Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 598 návštěvníků)

Bábovka s tvarohovou náplní - výborná a rychlá!

0.0
Bábovka s tvarohovou náplní - výborná a rychlá!

Potřebné ingredience

Ačkoliv bábovky zas tak moc často ráda nedělám, tuhle mám v oblibě. Je rychlá, vláčná, dodává tomu vláčnost právě ta tvarohová náplň s hrozinkama.

Postup přípravy

Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek oleje (dávám necelý)
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
2 vejce

Náplň:
1 tvaroh 250 g (je jedno jaký)
1 vanilkový cukr
hrozinky
trochu mléka

Na náplň vyšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a jen trochu zředíme mlékem. Je totiž lepší, když zůstane tužší. Kdo chce, přidá hrst hrozinek.

Na těsto si nejprve v jedné míse ušleháme bílky. Poté ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem, přidáváme postupně olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec opatrně našlehaný sníh z bílků.

Bábovkovou formu vymastíme a vysypeme moukou, někdy vysypávám nasekanými ořechy, kokosem... Na dno nalijeme první světlou polovinu těsta, na to lžící doprostřed nandáme tvarohovou náplň a zalijeme ji druhou polovinou těsta, kterou můžeme obarvit kakaem. Někdy místo kakaa dávám třeba skořicový cukr, to je taky moc dobrý.

Tu tvarohovou náplň doprostřed nandejte tak, aby okolo mohla být zalitá těstem a to se mohlo zapéct, jakoby udělat obal kolem tvarohu. Aby se pak třeba bábovka nerozpůlila, nepraskla a náplň při pečení nevytekla!

Pečeme raději pomalu, na mírnou teplotu, tak na 160°C, klidně hodinu (podle formy - když je širší, tak klidně i trochu dýl) a pro jistotu zkontrolujeme špejlí.
Necháme vychladnout a teprve pak vyklápíme z formy, musí zchladnout trochu ta náplň, aby se bábovka neroztrhla.

Dobrou chuť!

Tvarohová náplň s hrozinkama

vyšlehané těsto

vyšlehaný sníh

smíchaný sníh s těstem

první vrstva - světlé těsto

opatrně přidáme tvarohovou náplň

do zbylého těsta přidáme vrchovatou lžíci kakaa (nebo jako jinou variantu přidávám skořicový cukr)

druhá vrstva nakonec

Pečeme pomalu na 160°C asi hodinu.

Upečená dozlatova

Pocukrujeme

Dobrou chuť

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

manjja 17. 4. 2013, 13:51
Tak jsem ji zrovna dneska upekla, dokonce se mi podařila i vyklopit z formy :-) A je móóc dobrá, zítra beru vzorek do práce, tak si určitě všichni pochutnají (Y)
Vanusak 19. 4. 2013, 11:44
@manjja Moniko, jste šikovná! (Y) Připomněla jste mi recept, mohla bych i já upéct o víkendu. :-)
bonyfac 3. 11. 2012, 19:51
Dobrý den, dnes jsem dělala podobnou bábovku, ale bez vyjec, bohužel jsem tento recept nemohla najít (už jsem jí v minulosti dělala a byla vynikající) a nedá se to srovnávat. Vaše je prostě nejlepší, ta bez vyjec je taková buz chuti... |:o) |:o) |:o) (Y) (Y)
Vanusak 3. 11. 2012, 22:43
@bonyfac Markét, tak to mě moc těší, že vám chutnala, on se té náplně skoro každý nějak bojí, že ji ani nechce zkoušet. ,-) Díky za pochvalu. (L)
Ledro 16. 9. 2012, 10:45
tak jsem jí včera večer také vyzkoušela a povedlo se (Y) tvaroh jsem použila z alobalu ne z vaničky,když jste psala že je lepší tužší a přidala do něj trochu rumu,mléka a ty rozinky,do těsta skořici a dnes dopoledne je zní už jen malý kousek ,-) pekla jsem na těch 160°C hodinu a kousek výsledek bezva,dopečená,kompaktní,netrhala se ani žádná bublina se neutvořila,ukládám do oblíbených fakt mňamkan (clamp)
Vanusak 16. 9. 2012, 20:17
@Ledro Teda Lenko, tak to je supr, takhle napoprvé a prefesionálně. (Y) (Y) (Y) Jsem ráda, že chutnala. (L)
Nikca88 13. 9. 2012, 19:35
Dobrý večer, právě bábovku baštíme, je fakt dobrá s tím tvarohem, akorát jsem jí teda pekla hodinu na těch 160°C a byla úplně syrová uprostřed, tak jsem na 20 min přidala na 180°C a dopekla se, každopádně se mi udělala vzduchová bublina mezi tvarohem a vrchní světlou částí piškotu a nevím proč, docela veliká.ale každopádně super recept (Y) děkujii (clamp)
Vanusak 13. 9. 2012, 21:32
@Nikca88 Nikolo, díky za vyzkoušení. (F) Ona ta vzduchová bublina se udělá občas i mně, záleží na konzistenci tvarohu, kolik obsahuje vody a tak, pak se vypařuje pokaždé jinak. Každopádně jsem ráda, že chutná! (L)
Ivulina1 9. 7. 2012, 19:11
Panečku,ta teda je. (zajic) (zajic) (zajic)
Vanusak 10. 7. 2012, 14:03
@Ivulina1 Iveto, díky! (F)
zuza72 9. 7. 2012, 14:15
dobrý den Ivo Vy máte tak úžasné recepty koukám teda (Y) |:o) |:o) |:o) ZUzka
Vanusak 9. 7. 2012, 15:10
@zuza72 Zuzko, moc děkuju, ale jsou tady jiné expertky, u kterých vždycky jen slintám. ,-) (Y) ,-)
zuza72 10. 7. 2012, 16:30
@Vanusak Ivo a můžu se zeptat kde takové recepy najdete ?Zuzka děkuji (Y)
zuza72 21. 7. 2012, 14:12
@Vanusak dobrý den Ivo Vy jste tak zlatý člověk (Y) (L) (L) (L) (L),moc děkujiá a kouknu na to a dnes dělám bábovku tak uvidím jak se to povede.já nemusím mmít bábovky ale manžel top má rád,tak pak dám Vám vědět jak to dopadlo |:o) |:o)Zuzka
Vanusak 21. 7. 2012, 17:27
@zuza72 Tak ať chutná! (L)
Sofiny 28. 1. 2012, 21:57
Tak zítra jdu na ni, jestli jsem pochopila z komentíků, je lepší asi trošku řidší tvaroh a hustější těsto ?? Nebo má někdo nějaký fígl, jak se 100% povede?? Díky, Eva (L)
Vanusak 29. 1. 2012, 21:25
@Sofiny No, Evo, nevím, jestli nejdu už pozdě. ,-) V receptu sama píšu, že je lepší mít tvaroh spíše tužší, aby jen tak tak tekl ze lžíce. Jak se zadařilo?
Lollipops 19. 11. 2011, 11:18
Tak bábovku peču poprvé a hned se mi zalíbil tenhle receptík takže už je v troubě.No jsem opravdu zvědavá ale dost možná se mi taky nepovede :^) Ten tvaroh jsem měla asi docela tužší a těsto možná řidší takže se dost propadal do těsta... no jsem opravdu moc zvědavá jak se mi moje první bábovka povede *-) ale jsem si jistá, že i když se rozsype, tak bude chutnat skvěle :-)
Vanusak 19. 11. 2011, 11:41
@Lollipops Veroniko, když mrknete na moji bíábovku, tak tvaroh taky hodně klesl dolů - a to je možná snad lepší, když je hustší než když by tekl a byl vodnatý, pak se snadněji bábovka roztrhá. Tak pak přijďte říct. |:o)
Lollipops 19. 11. 2011, 12:20
@Vanusak Tak jak jsem předpokládala tak se mi bábovka vůbec nepovedla :´( :´( Dokonce jsem ji měla v troubě skoro hodinu a spodek kam klesl tvaroh byl syrový a neupečený :´( Jsem jelito +o( Ale třeba se mi příště povede ,-)
Vanusak 19. 11. 2011, 12:51
@Lollipops Verčo, to mě mrzí, zkuste příště hodit ke konci jen spodní troubu, občas to tak dělám taky. Nevěšte hlavu, mně už se taky nepovedla... (Y) (L)
EliskaKralupy 3. 8. 2011, 12:31
Tak mně se nepovedla (child12) (child12) (child12) Spodek jsem vyklepla krásně, pak se na mě vysypal tvaroh, no a hořejšek bábovky se "dovysypal" :^) Ale nevadí, zbaštíme to holt lžičkou (smich) (Y)
Vanusak 3. 8. 2011, 20:18
@EliskaKralupy A jéje, to mě mrzí. *-) Vypadá to na hodně vlhký tvaroh, že se oddělil. Každopádně to chce nechat asi otočenou bábovku holt dochladnout úplně, než se vyklopí. Já to v silikonce mám jednodušší, když ji otočím, nechám chvíli zchladnout a pak už jen odchlípnu silikon a bábovka se neroztrhne snad nikdy. (F)
pimpas 30. 7. 2011, 20:48
:-o :-o :-o :-o :-o :-obožská bábovka, ukládám ,-) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
Vanusak 30. 7. 2011, 21:19
@pimpas Natalie, nedivte se a vyzkoušejte! :-) Ať se povede! (L)
Zrušený účet 30. 7. 2011, 19:09
Milá Ivo, dnes jsem pekla bábovku poprvé :-),měla jsem trochu strach (N) ale povedla se (Y),mám velkou radost (radost) (radost) a děkuji za super recept (F) (F) (L)
Vanusak 30. 7. 2011, 21:18
@ Vendy, šikovná cérečka!!! (Y) Ne každému se povede napoprvé, gratuluju a jsem ráda, že i šmakovala. :-)
lenavackova 12. 7. 2011, 17:03
Ivo,je výborná (F).Včera jsem ji upekla a mám ji v řezu taky tak pěknou jako Vy,povedla se mi |:o),děkuju za recept,už u něj zůstanu,bábovky dusivky nemáme rádi,tato je je super (L).
Vanusak 13. 7. 2011, 11:49
@lenavackova Lenko, tak to jste šikula! (Y) (Y) (Y) Je fakt, že napoprvé se jen tak někomu nepovede vychytat tu správnou konzistenci, takže super! |:o) Jsem ráda, že chutnalo! (L)
dada12 11. 7. 2011, 12:08
Ta bábovka je moc dobrá fakt to je super je mi 8 let a dělala mi jí máma a já ji teť (jidlo).
Vanusak 11. 7. 2011, 16:26
@dada12 No výborně, to je paráda, že chutná!!! (L) Tak to jsem ráda, že se povedla, mamka je šikovná! (Y)
Zrušený účet 26. 6. 2011, 8:28
No vida, právě přemýšlím, jak ozvláštnit bábovku, kterou chci dnes dělat a recept je tu. Už jsem ho někde viděla, ale nakonec jsem ho nezkusila. Tak dnes je příležitost, tvaroh mi leží v lednici a nevím co s ním. Díky (L)
Vanusak 26. 6. 2011, 13:19
@ Helčo, vyzkoušejte, určitě se zadaří! :-) |:o)
dexpre 20. 6. 2011, 14:38
jééé ta bábovka vypadá krásně, jen se zakousnout (zajic) hned bych si dala, ale nemám bábovkovou formu, už ji kupuji asi 3 roky ,-) ,-) no co, zkusím asi udělat v dortové podobě, třeba to vyjde (H) :-$
Vanusak 20. 6. 2011, 22:30
@dexpre Simčo, tak zkuste, uvidíte. ,-) Když uděláte tvaroh kolem dokola do kroužku, tak nemůžete zkazit nic. (Y) Hlavně aby nahoře na něm bylo těsto, i když lehce spadne sám tíhou dolů. Tak ať se zadaří!
dexpre 26. 6. 2011, 8:19
@Vanusak hlásím, že "bábovkodort" se povedl na jedničku |:o) |:o) tvaroh jsem smíchala s mandarinkama a dala ho po celém povrchu, no prostě mňamina (zajic)
Vanusak 26. 6. 2011, 13:18
@dexpre No výborně, aspoň zase další kombinace a varianta! (Y) (F)
lidare 31. 5. 2011, 13:40
(Y)krásná mňamka :-)
Vanusak 7. 6. 2011, 11:08
@lidare Lído, díky moc! Snad jste vyzkoušela, nejenom koukala ,-) (F)
Zdenika 31. 5. 2011, 13:31
Právě jsem vyndala z trouby bábovku a vypadá luxusně (clamp) (clamp) (clamp),jen jsem tam přidala tvarohovou i makovou náplň,tak jsem na to zvědavá až to rozkrojím. :-) :-) :-) Děkuji za supr receptík. |:o)
Vanusak 7. 6. 2011, 11:07
@Zdenika Zdeni, tak snad chutnala i tak dobře, jako vypadala! Díky za pochvalu! (L)
JOOLKA 5. 5. 2011, 10:19
(Y) (Y) (Y) Vynikající bábovka, moc jsme si pochutnali (L) Děkujeme za receptík. Zdenka a kluci.
Vanusak 5. 5. 2011, 13:19
@JOOLKA Zdeňko, nemáte zač, jsem ráda, že vám všem chutnalo! |:o)
BellisimaM68 4. 5. 2011, 16:00
Bábovka upečena,snědena (pusa).Taky je moc nedělám,znáte to ,manžel nejraději tvaroh a mokré ,vlhké ,-)asi je to tak u většiny.Děkuji za Vaše recepty,často mě inspirují.Hezký den Ivanko,Monika. (flower)
Vanusak 4. 5. 2011, 16:11
@BellisimaM68 Mončo, děkuju. (L) S tím tvarohem přesně tak, musí to klouzat do krku. ,-)
vikina75 23. 4. 2011, 9:45
tak už se peče a doufám, že bude tak dobrá, jak se dělala díky (flower)
Vanusak 23. 4. 2011, 13:45
@vikina75 Věro, moc díky a ráda si počkám na výsledek. :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie