Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 155 návštěvníků)

Malování vajíček voskem - Velikonoce se blíží :-)

0.0
Malování vajíček voskem - Velikonoce se blíží :-)

Postup

Velikonoční vajíčka malujeme je takto již dlouho a snad se mi podařilo "vychytat" všechna možná úskalí. (rozhodně doporučuji si přečíst i Komentáře pod návodem, protože jsou tam od vás všechna možné výborné doplňující nápady ! :-)
Budeme potřebovat kahánek, tužku se špendlíkem a nejlépe včelí vosk. Ten kupuji ve formě svíček a vždy si trochu odmotám... Dále pak samozřejmě vajíčka, papírové ubrousky a barvy... :-)
Po těch letech, kdy takto vajíčka vyrábím, dospěla jsem k tomu, že nejlépe je zdobit vajíčka syrová, nevyfouknutá. Teprve, když se projde celým procesem zdobení, vejce vyfoukávám...nejlépe do zavírací sklenice a pak upotřebím na obalování řízků, třeba... :-)
Doufám, že jsem vše popsala srozumitelně, pokud ne, klidně se ptejte, ráda odpovím...Žádný návod jsem ještě nevyráběla, takže se předem omlouvám za případné nesrovnalosti...
A VŠEM PŘEJI CO NEJLEPŠÍ TVOŘENÍ A SAMOZŘEJMĚ CO NEJKRÁSNĚJŠÍ VELIKONOCE !!!!

Úplně nejlepší a nejjednodušší kahánek je úplně obyčejná hliníková lžíce, ohnutá do požadovaného tvaru a přitlučená hřebíkem na malé prkénko. Doufám, že je to na fotografii dobře vidět... Pod lžíci se krásně vejde taková ta "hřbitovní" obyčejná svíčka, ale jde to samozřejmě i s čajovou, jen ji musíme podložit, aby dostatečně ohřívala vosk ve lžíci.
Vosk si tedy necháme dostatečně rozehřát. Já používám zásadně včelí, jednak hezky voní, je měkký a během barvení se neloupe, což obyčejný vosk rád dělává...

Tady máme "včelí svíčku" a tužku se zapíchnutým špendlíkem. Hlavičku špendlíku budeme namáčet do dostatečně rozehřátého vosku a rychle táhnout čárku na vajíčko. Lepší je vyzkoušet si vzorečky na papír a popřípadě vyrobit vzorník...

Vajíčko bychom nikdy neměly držet v holé ruce, protože by se na něm udělaly mastné skvrny a barvy by špatně chytaly.
Při nanášení vosku je nejlepší začínat od tečky případné kytičky. K té tečce budeme "táhnout" pak všechny čárky, vždy od sebe k tečce. Uděláme si kolem tečky kříž a ten budeme pak dalšími čárkami vyplňovat - dosáhneme tím alespoň jakési :-) symetrie...
Pokud chceme, aby vajíčka byla ozdobená vícebarevnými čárkami, na bílé vejce naneseme jen pár čárek - v tomto případě kytičky - a vložíme do žluté barvy.

Tady už máme vajíčko obarvené žlutou barvou, necháme uschnout a přidáme další čárky (ty potom, po sundání vosku budou žluté) a vejce vložíme do třeba oranžové barvy...

Tady už máme opět obarvené vejce v oranžové barvě - zaschnuté - a přidáme další čárky (ty zase po smytí vosku budou oranžové) - doplňujeme motiv.... vložíme do červené, což jsem zapomněla nafotit, ale postup je stený - opět na červené vejce něco přimalujeme a dáme do modré...

Tady je konečně hotovo, i když můžeme ještě přidat do zelené - ta někdy barví moc hezky - vejce je pak fialovo hnědé, až černé, ale záleží na kvalitě barev - a na to já mívám smůlu...

Abychom nemuseli nekonečně dlouho čekat, až se to jedno vajíčko obarví a zase uschne, je lepší si jich postupně "rozpracovat" víc najednou... a je stále co dělat :-) Taky Vás začnou napadat nové a nové motivy a možnosti, fantazie se rozletí.....

Tady mám pro dnešek- vlastně jen pro ukázku zde - všechno uděláno a teď to nejdůležitější - smýt z vajec vosk...

Na tuto fintu na vosk jsem fakt pyšná :-))) Léta jsem vosk nahřívala nad plamenem plynového sporáku a pálila si přitom prsty, taky jsme ho se sestrou škrabaly nožem a poškábali přitom celé vejce, až nakonec toto !!! Vajíčka dáme nahřát do trouby na mřížku (dáme na dno noviny, aby nám stékající vosk nezašpinil troubu) - zapínám tak na 100 - 120 st. a hlídám... Jakmile začne vosk pouštět, utírám ho do papírové utěrky - a podotýkám, že se jedná stále o syrová vajíčka. Teprve až jsou zbavená vosku, propíchnu na obou stranách, prokvedlám důkladně špejlí a vyfouknu (což tedy nesnáším :-)

A tady už je hotovo. Chtěla jsem zde ukázat barevné zdobení, ale i jednobarevné je hezké (červené vajíčko se "sluníčky"), pokud si někdo netroufne hned na kytičky, jsou hezké i čárky (modré vajíčko), ale třeba i jen barevné tečky... všechno je hezké, pokud si to samy vyrobíme, hlavně s láskou... :-)))

...a ještě jednou - vyfoceno s bleskem...

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

LEILI 5. 4. 2010, 13:42
(Y)díky za perfektní návod (F) (F) (F) (kocka)napřesrok vyzkoušíme (velikonoce15) (velikonoce15) (velikonoce15) (velikonoce9) (velikonoce9) máte moc hezky malovaná ta vece (velikonoce10) smekám (H) (L)
oreV 5. 4. 2010, 14:40
@LEILI Děkuji !!!!! :-)
Raduš6 4. 4. 2010, 21:14
moc hezký návod.Já maluju taky,ale s voskovkama.mám na stojánku 6 lžiček ,-) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
oreV 5. 4. 2010, 14:40
@Raduš6 Děkuji ! Paní Klára hned pod Vámi má moc dobrý nápad - místo spousty lžiček s voskem, hliníkové kalíšky od čajových svíček, které se postaví právě na tu lžíci a podle potřeby střídají. Tenhle nápad se mi moc líbí a hned příští rok vyzkouším. Hezký zbytek Velikonoc !
Lenyna 4. 4. 2010, 18:42
Nádhera,smekám (*)přd každým,kdo toto umí (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
kakunka 4. 4. 2010, 18:10
Také používám tuhle metodu. Chci jen přidat další nápad - když na té lžíci (nebo jiné pochystávce) - rozpustíte místo včelího vosku klasické voskovky, nakrájené na kousky, můžete vytvořit vajíčka s barevnými vzory http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2799552 pochopitelně se ten vosk pak nesmývá...lze malovat na bílá i na barevná (L)
oreV 4. 4. 2010, 18:21
@kakunka KRÁSA !!! Vajíčka máte moc hezká !!!! Také občas takto barvím, ale rozčiluje mě, že musím vždycky lžíci vymýt, abych mohla barvit zase jinou barvou... :-)Moc hezká vajíčka - alespoň podle mě :-) - jsou obarvená v cibulových slupkách a ozdobená černým voskem. Vypadá to moc hezky.
kakunka 4. 4. 2010, 18:31
@oreV Postavte na lžíci hliníkovou misku od čajové svíčky a rozpusťte voskovku přímo v ní (Y) S tou černou se chystám napřesrok, mám chuť zkusit na bílé vajíčko černé a šedé voskovky :-)
oreV 4. 4. 2010, 18:43
@kakunka No Vy jste úžasná !!!!! To by mě nenapadlo. Děkuji!!!!! Jasně se zde teď ukázalo, že víc hlav, víc ví... :-))))
kakunka 4. 4. 2010, 19:22
@oreV jj, ta Vaše trouba je taky bombová rada (Y)
tupeka 4. 4. 2010, 17:20
Nádherný (velikonoce18) (velikonoce18)opravdu se povedly jenom mám dotaz ohledně barvení těch vajíček. Dáváte do horkých barev nebo do studených? Mě se totiž ten vozk vždycky rozpustí *-)
oreV 4. 4. 2010, 18:06
@tupeka Odpovím na mail.... Veronika
violina 4. 4. 2010, 16:29
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Maddison 4. 4. 2010, 14:46
Opravdu mooooooc krásný :-))))) Jdeme to zkusit, tak uvidím jak dopadnou ta naše vajíčka .-))) (clamp) (velikonoce5) (velikonoce) přejeme Všem :-)))
oreV 4. 4. 2010, 18:05
@Maddison Děkuji za pochvalu !!! a doufám, že Vám povedly podle Vašeho přání !!!! Krásné Velikonoce! Veronika
netanet 4. 4. 2010, 12:36
To je nádhera!!! (clamp) (clamp) (velikonoce16)
janulka03030910 29. 3. 2013, 19:31
@netanet vid
zdravuska1 4. 4. 2010, 11:50
letos to opravdu nestihnu a příčtí rok bych to asi zkusila roky to obdivuji (clamp) (clamp) (velikonoce)
Hemberka 4. 4. 2010, 9:30
nádherné (Y) (Y)my taky zdobíme voskem, ale vařená ten nápad s tou troubou je skvělý, já si taky vždy pálím prsty ,-) ,-)
ssonda 4. 4. 2010, 9:14
Krásná vajíčka,super návod (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (velikonoce10) (velikonoce10) (velikonoce10)
Michellinka 4. 4. 2010, 8:48
To je nádherná inspirace pro příští rok! Letos jsem nic nedělala, ale když tady vidím tu spoustu krásných kraslic, příští rok se na to vrhnu včas a s plným nasazením. |:o) Díky moc za návod (L) a krásné Velikonoce (velikonoce16)
Gosha 4. 4. 2010, 8:35
Super návod díky moc (L) Já už zdobím léta ale nikdy jsem nezkusila to vícebarevné zdobení a ta vychytávka s troubou je supééér (Y) (Y) (Y) Odpoledne jdu na to (L)
madagi 4. 4. 2010, 0:06
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
luciasanta 4. 4. 2010, 0:03
Verunko, můžete mi prosím prozradit, jaké barvy na barvení používáte? A k barvě přidáváte ocet? Já mám většinou barvu na vajíčku nestojnoměrnou, někdy dokonce se mi udělali na vajíčku při barvení bublinky. A jak docílíte toho, že při schnutí barvy nemáte flek na tom místo, na kterém vajíčko leží? Díky za rady - jinak voskuju už leta, ale vosk neodstraňuju. (Y) (Y) (L) (L) (L)
zdravuska1 4. 4. 2010, 11:53
@luciasanta já koupila za 20kč v kauflandu tablety nešpiníto a je, vytáhla jsem červenou tabletu a vejce jsou oranžová :-D barvy tablet se liší reálu na červené vejce jssem měla vzít asi fialovou ,-) a nic moc výsledek mám místy bílé fleky tak nekupovat *-)
marsehetz 4. 4. 2010, 9:24
@luciasanta Luci,na vyfouklá vajíčka můžete zkusit duhu na bavlnu,sáček rozpustit tak do litru horké vody,trošku octa.Zjednoho sáčku toho obarvíte hodně a barvy jsou krásně syté (velikonoce16)
oreV 4. 4. 2010, 0:12
@luciasanta Milá Lucinko ! Tak nevím, jestli Vás potěším... :-) Barvy jsem už vyzkoušela všechny, co na trhu asi jsou. Přijde mi, že čím jsou obyčejnější, tím jsou lepší. Všechna vajíčka před barvením umyju houbičkou ve slabě jarové vodě - tak mám pocit, že pro ně udělám to nejlepší... :-)) Barvy rozpouštím v zavařovacích sklenicích od okurek a dávám skoro třikrát víc barvy, než bývá v návodu uvedeno. Přidávám od oka ocet. A stejně mám vajíčka někdy šekaté... Když je pak vyndám z barvící lázně, dávám je na papírové utěrky a občas je "překutálím" o kus dále, aby schnula rovnoměrně... A ještě vlastně - ve sklenici by se mělo barvit vždy jen jedno vajíčko a taky by se mělo občas pootočit lžící... Zkuste a uvidíte, jestli je to lepší... Krásné Velikonoce !!!
pojanka 3. 4. 2010, 23:39
|:o) |:o) |:o)Dokonalý návod |:o) |:o) |:o) a moc krásná vajíčka (F) (F) (F), už si návod ukládám (hello) (velikonoce7) (velikonoce10)
Kejko 3. 4. 2010, 22:43
Moc hezká vajíčka i skvělý návod (velikonoce16).Zrovna dneska odpoledne jsem tady takový návod hledala a nic.Už mám vše nachystané a zítra se na to vrhnu,jen místo kahánku mám odstřiženou plechovku od piva(vloni jsem to někde viděla).Hezké Velikonoce (velikonoce8) (velikonoce10)
natalinka133 4. 4. 2010, 23:15
@Kejko tak to je bezva nápád ta plechovka od piva, (velikonoce19) a já se tu peru se stojanken na svičku ,-) ,-) ,-)
oreV 3. 4. 2010, 23:08
@Kejko Tak to jsem ráda, že jsem to alespoň pro někoho stihla.... :-) Ať se Vám podaří a hlavně hezké a pohodové Velikonoce !!!
zuzouš 3. 4. 2010, 22:00
To je báječné, určitě to vyzkouším příští rok, sama jsem zvědavá, jak to půjde. Ještě se chci zeptat, s ktterými barvami máte dobré zkušenosti. Děkuji Zuzka (Y) (Y) (Y) :-) :-) (F) |:o) (clamp) (clamp) (hello) (hello) (hello) (hello)
oreV 3. 4. 2010, 22:05
@zuzouš Milá Zuzanko ! Děkuji za pochvalu. Celý život vlastně hledám ty správné barvy, ale každý rok je to jiné. Zdá se mi, že čím obyčejnější, tím lepší...ale jak říkám, každý rok je jiný - tak nevím... Hezké Velikonoce !
BlankaP75 3. 4. 2010, 21:56
Klobouk dolů, ta jsou nádherná |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Také jsem to kdysi dávno zkoušela, ale dělala jsem to rozpuštěnou voskovkou, ale nebylo to ono. Určitě vyzkouším, díky za tip. Hezké velikonoce (velikonoce5) (velikonoce3)
oreV 3. 4. 2010, 22:07
@BlankaP75 Děkuji ! Určitě vyzkoušejte - pokud si vyzkoušíte tahy špendlíkem na papír vedle, získáte do ruky jistotu a pak už to půjde. Jen musí být vosk dostatečně horký a moc s čárkou neotálet. To pak vosk zatvrdne ještě na špendlíku a nic... :-) Krásné Velikonoce !

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie