Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Makový hřeben

0.0
Makový hřeben

Potřebné ingredience

Těsto: 250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce cukru, cca 100ml oleje, 250-300ml teplého mléka, 1 vejce, 1/2 droždí Mák: mák, mléko, cukr, vanilkový cukr, rum

Postup přípravy

Do mísy dáme mouky a osolíme. Promícháme. Uděláme důlek, do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme teplým mlékem. Necháme cca 5 minut. Přidáme vejce, olej a zaděláme těsto. Musí být vláčné, nadýchané. Nelepit na mísu ani vařechu! Dáme kynout.
Mák umeleme. Do horkého mléka nasypeme umletý mák, přidáme cukr, vanilkový cukr a za stálého míchání vaříme dokud mák nezhoustne. Nakonec přidáme rumík - na ovonění :-)))

Vykunuté těsto rozválíme do obdélníkového tvaru, do 2/3 rozetřeme vystydlý mák, srolujeme jako závin a oba konce spojíme. Vznikne nám kruh. Ten přeneseme na plech a nůžkami nastřiháme vždy jen tak aby vnitřní kruh zůstal neporušený. Potřeme olejem a dáme péct do předehřáté trouby. Během pečení 1x-2x pomašlujeme olejem.
Kdo má rád, pocukruje upečený hřeben moučkovým cukrem.

Omlouvám se za foto, než vytáhnu foťák není co fotit :-))))

Bez posypu moučkovým cukrem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

plamenek 25. 8. 2012, 21:54
Tak to jsem ráda,že čtu,že mák vaříte,já ho vařím vždy,ale hodně lidí ho jen spaří.Jednak se navaří a pak nedělá někomu zažívací potíže a za druhé ,má daleko lepší chuť,přidávám i rozemleté vlašské ořechy(také je vařím s mákem).Jen kvásek si dělám zvlášť do hrnku,ale to je jedno.Tak u nás se jí vše makové hodně.
žingi 25. 8. 2012, 21:59
@plamenek (Y) (Y) (Y)taky vařím mák,ale přidávám i trochu másla (pst)ale to je na každém (Y)
plamenek 25. 8. 2012, 22:07
@žingi Tak to jsem zapoměla napsat,že dávám máslo.Takhle jsem to dělala s maminkou a dělám stále.Ještě jsem nenapsala,že si kupuji mák u soukromníka,ručně vyklepávaný a mám ho na celou sezonu.Nikdy bych si nekoupila už namletý v obchodě.Je to olejnina a žlukne,když se namele a nespotřebuje.Mě když zůstane hotová maková směs,tak si ji dám do mrazáku.Jinak na mletí máku používám starý robot (drtič na kávu).Kynuté těsto nevážím,dělám od oka,ale to je praxe,že vím kolik asi mouky potřebuji na jeden plech koláče.Stejně nepeču nikdy jen jeden plech,jednak se sní a druhak,nebudu jako otrok dělat obden. (Y) :-D
petulisek 25. 8. 2012, 21:16
Další dobrota! V týdnu vyzkouším! Vždycky dělám jen závin nebo Honzovky +o(

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie