Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Makovec

Makovec

Potřebné ingredience

200g cukru, 200g polohrubé mouky, 200g mletého máku, 1 vejce, 2 sáčky majolky, 1/4l mléka, 1 PDP, olej + mouka na vymazání a vysypání plechu či formy

Postup přípravy

Vymažeme a vysypeme si plech nebo formu. Předehřejeme troubu. Vše smícháme v jedné míse, nalijeme na plech či do formy a pečeme při 180-200st. Zkoušíme špejlí dokud se těsto…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Makový hřeben

Makový hřeben

Potřebné ingredience

Těsto: 250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce cukru, cca 100ml oleje, 250-300ml teplého mléka, 1 vejce, 1/2 droždí Mák: mák, mléko, cukr, vanilkový cukr, rum

Postup přípravy

Do mísy dáme mouky a osolíme. Promícháme. Uděláme důlek, do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme teplým mlékem. Necháme cca 5 minut. Přidáme vejce, olej a zaděláme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Švestkový táč

Švestkový táč

Potřebné ingredience

Těsto: 250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce cukru, cca 100ml oleje, 250-300ml teplého mléka, 1 vejce, 1/2 droždí Tvaroh: 1tvaroh ve vaničce, cukr, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku pudingu Žmolenka: máslo, cukr, polohrubá mouka Švestky

Postup přípravy

Do mísy dáme mouky a osolíme. Promícháme. Uděláme důlek, do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme teplým mlékem. Necháme cca 5 minut. Přidáme vejce, olej a zaděláme…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Domácí vepřová šunka

Domácí vepřová šunka

Potřebné ingredience

Cca 1kg kýty 20g soli 5g pragandy lžička moučkového cukru 100ml studené vody

Postup přípravy

Omytou kýtu dobře očistíme. Zbavíme případného tuku. Pokrájíme na malé kostky a dáme do mísy.
Přisypeme sůl, pragandu, cukr a dobře prohněteme. Postupně přiléváme vodu. Hněteme…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Knedlo zelo vepřo

Knedlo zelo vepřo

Potřebné ingredience

Na knedlo: Brambory vařené ve slupce hrubá mouka dětská krupička vajíčko sůl Na zelo: Hlávku zelí kousek uzeného špeku cibuli sůl kmín cukr ocet hladkou mouku nebo syrové brambory Na vepřo: Vepřové maso (nejlépe bok, krkovice, ale je to na chuti každého) sádlo cibule česnek sůl kmín

Postup přípravy

Do pekáče naskládáme vepřové maso (omyté a očištěné).
Přidáme hrubě pokrájené cibule, prolisovaný česnek, kus sádla. Posolíme, pokmínujeme, podlijeme vodou a pečeme. Kdo má rád…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Polévka "Co dům dal"

Polévka "Co dům dal"

Potřebné ingredience

Odřezky hovězího masa, cibule, mrkev, pertžel, kedluben, brambory, pórek, celer, petrželová nať - klidně i sušená, majoránka, pepř, sůl, sladká paprika. Olej, máslo, hladká mouka

Postup přípravy

Drobně pokrájenou cibuli vysmažíme na trošce oleje. Přidáme malé kousky hovězího masa (mohou být nastřádané odkrojky předního i zadního) a orestujeme. Přidáme nahrubo nastrouhanou…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Koprová, koprovka, kopračka...... :-)

Koprová, koprovka, kopračka...... :-)

Potřebné ingredience

Máslo, hladká mouka, smetana, kopr, sůl, ocet, cukr.

Postup přípravy

Pokud je omáčka s hovězím masem, dáme maso vařit do osolené vody. Až je maso měkké, vyjmeme ho, pokrájíme na plátky a dáme stranou. Vývar necháme vychladnout.
V kastrolu si…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zelňačka - žádná věda :-))

Zelňačka - žádná věda :-))

Potřebné ingredience

Brambory, zelí (já dávám steril. sladkokyselé, ale jestli máte rádi, dejte třeba kysané), klobáska nebo uzené maso- nejlépe s kostí, smetana, máslo, mouka, sůl, drcený kmín, dle chuti cukr.

Postup přípravy

Oloupané a na kostičky pokrájené brambory dáme do hrnce. Přidáme propláchnuté zelí a na drobno pokrájené uzené nebo klobásku (nebo obojí :-)) ). Zalijeme vodou, osolíme,…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Bramborový knedlík

Bramborový knedlík

Potřebné ingredience

Brambory hrubá mouka dětská krupička vajíčko sůl

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme nebo protlačíme lisem.
V této fázi dáme vařit vodu!
Nastrouhané brambory osolíme, přidáme vajíčko a…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Jednoduchá směs

Jednoduchá směs

Potřebné ingredience

1 sáček těstovin - nejlépe vrtulky 1/2kg mletého masa 1 cibule 3 rajčata 2 mrkve trochu kečupu sladká paprika sůl chilli

Postup přípravy

Zatímco se nám vaří voda na těstoviny, připavíme si směs z mletého masa.
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme mleté maso a orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a…

Zobrazit více...

Kategorie