Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 3416 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA - RODINNÝ RECEPT

5.0
11×
NEJÚŽASNĚJŠÍ  VÁNOČKA -  RODINNÝ RECEPT

Potřebné ingredience

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra.

Postup přípravy

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla. Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!

Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně!! Viz. můj obdobný recept zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14439&user=51989

TOTO TĚSTO LZE SAMOZŘEJMĚ VYUŽÍT I O VELIKONOCE NA VELIKONOČNÍ MAZANCE A PLETENCE!! FOTKA PLETENCE JE V PRACOVNÍM POSTUPU A PŘÍPADNĚ V MÝCH RODINNÝCH. RADĚJI DĚLÁM PLETENCE, JSOU HEZČÍ NEŽ KLASICKÉ MAZANCE A PO ZAKROJENÍ KRÁJÍME JAKO DORT, VYPADÁ TO NÁDHERNĚ!

těsto máme krásně vykynuté

upleteme nejprve ze 4 a potom ze 3 copánků

nahoru přijde copánek ze dvou dílů

krásný profil

pomocné špejle v troubě s vánočkou již potřenou vajíčkem a plnou mandliček

a teď už zbývá jen uvařit si kávu nebo čaj

a takhle vypadá velikonoční pletenec, těsto rozdělíme na 2 poloviny, ale ta jedna musí být o něco větší! Z obou pak rozdělíme na 3 částli a upleteme copy. Ten ze silnějších pramenů dáme na plech první a stočíme dokola, na něj položíme spletený cop z menších částí. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi! Zde v receptech najdete recept i s postupem a fotkama!!

