Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 105 návštěvníků)

Pravý kváskový chléb - recept pro domácí pekárny

0.0
Pravý kváskový chléb - recept pro domácí pekárny

Potřebné ingredience

Recept vhodný pro domácí pekárny • 650 g mouky (žitná chlebová, pšeničná chlebová, popř. celozrnná žitná, špaldová - můžete experimentovat) • 12 polévkových lžic (180g) pravého žitného kvásku • 400 ml vody • 3 čajové lžičky mořské soli • 3 polévkové lžíce kvalitního slunečnicového nebo olivového oleje • 1-2 čajové lžičky kmínu • semínka (dýňové, slunečnicové, sezamové, lněné - dle libosti, můžete míchat) Můžeme (není nutné) přidat polévkovou lžičku psyllia (vlákniny) a špetku chlebového koření (firma Sonnentor). Vše dáme do pekárny najednou včetně semínek.

Postup přípravy

Jednou z nejpodstatnějších složek výživy, která nás ovlivňuje prakticky denně, je pečivo. V dnešní době už se téměř zapomnělo na zadělávání chleba žitným kváskem a běžnou stravou se stal chléb kvasnicový. Rozdíl se může zdát nepatrný, ale na naše zdraví má opravdu velký dopad.
V poslední době se i k nám postupně dostávají informace o tom, jak se nenápadně shodují křivky nárůstu tzv. civilizačních chorob, kardiovaskulárních a trávicích potíží, s přechodem od přirozených stravovacích návyků ke způsobu výživy, vzdalující se potřebám našeho těla.
Dnešní doba je taková, že potřebujeme vše "rychle a jednoduše", a tak bylo pečení pravého kváskového chleba, který tu byl po staletí, vytlačeno "rychlou a instantní" přípravou pečiva. I obyčejný nebalený chléb je dnes "obohacen" kypřidly, barvivy a konzervanty.

Jaký je rozdíl mezi kváskovým a kvasnicovým chlebem?
Nejstarobylejší a nejpřirozenější způsob kypření těsta je použití chlebového kvásku.
Jde o proces, kdy se v žitné mouce namnoží asi stovka druhů různých přátelských bakterií a kvasinek. Směs těchto mikroorganizmů natravuje rozdrcená zrna mouky, a zároveň vylučuje do tekutého prostředí své metabolity. Pomocí nich si vlastně brání své životní prostředí. Produktem metabolismů těchto mikrobiálních kultur je oxid uhličitý - a právě ten kypří těsto. Na kynutí se spoluúčastní i různé další jednoduché organické látky, například kyseliny (mléčná a octová), které vytvářejí typicky nakyslou chlebovou vůni a současně chrání kvásek před napadením cizorodými bakteriálními či plísňovými kulturami.
Výživné látky z pomocí kvásku natrávené mouky jsou rychleji vstřebávány a tím nevytváří živnou půdou pro přemnožení hnilobných mikroorganizmů všeho druhu.
Kváskový chléb potřebuje delší dobu na kynutí cca. 5 - 6 hodin, pokud používáme pekárnu. Při pokojové teplotě kyne až 10 -12 hod.Chleba vykynutý pekařským droždím (což jsou speciální vyvinuté kvasinky pro rychlé kynutí) není tak odolný proti plísním a cizorodým bakteriím. Při kynutí totiž dojde jen k tomu, že jsou v mouce rychle kvašeny jen jednoduché cukry. Těsto vykyne bleskově a je tedy živnou půdou pro bakterie všeho druhu.
Příprava kvásku:
Pokud nemáte možnost sehnat si tzv."startér" , což je menší množství kvásku, (možno i sušeného), nezoufejte. Není těžké si kvásek vypěstovat. Za čtyři dny ho můžete mít doma. Stačí vám miska, do které přidáte vodu a žitnou mouku v poměru 1:1, no a promícháte. Každý den kvásek stejným způsobem ošetříte, tedy přidáte stejný díl vody a žitné mouky, promícháte. Asi po 4 dnech byste měli mít vlastní kvalitní pravý kvásek. Rychlost kvašení je závislá na fázích měsíce. Zkrátka pokud měsíc dorůstá - kvásek roste rychleji, pokud měsíc couvá - kvásek bude potřebovat o něco více času.

Udržování kvásku: Pro naše účely zvolíme tuto variantu pro udržování kvásku: Kvásek uchováváme ve sklenici s víčkem v lednici, víčko úplně nedotahujeme. Pokud pečeme chleba alespoň 1 x týdně, nemusíme mít o kvásek žádnou vážnou starost. Stačí po každém odebrání dávky na pečení (což je cca. 12 polévkových lžic) přidat opět žitnou mouku a vodu v poměru 1:1 , dobře rozmíchat vidličkou, a poté nechat v pokojové teplotě asi 6 - 12 hodin, aby kvásek opět "vzešel". Sklenici uložíme zpět do lednice. Ideální konzistence kvásku se osvědčila "lívancová".
Pokud bychom delší dobu chleba nepekli, je dobré kvásek promíchat a přidat trochu mouky a vody minimálně 1 x za týden. Necháme ale jen v lednici, pokud kvásek pouze přiživujeme. U používání kvásku je dobré si uvědomit, že se jedná o "živý produkt", proto nemusí být chleba pokaždé stejný. V minulosti, mívala různá pekařství různé specifické chutě chlebů. Velice záleží také na kvalitě mouky a jemnosti namletí.
Pro pečení kváskového chleba se mě osobně nejvíce osvědčila mouka velice jemně mletá ( firma Country Life ). Používám mouku chlebovou žitnou a chlebovou pšeničnou v poměru 1:1. Kombinovat ale můžeme dle vlastní libosti různé druhy. Výborná je i mouka špaldová (tzv. pradávná pšenice). Prvotní nezdary při pečení chleba mohou být způsobeny i kvalitou mouky.

Pečení:Chléb lze upéct v podstatě v jakékoli domácí pekárně, přednost dávejme spotřebičům kvalitním, ne tedy těm nejlevnějším.
Popíšu zde postup pro pečení v pekárně ETA 7149 DELICCA, kterou mám vyzkoušenou. Udělá dobrou kůrku a má možnost nastavení vlastního programu.
Pečení bez nastavení vlastního programu: Zvolíme program hnětení a kynutí (u zmíněné pekárny č. 8), většinou trvá 1,5 hod. Poté necháme těsto v pekárně dalších 4 - 6 hodin, podle toho, jak rychle kyne. Až máme formu zaplněnou asi ze čtyř pětin, zapneme samostatný program pečení (č.10), který většinou trvá 60 min. Vybereme volbu Barvy - chléb tmavý. Pro dobré propečení chleba je potřeba přidat 10 min navíc (u některých levnějších pekáren dokonce až 25 min), výsledné pečení by mělo být alespoň 70 minut. Pečení s možností vlastního naprogramování programu č. 12 (pekárna ETA 7149 DELICCA): Tlačítkem cyklus nastavíme jednotlivé cykly pečení: hnětení 1 H1 - 14 min, potom kynutí K1 - 60 min, dále hnětení 2 - 5 min, kynutí 2 K2 - 120 min, kynutí 3 K3 - 90 min, pečení nastavíme 70 min. Před každým pečením zvolíme volbu Barvy na tmavý.Výsledná doba přípravy je 6 hod.
Dobré zkušenosti jsou při pečení kváskového chleba i s pekárnou Panasonic SD-255. Použijme program "Basic dough" v době trvání 2 hodiny 2O minut. Těsto prohněte a nakyne. Po uběhnutí programu necháme chleba další 4-5 hodin kynout, poté nastavíme program "Bake only" s dobu pečení na 1 hodinu 10 minut.
Všem, kteří se do pečení pustí, přeji gurmánský zážitek u znovuobjevené opravdové chuti chleba.

A. Kramešová

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

353jana 11. 3. 2019, 16:02
Ahoj, prosím o pomoc........ stále mám z chleba propadlinu
mamina_z_brna 8. 3. 2019, 14:32
Dobrý den, jdu si pro radu... dělala jsem tento recept, a chlebík krásně nakynul téměř až po vrch, avšak po začátku pečení klesl snad o třetinu... :-( nevíte čím to může být? Zda je překynutý nebo co dělám špatně? Je to už 7.chleba a pořád to samé :-( a druhý jiný kvásek...na chuť je jinak výborný... děkuji za jakoukoliv radu...
basetka 8. 3. 2019, 14:58
@mamina_z_brna Nejsem autorka, ale chleby peču už dlouho a měla jsem stejnou zkušenost. Řešení je jednoduché, uberte kvásku. Platí to i pro chleby ze sušeného droždí, prostě dejte o trochu méně. Zkuste a uvidíte, že se povede!! (Y)
leňulisek 13. 5. 2018, 21:51
Dobrý večer, Aleno. Moc děkuji za super recept. Peču ho v pekárně unold, program celozrnný chléb a je úžasný. Za mě (Y) (Y) (Y) Lenka
Danda Moštěničák 11. 11. 2017, 9:05
Zdravím všechny nadšené pekaře a pekařky, co pečou kváskový chleba. Chválím výborně rozepsaný postup na přípravu kvásku a pečení kváskového chleba. Kéž bych ho četla přes svými prvními pokusy o chleba. Právě mám ten svůj poslední v pekárně a nemůžu se dočkat až se dopeče. Dnes mi kynul celou noc a ráno jsem jej ještě musela chvíli postavit na radiátor. To ten klesající tlak :( Obvykle mi stihne přes noc překynout tj. spadnout a dnes jsem ještě musela čekat. Chci povzbudit všechny snažilky - kváskový chleba peču už 4 roky, první 3 pokusy nevyšly (nechala jsem moc málo kynout), ale pak jsem na to přišla, chce to zkoušet a najít si vlastní postup. Já dávám žitný kvásek kynout do ledničky v litrové dóze - peču asi tak 1x za 6 dní, když nečekám návštěvu, při pokojové teplotě by mi s touto frekvencí "vybubal" moc rychle, a byl by zbytečně moc kyselý. Mouku na těsto dávám poměr mouky asi 1:1 žitnou a pšeničnou hladkou + kvásek (čím více kvásku, tím rychleji chlebík vykyne). Množství mouky už dávám "od oka" do odměrky (900-1000 ml /600-700 g pro mouku). Množství vody do těsta - dávám 1/2 litru. Hustota těsta ovlivňuje délku kynutí (čím tužší těsto, tím déle kyne, raději "riskuji" že bude těsto řidší a "spadne" mi ). Výsledný chleba váží přes 1200 g. Opravdu to stojí za to upéct si vlastní chlebík.
buxus 4. 11. 2017, 10:10
tak mám hotov kvásek a jdu vyzkoušet, doufám, že se povede :-)
maacpa 8. 1. 2017, 21:04
Jsem opravdu nadšená,dostala jsem tuto pekárnu a zkoušela recepty z netu :-@ Až tento recept je perfektní a chleba se konečně povedl |:o) |:o) |:o) |:o)
MarieHol. 14. 12. 2016, 21:08
Pro Helena H. (cathesien) Máte pravdu pečivo je nakyslé, u chleba to až tak nevadí, ale do housek, knedlíků a sladkého pečiva dávám na mouku asi 1/3 kávové lžičky jedlé sody. Soda odstraní nakyslost, ale musíte opatrně, ne moc jinak je z pečiva cítit. Tuto radu jsem vyčetla na nettu, ale již nevím kde. Dělám i kynuté knedlíky a nic není kyselé.
Zrušený účet 12. 2. 2016, 15:14
Tak moje zkušenosti s kváskovým chlebem jsou bohužel opačné než u spousty jiných, kteří ho zkoušeli. Domácí kvásek se mi nedařil a dělala jsem ho celkem pětkrát. Až na pátý pokus mi konečně nakynul, i když z nádoby mi neutíkal, jak mnozí na netu píšou. Ale byl dobrý, voněl, byl nakyslý. A tak jsem zadělala svůj první chleba a nechala ho při pokojové teplotě kynout přes 12 hod. Nenakynul nějak moc. Ale zvětšil svůj objem asi o necelou polovinu. Pak jsem ho upekla v pekárně. Kynul vlastně přes noc v té nádobě. Po upečení jsem ale zjistila, že má nakyslou chuť. Prý je to normální. Ale rodina mi to prostě nejí. Ach jo. Dcera se synem nejí žádný z domácí pekárny, není to prý tak dobré jako z obchodu a je to těžké, buchtovité a nemá to lehkou strukturu. Pekárnu mám třetí měsíc a s domácími chleby úspěch prostě není. Mám doma exoty (6)
monky3 12. 2. 2016, 15:35
@ Heli,nakyslá chuť není normální, přidejte se ke skupině na FB pečem pecen nebo kváskové pečení a tam je plno lidiček, kteří poradí, počtete si rady, zeptáte se proč je to kyselé....tady máte přímo popsané proč je chleba kyselý... http://www.kvaskovepeceni.cz/vady-chleba/...kvásek je alchymie, hodně počíst, zhlédnout videa jak na něj a pak se už jen daří, je to obr závislost (L)
Zrušený účet 12. 2. 2016, 18:28
@monky3 Moni, děkuji za radu. Už dříve jsem to zkoušela než jsem dostala pekárnu. A opravdu je to alchymie. Děkuji za ten odkaz. Podívám se na to. Už jsem sjela tolik webovek ohledně pečení a pořád zkouším a zkouším. Mě to baví. Peču chleba i z kvasnic nebo z hotové směsi, když spěchám. Mě to chutná, manžel jakž takž taky sní, ale děti celozrnné pečivo odmítají. Budu to zkoušet dál.
monky3 12. 2. 2016, 18:29
@ vzkaz (L)
michaelao 24. 4. 2014, 8:35
Dobrý den, chtěla jsem se poradit s někým, kdo peče chlebík podle tohoto receptu, ale peče v klasické troubě. Pekárnu mám, tak bych mohla míchání a první kynutí provést tam, ale netuším, jak dlouho pak nechat kynout ve formě (mám na biskupský chlebíček cca 26 x 9 cm nebo dortovou formu 26 cm průměr) a jak dlouho a na kolik stupňů péct v troubě. Děkuji moc za jakouli radu! Míša (Y) (Y) (Y) (Y)
Spacicek 8. 11. 2013, 20:34
Chleba je skvělý. Mám pekárnu Eta Duplica Vital a pořád jsem nevěděla, na jaký čas nastavit jednotlivé fáze. Díky Vám peču tento chleba už poněkolikáté a pokaždé se povedl. Moc děkuji za recept (F)
Talis 8. 11. 2013, 19:42
Tak jsem začala péct kváskový chlebík podle vašeho receptu a jsem zvědavá jak dopadne.ale každopádně dám vědět.Jsou to ale nervy. (Y) (Y) (Y)
@Pavla 17. 9. 2012, 8:40
Přeju krásný den, váš chlebík peču už 5měsíců. Jen kvásku dávám 200g. Moc vám za něj děkuji. Používám váš program v pekárně Eta Delicca. Přišla jsem na super vychytávku. Chlebík mi i po šesti hodinách připadal málo vykynutý. Proto jej dám do pekárny, promíchám a zadám odložený start,aby vše trvalo 9hodin (6program+3odložený start). Chleba je naprosto ÚŽASNÝ. (L)
smiisek 29. 8. 2012, 22:59
Dobrý den, pekárnu mám velice krátce. Chci se zeptat, jestli u tohoto receptu platí také, že první jdou tekuté přísady nebo tak jak je máte za sebou v receptu?? Chleba zatím peču poctivých cca 13hod, tak bych si to ráda zkrátila a snad i ulehčila :-) Díky Zdena
javorka81 18. 4. 2012, 20:33
Dnes jsem upekla svůj první kváskový chléb podle Vašeho receptu a je perfektní.Mám také Etu Dekicca,takže jsem navolila Váš vyzkoušený program a max spokojenost.Byly to nervy,jak se chleba povede,ale opravdu bezkonkurenční.Děkuji (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
JanaSL. 18. 9. 2011, 12:00
včera jsem pekla chleba podle Vašeho receptu (Y) nechala jsem ho kynout místo v pekárně, tak v ošatce. Pekla jsem ho v horkovzdušné troubě, nechala jsem ho akorát kynout míň hodin, než je uvedeno, tak byl trošku placatější ,-) ale na chuť super (H) a hlavně chutnal i dětem, které pečivo nemusí ,-) takže do obchodu pro chleba už asi chodit nebudeme ,-) :-) (Y)
Lenpod 5. 9. 2011, 14:15
Několikrát jsem pekla kváskový chléb, ale...máte pravdu, dnes chceme všechno hned, takže když nemám zrovna kvásek, dávám sic s nelibostí, ale přec, jen kvasnice. O tom, že k trávení je kváskový chléb nejlepší není co dodat. Mám jen jeden dotaz. Dříve se tradovalo, že se pro přípravu dalšího chleba odebíralo přímo z připravovaného těsta. Nevíte něco bližšího? A jinak -JDU SI ZADĚLAT NA KVÁSEK.
Korin 22. 7. 2011, 21:41
Od té doby, co peču tento chlebík, nemohu pozřít žádný koupený ani kvasnicový, toto prostě nemá konkurenci (Y)
legolka 23. 6. 2011, 10:23
...a což třeba kváskový chleba dělaný na páře, to je lahůdka ...a navíc nás nestahuje tak, jako pečený ...takže bude i méně vrásek .... (L)
šutynka 22. 7. 2011, 11:18
@legolka Makrobiotička???Je to fakt dobrý?Jak velký a jak dlouho ho paříte??? (F)
Alexa61 23. 6. 2011, 10:09
prosim Vas ten kvasok drzime v tej sklenenej nadobe v chladnicke len tak nasucho?
tomtyna 23. 6. 2011, 15:40
@Alexa61 Dobrý den Sašo tady máte receptík na domácí kvásek http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=98174&user=85818 (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie