Žravá buchta
Potřebné ingredience
4 celá vejce 200 g cukr krystal 200 g hl.mouka 1 dcl mléka 1 dcl oleje 1 prášek do pečiva 1 vanilkový cukr 2 zakysané smetany puding čokoláda nebo granko na posypání
Postup přípravy
Vejce, cukr, mouku, mléko, olej a prášek do pečiva smícháme a nalijeme na plech ( který předem samozřejmě vymažeme a vysypeme). Puding uděláme dle návodu a ještě horký ho cik cak…
Rybí polévka
Potřebné ingredience
Rybí filety bez kosti cca 300 g (používám pangu), kořenová zelenina asi 200 g (používám mraženou nudličkovou, kde je i porek), máslo, sůl, petrželka
Postup přípravy
Rybí filety dáme vařit do cca 3/4 slané vody (stačí chvilka), můžeme přidat i trochu drceného kmínu.. Poté vyjmeme a rozmačkáme vidličkou. Mezitím na másle osmahneme zeleninu,…
Bramboračka s pohankou pro nejmenší
Potřebné ingredience
Brambory, zelenina (mrkev, velr, petržel, kukuřice, pórek, brokolice, kedlubna, fazolky - prostě co doma bude, já dávám většinou mražené), pohanka, sůl
Postup přípravy
Brambory nakrájíme na kostičky, zeleninu taky nebo přidáme zmraženou, zalijeme vodou, malinko osolíme a dáme vařit. Když jsou brambory a zelenina měkké přidáme pohanku (dávám…
Čočková polévka pro děti (od cca 1 roku)
Potřebné ingredience
Čočka, kořenová zelenina (mrkev, celer, petžel, pórek - dávám nudličkovou mraženou), brambory - 2 menší, sůl, majoránka
Postup přípravy
Čočku namočíme na cca 2 hodiny do vody, po dvou hodinách přidáme k čočce zeleninu a brambory a dáme vařit. Vařím asi 3/4 hodiny. Ke konci přidám majoránku a trochu osolíme. Menším…
Čertova pomazánka
Potřebné ingredience
Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka,
paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová šťáva, sůl.
Postup přípravy
Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí,…
Bulharská pomazánka
Potřebné ingredience
300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.
Postup přípravy
Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.
Boršč od Galiny z Ukrajiny
Potřebné ingredience
Vepřová žebra nebo něco jiného na vývar, 2 velké řepy, cibule, velká mrkev, 1 velké rajče, 1 polévková lžíce rajského protlaku, 4-5 brambor, čerstvé zelí asi 1/4-1/2 hlávky, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, bobkový list, petrželka
Postup přípravy
Den předem si uvaříme vývar z žeber a v jiném hrnci řepu.
Druhý den začneme základem - na oleji osmahneme cibuli, přidáme velkou nastrouhanou mrkev a chvíli dusíme, poté…
Maso po francouzsku
Potřebné ingredience
kuřecí prsa asi 1 kg (můžou být i vepřové kotlety), kečup (může být i ostrý), cibule, asi 40 dkg strouhaného eidamu, jedna majolka ve sklenici
Postup přípravy
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Zprudka osmahneme na rozpáleném oleji. Naskládáme do pekáčku. Pokapeme kečupem, zakryjeme vrstvou cibule, pak vrstva strouhaného eidamu a celé…
Tatranské kuře
Potřebné ingredience
4 kuřecí prsa, 2 lžíce oleje, 1 lžička solamylu, 1 lžíce worchestru, 2 lžíce sojovky, 1 lžička sladké papriky, sůl - to jsou suroviny na směs.
strouhaný eidam, cibule, žampiony, šunka, bramboráčky
Postup přípravy
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky a smícháme se surovinami na směs a necháme přes noc uležet.
Druhý den na oleji osmahneme cibuli, přidáme směs a čerstvé žampiony a podusíme.…
Bábovka s tvarohem
Potřebné ingredience
250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 250 g cukru krupice, 1 nízkotučný tvaroh, 1 prášek do pečiva, 1 dcl oleje, 1 lžíce kakaa
Postup přípravy
Utřeme žloutky s cukrem a tvarohem, přidáme mouku, prášek do pečiva a olej. Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané formy, ale jen 1/2 a do zbytku…