(recept
si oblíbilo 256 návštěvníků)
mléčný marcipán od Aničky
Potřebné ingredience
560g moučky, 270g pol. laktina, lžíce medu (na kopec), lžíce oleje, 60 - 70g vody, mandlové aroma (sladké)
Postup přípravy
po navážení v míse ihned zpracovat, potom ručně na stole. Jednou jsem si těsto předem navážila a za cca 30 min propracovala. A to byla ta chyba, těsto jsem měla samou krupičku od mléka. A pokud máte suš. mléko delší dobu otevřené a je samá hrudka, je dobré ho přes síto propasírovat. Tohle množství vody by mělo stačit. Ze začátku se zdá, že je to suché a nespojí se, ale chce to vytrvat a hnětat jako mašina :-)
Pokud těsto za nějakou chvilku ztvrdne a nedá se s ním pohnout, mám radu: strčit ho na chvilku do mikrovlnky (15 sek) a chce to hlídat, ať nezkaramelizuje. Trošku se nahřeje a je krásně tvárné. A pokud je suché a láme se, navlhčenýma rukama propracovat. A pokud je naopak moc měkké, zahustit suš. mlékem.
Na vyvalování solamil nepoužívám, osvědčila se mi omega, kterou si vymažu stůl. Plát těsta se mi potom krásně přilepí na kulaté dorty, se solamilem je to horší. Ale každý má ve zvyku něco jiného :-)
Tohle množství vystačí na kulatý dort o průměru 28 cm, Na 2 patra dělám z 1 1/2 dávky a ještě mi zbyde třeba na růžičky.
Vyválet do tloušťky cca 3 mm. Pokud by byla placka příliš tenká tak na dortu hodně zvlhne, dá se říct, že se i rozpustí, tak pozor. Chce to silnější vrstvu.
Všechny potahované dorty v mém albu jsou zdobeny touto mléčnou potahovkou. Ač je to k neuvěření, že jsou tak hladké a čisté, ale chce to tréning. Jedna moje kamarádka nechce věřit tomu, že jsou z této potahovky, tak neváhejte a zkuste
Na fotce je marcipán krásně bílý, ale to jen díky foťáku. Obvykle má trošku krémovou barvu. Dá se ale skvěle vybělit bělobou od wiltonu. Super na svatební dorty
MÁTE LI NĚJAKÉ DOTAZY, PIŠTE VZKAZY. NESTÍHÁM VŠE PROHLÍŽET A KOMENTOVAT :-)
Tak ať se daří a dortíkům ahoooooj
Pokud těsto za nějakou chvilku ztvrdne a nedá se s ním pohnout, mám radu: strčit ho na chvilku do mikrovlnky (15 sek) a chce to hlídat, ať nezkaramelizuje. Trošku se nahřeje a je krásně tvárné. A pokud je suché a láme se, navlhčenýma rukama propracovat. A pokud je naopak moc měkké, zahustit suš. mlékem.
Na vyvalování solamil nepoužívám, osvědčila se mi omega, kterou si vymažu stůl. Plát těsta se mi potom krásně přilepí na kulaté dorty, se solamilem je to horší. Ale každý má ve zvyku něco jiného :-)
Tohle množství vystačí na kulatý dort o průměru 28 cm, Na 2 patra dělám z 1 1/2 dávky a ještě mi zbyde třeba na růžičky.
Vyválet do tloušťky cca 3 mm. Pokud by byla placka příliš tenká tak na dortu hodně zvlhne, dá se říct, že se i rozpustí, tak pozor. Chce to silnější vrstvu.
Všechny potahované dorty v mém albu jsou zdobeny touto mléčnou potahovkou. Ač je to k neuvěření, že jsou tak hladké a čisté, ale chce to tréning. Jedna moje kamarádka nechce věřit tomu, že jsou z této potahovky, tak neváhejte a zkuste
Na fotce je marcipán krásně bílý, ale to jen díky foťáku. Obvykle má trošku krémovou barvu. Dá se ale skvěle vybělit bělobou od wiltonu. Super na svatební dorty
MÁTE LI NĚJAKÉ DOTAZY, PIŠTE VZKAZY. NESTÍHÁM VŠE PROHLÍŽET A KOMENTOVAT :-)
Tak ať se daří a dortíkům ahoooooj
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
novackova
(upraveno)
29. 11. 2016, 13:05
7541
(upraveno)
10. 4. 2014, 11:17
byl velmi velmi dobrý !!!!!!!!!!!byly trochu potíýe s hnětěním ale zvládla jsem to s pomocí boží a babiččinou
fena.smoli@seznam.cz
(upraveno)
11. 6. 2013, 13:59
dobrý den Aničko, dnes jsem zadělala na marcipán a je úžasný krásně se mi povedl ikdyž jsem ho dělala poprvé v životě moc vám za něj děkuji určitě už budu dělat jen tento mějte se hezky Renata
mon-cheeris
(upraveno)
10. 4. 2013, 7:07
jééééé mě se to povedlo supééééér děkuji za receptík jen to za mě uhnácala pekárna prdgram těsto
8fialka
(upraveno)
9. 4. 2013, 23:23
Dobrý den,jak tvoříte postavičky-hlavně končetiny? Mám strach,že nebudou držet.A ještě dotaz-barvivo si nejdříve rozpustíte ve vodě? Moc děkuji. Magda
annamor
(upraveno)
8. 3. 2013, 11:32
Syn miluje marcipán. Protože je v cukrárně nehorázně drahý, chci mu ho udělat sama - s tím, že on by si udělal nějaké postavičky - spíš asi kuličky nebo nevím, jak nám to společně půjde. Myslíte, že to z tohoto receptu půjde? A jak s nima pak naložit? Dát hotové do ledničky do uzavíratelné nádoby nebo nechat nejdřív usušit (to jsem někde četla...) Děkuji
nnikous
(upraveno)
19. 11. 2012, 23:15
Dobrý den Aničko, chtěla bych tímto marcipánem potáhnout dortík o průměru 28 cm a nahoru přes celý dort udělat krtečka, vystačí mi hmota? Pod marcipán bych chtěla krém z Olé pudinků a másla, nebude hmota téci? Díky za info, Verča.
Česťa kuba
(upraveno)
20. 11. 2012, 9:27
@nnikous
máte vzkaz
hanka muška
(upraveno)
8. 11. 2012, 21:00
Zdravím, chtěla bych se poradit. Stále uvažuji, že se pustím i do pečení dortů s marcipánem, protože ty jsou v cukrárně stále dražší. Jen bych chtěla vědět, jaké barvičky na obarvování používáte a zda jsou běžně sehnatelné - např. v supráči, nebo spíš nakupuje po internetu. Ještě by mě zajímal postup na mramorový marcipán. Děkuju za odpověď. Hanka
Česťa kuba
(upraveno)
15. 11. 2012, 13:20
@hanka muška
zde je postup na mromorování http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=105930&user=353128 barvičku koupíte v drogerii - sypké. Já nakupuji na netu gelové barvy
jablcko111
(upraveno)
8. 11. 2012, 21:30
@hanka muška
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=40996 - postup na mramorovanie
Jindulina
(upraveno)
28. 10. 2012, 11:20
Aničko, dneska na něj jdu. A jsem veřejně za hlupa Ale co Edit: Tak musím pochválit a poděkovat za super receptík. Moc dobrý, není ani tak sladký a hlavně konečně mi drží Děkuju, děkuju, děkuju
kristyte
(upraveno)
21. 10. 2012, 19:23
Aničko, marcipán je super, nebojte se toho oleje, zkuste to opravdu jsem hodně propracovala a krásně se sním potahovalo, moc děkuji, příště opět od Vás
Česťa kuba
(upraveno)
21. 10. 2012, 21:15
@kristyte
Kristy, to je super holka šikovná
aaka
(upraveno)
17. 10. 2012, 13:54
Super ,také dáme na ,díky i za rady mamkám,Andrea.
Česťa kuba
(upraveno)
21. 10. 2012, 21:15
@aaka
ArwenMia
(upraveno)
30. 9. 2012, 15:27
Tak jsem také vyzkoušela. Dělala jsem potahovaný dort poprvé a čekala jsem, že hmota bude vláčnější, takže potahování se mi moc nevedlo, ale na růžičky a vykrajovaný věcičky byl super. A chuťově opravdu výborný. Všem moc chutnal a z dortu si nasál trochu vlhkosti, takže ten potah byl krásně měkký. Marcipán opravdu nemusím, ale tenhle jsem si dala i jen tak
Česťa kuba
(upraveno)
4. 10. 2012, 9:53
@ArwenMia
Děkuji
mirka3011
(upraveno)
13. 8. 2012, 23:28
Výborný recept, hned na první pokus se povedl. Že marcipán nemusím, ale tenhle je opravdu výborný Děkuji za inspiraci, Mirka
VERONIKA
(upraveno)
26. 5. 2012, 9:26
Ten receptík vypadá moc dobře, mohu nahradit med kukuřičným sirupem?
Česťa kuba
(upraveno)
26. 5. 2012, 9:36
@VERONIKA
to jsem nezkoušela, ale myslím že ano - lepidlo jako lepidlo
Zelvicek1
(upraveno)
17. 4. 2012, 20:43
Recept výborný, děkuji. Jen místo medu jsem použila Salko a je to také super med u nás není oblíbený. Děkuji a chválím receptík
Česťa kuba
(upraveno)
18. 4. 2012, 11:51
@Zelvicek1
Také děkuji, se salkem to také vyžkouším, díky za tip
mala_anelka
(upraveno)
16. 1. 2012, 11:13
Ahoj, mám na Vás velikou prosbu! Chtěla jsem Vaším receptem na marcipán potáhnout a ozdobit synův dort. Áááále mám nějaký problém a nevím kde ((( Těsto sice bylo moc chutné, ale jaksi strašně lepilo a koulička se po poležení na stůl úplně rozjela. Tak jsem přidala trošku sušenýho mlíka a nechala trochu v chladniče odpočinout a je to lepší, ale pořád lepkavé. Mám ještě přidat nebo už to tak patří nebo mám přidat i cukru nebo naopak příště ubrat medu a oleje??? Je možné, že je to tím, že jsem měla zkrystalizovaný med? Mám koupit ten tekoucí? A s tím obarvenín, kdy je nejlepší tam dát barvičku? Na začátku nebo až na konci? Prosím prosím odpovězte!!! P.S.: Jak je to s tím pomazáním pod marcipán na dort??? Puding je dle zkušeností kamarádek průser jak vrata, marmeláda prý taky nic moc, ale my máslový krém nikdo nemáme rádi, může to být nasucho nebo minimum marmeládky???
Česťa kuba
(upraveno)
19. 1. 2012, 9:52
@mala_anelka
První pokus s potahováním se mi také nezdařil a chce to čas, než na to přijdete. Chybu jste udělala v tom, že jste měla moc vody. I když jste přidala mléko, tak lepení se neubráníte. Můžete přidat lžičku oleje, ale pozor na med. Nedávno jsem používala zkrystalizovaný a lepilo to šíleně. Takže chce to tekoucí med a určitě od včelaře. To co kupujete v obchodě není med, jen glukoza . Já si marcipán udělám ihned před potahování,, hotovou hmotu obarvím a jdu na to. Není to časově náročné. Den předem nedělám, protože mi to ztvrdne a pak se na tom nadřu víc, než bych ho dělala. Kdyby jste měla ještě nejaký dotaz, tak pište vzkaz
klokanka
(upraveno)
28. 11. 2011, 8:15
Super, moc děkuji za receptík. V sobotu jsem poprvé v životě potáhla dortík vaším marcipánem, a krása. Povedl se, krásně se s ním pracovalo,a sklidila jsem samou chválu, prý lepší než z cukrárny. Takže budu pokračovat s vlastní výrobou dortů na oslavy.
Česťa kuba
(upraveno)
29. 11. 2011, 13:19
@klokanka
Tak to je super!!!!!!! jsem ráda, že se daří
nelinka.micinka
(upraveno)
14. 10. 2011, 18:12
určitě zkusím Váš marcipán
sanassa
(upraveno)
11. 9. 2011, 21:19
Aničko, myslíte, že bych mohla zkusit těsto alespoň částečně udělat v robotu (hnětači) a pak třeba dodělat v ruce..??? možná bych se tolik nenadřela a hmota by byla lépe zpracovaná
Česťa kuba
(upraveno)
12. 9. 2011, 10:02
@sanassa
Marťo, v robotu ho vyzkoušet můžete, jen aby se vám nezadřely hnětací háky Některé maminky ho dělají v pekárně, já dávám přednost rukám. Ono to není taková dřina, za cca 10 min je hotový
sanassa
(upraveno)
12. 9. 2011, 18:34
@Česťa kuba
tak jsem právě dodělala, chuťove je absolutně nejlepší , chci se ale zeptat, jestli je normální to, že když jsem ho dohňácala a rozkrájela na 4 kusy, že si každý obarvím, postupně se jeden kus po druhém stále více drolil, musela jsem dát do mikrovlnky, pak to šlo, je to normální??? Mám strach, že mi budou ozdoby na dortu praskat... zkusila jsem si jednu zkušební růžičku, tak jí nechám do zítra být a uvidím, jestli zůstane pěkná... jinak šup s ním asi do ledničky že??
Česťa kuba
(upraveno)
12. 9. 2011, 19:47
@sanassa
Tak to je dobře, že se povedl ale nic si z toho nedělejte, že tvrdl. To samé se stává i mě a podívejte se na mé dorty. Vidíte tam, že by něco praskalo??? Nemějte strach, postavičky i kytky budou super. Jaké je uděláte, takové vydrží dloooooouho a nechejte je schnout někde v pokoji na podložce, do lednice ne. Tam můžou navlhnout a po vytažení z lednice změní tvar. U těch kytek, např u růží je potřeba jet rychle, protože hmota rychle tvrdne. Mikrovlnku také používám, jen bacha ať ho neuvaříte Tak ať se dál daří
sanassa
(upraveno)
12. 9. 2011, 20:56
@Česťa kuba
a skladovat ten marcipán jako hmotu vcelku můžu v lednici??
sanassa
(upraveno)
12. 9. 2011, 22:37
@sanassa
už to čtu viz niže
Česťa kuba
(upraveno)
13. 9. 2011, 7:03
@sanassa
Můžete ho dát klidně i do mrazáku a pak před modelováním použít mikrovlnku
sim07
(upraveno)
3. 9. 2011, 17:17
Chtěla jsem se zeptat,jak dlouho marcipán vydrží ? Chtěla bych si udělat kytičky na vánoční cukroví v předstihu a nevím,kdy začít ? Prosím poraďte, děkuji.
pajdulinka
(upraveno)
12. 9. 2011, 21:10
@sim07
Já jsem někde na mmb četla,že marcipán má vydržet tak dlouho,jaká je trvanlivost uvedená na obalu sušeného mléka Já ho nechávám ve dvířkách lednice a na chuť je stejný i po měsíci.Stačí jen na pár vteřinek dát do mikrovlnky a pěkně ho propracovat
Česťa kuba
(upraveno)
3. 9. 2011, 20:59
@sim07
Stačí 14 dní předem, vydrží