Na přání přidávám, co je to citrónové aroma! Koupíte už dneska ve všech potravinách, kde mají i ostatní zboží Dr. Oetker. Je i rumové a máslo-vanilkové (to mám ještě z Německa, proto to tam není česky). Stojí to kolem 18 Kč a vydrží to velmi dlouho! V tomto receptu je pouze to citrónové!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Manaska 23. 3. 2008, 18:36
vyzkoušeno (Y) (Y) (Y)není suchý a všem chutná pěkné svátky (velikonoce6) (velikonoce6) (velikonoce6) (velikonoce6) (velikonoce6) (velikonoce6) (velikonoce6) (velikonoce17) (velikonoce17) (velikonoce17) (velikonoce17) (velikonoce17) (velikonoce17) (velikonoce17) (velikonoce17) (velikonoce16) (velikonoce16) (velikonoce16) (velikonoce16) (velikonoce16) (velikonoce16) (velikonoce16)
MachyA 24. 3. 2008, 16:06
@Manaska (L) (L) (L)
alimama 23. 3. 2008, 9:20
Víte, že jste mi zkazila Velikonoční neděli? Místo lehára musím péct další várku mazanců, protože ta včerejší, z jeden a půl dávky, je fuč!!! :^) Krásné svátky!!! (velikonoce17) (velikonoce13)
MachyA 24. 3. 2008, 16:06
@alimama :-D :-D :-D ale zase nemáte čas se nudit :-D :-D :-D
Bibim 22. 3. 2008, 21:54
Ještě jednou díky, je přesně takový, jak máme rádi (Y) - trochu "matlavý" :-), chutná výborně! Zdravím a budu ho péct často, nejen o velikonocích. (velikonoce3)
MachyA 24. 3. 2008, 16:06
@Bibim (L) (L) (L)
Bibim 22. 3. 2008, 21:37
Zdravím Vás, Alenko! (velikonoce15) Právě jsem dopekla věnec (Y), jsem šťastná, jak se mi povedl. Moc děkuji za recept, který už mám uložený (Y). Nemám pekárnu :-(, ale manžel má svaly :-). Je ještě teplý, voní nádherně a taky tak vypadá. S těstem se pracovalo krásně, na rozdíl od mé dcery (N), jí se prý moc lepilo a nešlo s ním plést copánky, tak má z něj mazanec. Pekly jsme obě dnes večer a po icq si sdělovaly poznatky :-) Je z toho zklamaná :-S, ale bylo to asi řídkým těstem, zpracovávala ho v pekárně a asi dala moc mléka. Jdu ho nakrájet, už to nemůžu vydržet :-). Díky (F) a krásné velikonoce (velikonoce8)
ryzoto 24. 3. 2008, 11:17
@Bibim "...... manžel má svaly . Je ještě teplý, voní nádherně a taky tak vypadá." tak to já tedy nevím (Y). Ale potěšilo mě to. Jinak přeju krásné (velikonoce15) (velikonoce15) (velikonoce15)
senzajenka 22. 3. 2008, 11:50
Zdravím Vás Alenko (F)prosím,nevíte kde jsem mohla udělat chybu?vůbec mi nevzešel kvásek :'( :'( :'(kynuté těsto dělám často,ale podle jiného receptu,chtěla jsem zkusit změnu a hned první věc se mi nepovedla :-|Nevíte čím by to mohlo být?Děkuji moc a přeji krásné Velikonoce (velikonoce6) (velikonoce3)Jana
krepelka 14. 3. 2008, 16:09
Paní Alenko, děkuji za recept. Zkoušela jsem podle vás pletenec, ještě nikdy jsem nic kynutého kromě knedlíků nedělala, tak jsem měla trochu strach, ale dopadlo to opravdu dobře, děti si udělala pidi vánočky a měly hroznou radost. Všem moc chutnalo. Mějte se pěkně. (flower) (F) (flower) (F) (F) (flower) (F) (flower)
MachyA 24. 3. 2008, 16:07
@krepelka (L) (L) (L)
MarcelaM. 14. 2. 2008, 21:39
Dobrý večer Aleno, moc děkuji za recept. Dnes jsem váš recept na vánočku zkusila ( moje první vánočka) a byla úžasná, už z ní nezbylo ani kousek na snídani - hned zmizela. Jenom jsem měla problém s pletením čtyř copů - to mě dalo zabrat. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Takže ještě jednou díky :-) :-) :-) Marcela M.
MachyA 15. 2. 2008, 11:51
@MarcelaM. Marcelko to jsem moc ráda! (L) U nás se po ní vždycky také jen zapráší (zajic) To pletení ze 4 pramenů je i pro mě někdy docela makačka ;-) Ale někdo už tu radil, rozdělit těsto na větší a menší díl a z obou udělat 3 prameny a pak ten větší dát dospod a na něj menší. Ještě jsem to nezkoušela, ale asi to nemusí být špatné *-) I tady na MMB se ale dá najít postup pletení, zkuste si zadat v receptech pletení vánočky! Zdar vánočkám a pletení! (hello) (flower) (hello)
MarcelaM. 19. 2. 2008, 8:56
@MachyA To není špatný nápad, děkuji za radu, příště zkusím pletení jenom z tří pramenů (Y).
PetraAm 9. 2. 2008, 13:25
Včera jsem dělala a (Y) (Y) naprosto úúúžasná byla jsem za (*) Díky za receptík
MachyA 10. 2. 2008, 21:23
@PetraAm jééé, to jsem moc ráda (L) Jste šikulka, moc mě těší, že Vám chutnalo (C) Mějte se (flower) (hello) (flower) Alena
eliskaXL 28. 1. 2008, 19:38
ja ji pekla jiz trikrat a pokazdy mi moc nenakynulo testo. :-@.Chutove vynikajici a ackoliv se mi testo zdalo byti dosti tuhe,tak presto se mi vzdy spojila v jeden bochnik.Vypadalo to pokazde,jako pecen chleba.Ta posledni mi nakynula az v troube,ale byla oooobbbrrrr...jako mega chleba.Nevim cim to je :-(
Dana99 9. 2. 2008, 12:44
@eliskaXL Dobrý den Eliško, jelikož jsem i vánocích řešila podobný problém co vy, tedy kynutí, tak jsem byla poučena, že mám dělat vláčnější a řidší těsto. Na vánočku má být to těsto podstatně řidší než třeba na knedlíky. A opravdu to fungovalo, druhá vánočka byla už vpohodě. Klidně to nechte kynout i dvě hodinky, nic se tím nezkazí, tedy alespoň u nás ne. Dana
MachyA 28. 1. 2008, 20:33
@eliskaXL Eliško tak to mě moc mrzí! Jste bohužel výjimka, všichni mi tu na recept pějí děkovné ódy! Těžko říct takhle na dálku, čím to je :^) :^) :^) Když špatně kyne - nevím jak zdatná jste v pečení, tak se případně omlouvám, ale máte vždy suroviny teplé, ne studené? Droždí ne přímo z lednice, vajíčko také raději teplé (já ho vždy namáčím i se skořápkou do hrnku s teplou vodou, aby se také prohřálo), teplý rozehřátý tuk a teplé mléko i rozinky v rumu. Nic nesmí být ani horké až vroucí (ani mléko, ani tuk), to by se živé kultury v droždí spáliy a také by nekynuly. Je- li těsto příliš tuhé, stačí přidat trochu mléka, nesmí být tuhé po vypracování. Je to jako když zaděláváte knedlíky, také přiléváte vodu nebo mléko dle potřeby. Někdy záleží i na mouce, jak hodně saje, takže se musíte řídit vlastním odhadem. Pokud byste se do ní snad chtěla pustit ještě jednou, budu moc držet palečky! (Y) Alena
Davuka 16. 1. 2008, 15:03
Tak sem dneska upekla,nečekala sem,že se dá upéct něco tak fantastického. Trošku mi ujela,ale na chuti to nic nemění,určitě se bude u nás péct často. S těstem se výborně pracovalo,opravdu super recept (Y) (Y) (Y) (Y) moc Vám za něj děkuji (F) (F) (F)Marie
MachyA 16. 1. 2008, 15:24
@Davuka Maruško děkuji za pochvalu! (L) My už také jiné kynuté ani neděláme, jsem už pěkně rozmazlená a jen tak nějaké jiné mi ani nechutná ;-) ;-) Na velikonoce se z něj dá udělat super mazanec nebo pletenec - http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=450138 I koláče jsou výborné - právě dneska je také někdo dělal a připsal příspěvek! Tak ať se nám všem pečení a kynutí daří! Dobrou chuť (C) Alena
KÁJA 77 (upraveno) 15. 1. 2008, 14:48
Tak jsem dělala podle tohoto receptu koláčky uvnitř tvaroh, nahoře s mákem a povidly, SUPER (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Děkuji za skvělý receptík (L) Klára
MachyA 16. 1. 2008, 10:19
@KÁJA 77 Klárko to jsem ráda, že se Vám koláče povedly, je to takové univerzální kynuté, dá se z toho všechno (Y) Mějte se a ať se pečení daří! (hello) Alena
Dagísek 7. 1. 2008, 22:05
Alenko (F) moc děkuji za super recept.Už je vánočka snědená a (Z) (Z) moc chutnala tak jí budu dělat zase v sobotu (smich).Velké díííííky Dáša (hello)
MachyA 8. 1. 2008, 11:46
@Dagísek Dášo dobrý den, díky za milý příspěvek! :-$ Jsem ráda, že jste rozšířila řady spokojených jedlíků vánoček z našeho receptu (L) (L) Ať se v sobotu povede, mějte se krásně! (hello) Alena
Dagísek 13. 1. 2008, 19:31
@MachyA Alčo tak už mám poslední 2 kousky klukum na snídani. :-$ Moc děkuju, opět se podařila (hello)
MachyA 13. 1. 2008, 22:42
@Dagísek To mě moc těší Dášo! |:o) Taky se těším, až zase bude někdy čas na zadělání a vytvořím z tohoto těsta nějakou jinou dobrotu. Mám už objednanou domácí pekárnu, ten typ co chci jsem pod stromeček už nesehnali, tak mě čeká ještě jeden dárek za 14 dní! (Y) A těším se na to zadělávání v pekárně, všichni kdo jí mají, si ji nemůžou vynachválit ^o) To se to panečku bude zadělávat a třeba při tom stihnu i vyžehlit :-D Mějte se krásně a pozdravujte (Z) (Z) Alena
Dagísek 14. 1. 2008, 19:59
@MachyA Tak až to v ní vyzkoušíte tak určitě napište *-) já bych jí také chtěla jen nevím jakou :^) dííííky Dáša
MachyA 15. 1. 2008, 13:00
@Dagísek Zaúkolovala jsem mou sestru, projede vždycky všechny možné ohlasy a najde nejlepší a za dobrou cenu, má vytipované 2, Moulinex a Eta - obě se dvěma metlami. Mám to někde v mailu, můžu Vám poslat odkaz: http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.php?a=ukaz&pekarna=126 bohužel momentálně nejsou skladem, ani ta Eťácká :-( Chce to vydržet!
eliskaXL 6. 1. 2008, 21:35
Tak uz je hotova a musim rict,ze je faaaakt luxusní!!!!Zpocatku mi nejak nechtela kynout( asi blby kvasnice),ale trouba to dohnala a chutove nema chybu...ani se mi nerozjela (Z) diky!!!! (clamp) (clamp)
MachyA 7. 1. 2008, 15:39
@eliskaXL Eliško super, no to jste hvězda! (Y) Jsem ráda, že Vám chutnalo a že jste chuť zařadila do luxusních! (L) Mějte se krásně, Alena
eliskaXL 6. 1. 2008, 9:21
Chvala na tuhle vanocku mne do¨hnala k tomu ji vyzkouset!Jdu nakoupit ingredience...pak pisnu jak to dopadlo (hello)
karca90 5. 1. 2008, 18:56
Píšu další komentář. Už jsem pekla znovu, ale do těsta jsem přidala vanilkový cukr, asi dvě lžíce oleje a necelý prášek do pečiva. Dávám ho do kynutých těst, protože pak je prý těsto ještě vláčnější. Je fakt, že se trochu rozjela, ale ještě třetí den byla vynikající. Fakt úžasná, mám dojem, že se bude dělat jen ta vaše a to nejen na vánoce......... (clamp) (clamp) (clamp)
MachyA 5. 1. 2008, 21:24
@karca90 (L) Ivetko to jsem ráda, že slaví těsto takové úspěchy (L) Já z něho dělám i velikonoční pletenec, mrkněte: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=450138 Velikonoce na sebe nenechají dlouho čekat, uteče to jako voda a můžete překvapit rodinu, namísto tradičního mazance (*) Mějte se krásně, Alena
karca90 5. 1. 2008, 23:32
@MachyA Pletenec vypadá taky báječně. To je super nápad, určitě ho udělám. Mějte se taky prima, Iveta
Amra00 2. 1. 2008, 16:28
Musím také přidat jeden komentář k těm spoustám (Y) (Y). Dělala jsem na štědrý den poprvé v životě vánočku a to podle Vašeho receptu a nejenže se bezva povedla, ale byla opravdu nejchutnější, co jsem kdy jedla (Y) (Y). Okamžitě se po ní zaprášilo a na žádost rodiny, jsem ji od vánoc už pekla dvakrát (Y) (Y). Jsem opravdu ráda, že jsem tu Váš receptík objevila (L) (L). Přeji vše nejlepší do Nového roku (L) Edita (F)
MachyA 5. 1. 2008, 21:20
@Amra00 Edito moc díky, takový příspěvek úplně zahřeje na duši (L) (L) (L) Mám velkou radost a těší mě, že Vám tolik chutnalo! (jidlo) (jidlo) Mějte se krásně a vše nejlepší do Nového roku! (novy rok) (sampus) Alena
karca90 31. 12. 2007, 21:23
Tak jsme si na Silvestra udělali vaší vánočku.......... :-$ :-$ máme svůj rodinný recept, ta se pekla na vánoce. Přesto jsem měla pokušení zkusit tu vaší. Je moc dobrá, těstíčko je nádherný, heboučký, krásně nakynulo a vánočka je ňam, ňam...... tak nevím, jakou budeme dělat příště. Díky za recept. (F) (F) Iveta
MachyA 1. 1. 2008, 22:01
@karca90 (L) jsem ráda, že Vám chutnala (L) Můžete to střídat, aby se Vám ani jedna nepřejedla! Z tohoto těsta se dá dělat cokoli - koláče s ovocem a žmolenkou, koláčky tvarohem, mákem,povidly, velikonoční pletence - mazance, buchty, zkrátka na co si jen vzpomenete :^) ;-) Šťastný Nový rok (novy rok) Alena
MachyA 31. 12. 2007, 17:37
Zdeňko, Deniso, Petro a Věrko - jelikož už nestíhám odpovídat jednotlivě - hromadně Vám děkuji za pochvalné příspěvky k naší vánočce a těší mě, že Vám chutnala a budete ji i nadále péct (L) (F) (L) Je to pro mě pocta a jsem ráda, že u nás tak populární vánočku už mohou ochutnávat i jinde (Y) Mějte se všichni krásně a šťastný Nový rok 2008!! (hello) (hello) (hello) Alena
ebubu 28. 12. 2007, 19:51
Dobrý večer Alenko. Taky děkuji za recept (F) (F) (F).Vánočka se povedla a byla moooc dobrá (L).Hmmm byla,ale už není :-$ :-$ Zdena
Denisa K 28. 12. 2007, 19:47
Alenko,v tom předvánočním frmolu jsem zapoměla napsat jak dopadla moje první vánočka (jidlo).Nevěřila jsem,že se podaří +o(.Ale vánočka bylá nádherná a hlavně výborná :-) :-)Poslala jsem půlku i tchýni a nestačila chválit (*) (*).Díky za recept,rozhodně nebude poslední /ještě v letošním roce/ (Y) (Y)Denisa

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie