švestky
Postup přípravy
Do mísy dáme mouky a osolíme. Promícháme. Uděláme důlek, do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme teplým mlékem. Necháme cca 5 minut. Přidáme vejce, olej a zaděláme…
Domácí vepřová šunka
Potřebné ingredience
Cca 1kg kýty 20g soli 5g pragandy lžička moučkového cukru 100ml studené vody
Postup přípravy
Omytou kýtu dobře očistíme. Zbavíme případného tuku. Pokrájíme na malé kostky a dáme do mísy.
Přisypeme sůl, pragandu, cukr a dobře prohněteme. Postupně přiléváme vodu. Hněteme…
Knedlo zelo vepřo
Potřebné ingredience
Na knedlo: Brambory vařené ve slupce hrubá mouka dětská krupička vajíčko sůl Na zelo: Hlávku zelí kousek uzeného špeku cibuli sůl kmín cukr ocet hladkou mouku nebo syrové brambory Na vepřo: Vepřové maso (nejlépe bok, krkovice, ale je to na chuti každého) sádlo cibule česnek sůl kmín
Postup přípravy
Do pekáče naskládáme vepřové maso (omyté a očištěné).
Přidáme hrubě pokrájené cibule, prolisovaný česnek, kus sádla. Posolíme, pokmínujeme, podlijeme vodou a pečeme. Kdo má rád…
Polévka "Co dům dal"
Potřebné ingredience
Odřezky hovězího masa, cibule, mrkev, pertžel, kedluben, brambory, pórek, celer, petrželová nať - klidně i sušená, majoránka, pepř, sůl, sladká paprika. Olej, máslo, hladká mouka
Postup přípravy
Drobně pokrájenou cibuli vysmažíme na trošce oleje. Přidáme malé kousky hovězího masa (mohou být nastřádané odkrojky předního i zadního) a orestujeme. Přidáme nahrubo nastrouhanou…
Koprová, koprovka, kopračka...... :-)
Potřebné ingredience
Máslo, hladká mouka, smetana, kopr, sůl, ocet, cukr.
Postup přípravy
Pokud je omáčka s hovězím masem, dáme maso vařit do osolené vody. Až je maso měkké, vyjmeme ho, pokrájíme na plátky a dáme stranou. Vývar necháme vychladnout.
V kastrolu si…
Zelňačka - žádná věda :-))
Potřebné ingredience
Brambory, zelí (já dávám steril. sladkokyselé, ale jestli máte rádi, dejte třeba kysané), klobáska nebo uzené maso- nejlépe s kostí, smetana, máslo, mouka, sůl, drcený kmín, dle chuti cukr.
Postup přípravy
Oloupané a na kostičky pokrájené brambory dáme do hrnce. Přidáme propláchnuté zelí a na drobno pokrájené uzené nebo klobásku (nebo obojí :-)) ). Zalijeme vodou, osolíme,…
Bramborový knedlík
Potřebné ingredience
Brambory hrubá mouka dětská krupička vajíčko sůl
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme nebo protlačíme lisem.
V této fázi dáme vařit vodu!
Nastrouhané brambory osolíme, přidáme vajíčko a…
Jednoduchá směs
Potřebné ingredience
1 sáček těstovin - nejlépe vrtulky 1/2kg mletého masa 1 cibule 3 rajčata 2 mrkve trochu kečupu sladká paprika sůl chilli
Postup přípravy
Zatímco se nám vaří voda na těstoviny, připavíme si směs z mletého masa.
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme mleté maso a orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a…