Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 505 návštěvníků)

Nepečený mramorový tvarohový dort s jablečnou vrstvou - vláčný a osvěžující

0.0
Nepečený mramorový tvarohový dort s jablečnou vrstvou - vláčný a osvěžující

Potřebné ingredience

Základem mi byl tvarohový dort od Marie Anne H. (Lakme) ID 24336, jen jsem ubrala moučkový cukr. A k tomu jsem jako osvěžující vrstvu pod tvaroh přidala vařená jablka s pudingem.

Postup přípravy

Dělala jsem do dortové formy o průměru 28 cm.

Všechny přísady na dort si vyndejte nejlépe pár hodin dopředu, když budou mít stejnou teplotu, pak se lépe propojí.

Nádobu pro dort si vyložíme potravinovou folií.

KORPUS: 2 balení BeBe sušenek, 125 g másla (lze i jiné sušenky - albertky, máslové, esíčka apod.)
Sušenky rozmixujeme nebo v igelitovém sáčku najemno rozválíme. Spojíme s povoleným máslem v mastnou drobenku (nejlépe rukama). Hmotu udusáme rovnoměrně na dno nádoby a dáme do lednice chladit.

JABLEČNÁ VRSTVA: 8 jablek, 1 vanilkový cukr, 1 skořicový cukr, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový pudink (prášek), 100 ml vody + na podlití jablek
Oloupaná jablka si nakrájíme na kostičky, v hrnci zalijeme do půlky vodou, zasypeme všemi cukry a vaříme, dokud nejsou průhledná, občas potřeba promíchat! Jestli je třeba, přidáme trochu vody, ale jablka taky něco pustí. Ve sklenici si ve 100 ml studené vody rozmícháme puding a vmícháme do vroucích jablek a ještě pár minut provaříme. Necháme chladit, občas promícháme. Když jsou jablka téměř zchladlá, ale ne ještě ztuhlá, nandáme je na korpus a zarovnáme. Na jablka navrstvíme piškoty, které můžeme pokapat rumem (lze i kávou). Studená jablka potom dáme chladit do lednice.

TVAROHOVÁ VRSTVA: 1 tvaroh, 1 smetana ke šlehání, 1 pomazánkové máslo bez příchuti, 150 g cukru moučka, 2 vanilkové cukry, 50 g hořkého kakaa, 100 ml vody, 1 balíček piškotů (na prokládání), rum na pokapání piškotů (nemusí být)
Ve 100 ml vody svaříme kakao, vznikne hutná kaše. Dáme stranou vystydnout.
Smícháme tvaroh, smetanu ke šlehání, pomazánkové máslo a cukry. Vyšleháme do pevnější konzistence, která drží a nestéká. Oddělíme cca 1/3 krému a do něj zašleháme zchlazenou kakaovou kaši.

Na vychlazený korpus s jablkovou vrstvou střídavě nandáváme vedle sebe bílý a kakaový krém. Na něj navrstvíme piškoty, které můžeme opět pokapat rumem. Opakujeme tvarohové krémy a vršek uhladíme cik cak vidličkou, vznikne mramorování. Dáme chladit a ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne, minimálně však několik hodin.

Dort je opravdu jednoduchý a hlavně spojení jablek a tvarohu s kakaem je to opravdové osvěžující labúžo.

Dobrou chuť.

vaříme jablka

konzistence rozvařených jablek s pudingem

smícháme sušenky s máslem

udusaný korpus dáme chladit

téměř vychladlá jablečná vrstva na vychlazený korpus

jablka poklademe piškoty, můžeme pokapat rumem

kakaový a tvarohový krém

krémy klademe vedle sebe, poklademe piškoty, můžeme pokapat rumem

druhá a poslední vrstva

vidličkou uhladíme cik cak, vznikne mramorování

a vychlazený můžeme krájet

dobrou chuť

pohled z boku na vrstvy

slavnostnější varianta

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

véjuška 25. 4. 2011, 17:51
ju, to bude dobrota, ráda zkouším nové recepty, tak ten Váš určitě vyzkouším ^o) ^o) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Vanusak 25. 4. 2011, 21:05
@véjuška Verčo, já jenom zkompletovala dva recepty dohromady, tu jablečnou část dělám už leta, ale ta tvarohová vrstva se úplně nabízela, když jsem ji tady v receptech viděla. :-)
fojaa 25. 4. 2011, 14:45
(Y) (C) (zajic)
Vanusak 25. 4. 2011, 21:01
@fojaa Jani, díky, někdy si ke kafíčku "upečte". :-)
lidare 25. 4. 2011, 12:57
(Y)vypadá to moc pěkně :-) (clamp)
Vanusak 25. 4. 2011, 13:58
@lidare Lído, a když ochutnáte, tak se přesvědčíte, že dobře nejen vypadá... ,-) |:o)
blanuse 25. 4. 2011, 10:55
vypadá super, uložím a zkusím, díky (clamp)
Vanusak 25. 4. 2011, 11:27
@blanuse Blanko, tak ať chutná! :-)
dorty 25. 4. 2011, 9:52
MARCELKO ,TO VYPADÁ ,ŽE JE TO JEDLÉ A HODNĚ JEDLÉ (jidlo) A KE KAFIČKU UŽ SE TĚŠÍM (C) HNED SI TO UKLÁDÁM :-)A DĚKUJÍ I ZA POSTUP JSI ŠIKOVNÁ PAPA (hello) (velikonoce18) (velikonoce18) (velikonoce18)
Vanusak 25. 4. 2011, 10:26
@dorty Maruško, já jsem Iva, ale to neva. ,-) Jedlé to je až moc, ale když to nepřeženete s cukrem, tak to není až tak strašný. Vyzkoušejte. :-)
vikikanova 25. 4. 2011, 8:55
Vypadá nádherně,musím ho vyzkoušet (F) (F) |:o)
Vanusak 25. 4. 2011, 10:33
@vikikanova Věro, není to žádná makačka, jenom smíchat a poklást. :-) A potom už jenom vyčkat, až ztuhne a zakrojit. :-p Vyzkoušejte. (F)
Marci75 25. 4. 2011, 8:39
Hmmmm (jidlo) Tvaroh u nás můžeme. Dík za recept, určitě přes léto přijde k chuti více, než pečené buchty. ( Y) (Y) (Y) Šup s ním do oblíbených :-)
Vanusak 25. 4. 2011, 10:29
@Marci75 Marcelo, my taky tvaroh můžeme na všechny způsoby. A ta hořká chuť kakaa tomu dodává taky ještě větší jedlost. :-) K chuti přijde nejenom v létě, uvidíte. ,-)
Olča =) 25. 4. 2011, 8:26
Ivi,to vypadá nádherně (Y) (Y) (Y) (Y)(jako všechny Vaše výtvory),určitě vyzkoušim. (F) (F) (F)
Vanusak 25. 4. 2011, 10:27
@Olča =) Oli, děkuju moc, však vy jste taky kuchařská šikula! (Y) Chtěla jsem dneska dělat to vaše kuře v kefíru, ale rodina mě přemluvila na řízky... :-p Takže jindy, ale určitě bude. :-)
marcelau 25. 4. 2011, 7:12
teda, ten vypadá náramně, jste moc šikovná, děkuji za inspiraci i postup (hello)
Vanusak 25. 4. 2011, 8:24
@marcelau Marcel, a jak chutnal, pořád všichni chodíme ukrajovat a najednou už není. ,-) Vyzkoušejte, je to jednoduché. (hello) A děkuju!

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie