Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 720 návštěvníků)

Mléčný marcipán na figurky i na potahování + jak potáhnout

0.0
Mléčný marcipán na figurky i na potahování + jak potáhnout

Potřebné ingredience

100g polotučného sušeného mléka, 200g moučkového cukru, 1 lžíce kukuřičného sirupu, 2 lžíce horké vody, 1 lžička oleje, 1 lžička mandlového aroma

Postup přípravy

Tento recept jsem si udělala pomocí receptů Zdeničky a Arielll, u Zdeničky se mi líbí, že lze marcipán použít jak na figurky tak na potahování, u Arielll že jde s ním krásně potahovat. Takže od každého receptíku je v mém něco. Recept jsem přizpůsobila na 100g suš. mléka, aby to stačilo, když se dělají jen figurky. Lze s ním i potahovat. A hlavně je laciný. Na potažení dortu ze 6 vajec, průměr 24 cm potřebujete dvě dávky a ještě zbyde na ozdůbky. Pokud budete dělat jen ze 4 vajec a jednou prokrojíte, pak stačí dávka i jedna.

Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.

Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.

Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.

Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody.

Hmota by měla být na způsob tužší modelíny - to na výrobu figurek a kytiček apod. Tahle hmota rychle schne a figurky se nebortí, je možné i druhý den dát na dort.
Pro potažení se mi osvědčilo mít hmotu měkčí - docílíte opět namočenými rukami a prodělat. Před potažením dortík pomazat z vrchu i z boku máslovým krémem může být i marmeláda nebo nutela) - ale rozhodně žádná šlehačka apod aby marcipán tekl - ani ovoce nesmí přijít do kontaktu s ovocem. Dort nechat řádně vychladit nejlépe přes noc v ledničce a pak teprve potáhnout marcipánem nejméně 3 mm tenkou - spíš víc než míň, pak by marcipán tekl.

...........vše je z tohoto marcipánu jak potah tak figurky

..........kytičky jdou z něj taky krásně

............

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hantonie 6. 6. 2021, 17:55
Dobrý den, jestli můžu poradit, tak mrkněte ke zdena aero marcipán hotový za 10 minut / když si to zadáte tady do vyhledávače, tak to najdete/ nebo na její stránky www. pečení s láskou má suprový popis. Ona mi poradila že sirup můžu nahradit včelím medem, ale už si nepamatuji ten poměr. Zdenička je super a snaží se dotazy zodpovídat okamžitě. Potahování zdar (Y) (Y) (F)
zipinka 4. 6. 2021, 21:48
Dobrý večer, Jsem v koncích,nemůže sehnat kukuřičný sirup,nabízela rýžovo a jiné, že ho nemají Prosím šel by něčím nahradit? Děkuji moc Vlaďka Už jste mi jednou psala nemůžu to pohrdat
Járinkaa2 16. 5. 2018, 9:43
Dobrý den, poraďte prosím z kolika dávek připravit,když bude dort 30cm a 26cm? Děkuji Jarka
novackova 29. 11. 2016, 13:06
(Y) (Y) (Y) (F)
KN111 31. 8. 2016, 15:58
Dobrý den,chci se zeptat,kdyz udělám tento marcipan,mohu s ním potahovat ten den nebo lepší nechat ulezet. Děkuji za odpověď
verakrtek 30. 3. 2014, 20:07
fakt super receptík!!!!!
Jitiska 24. 9. 2013, 19:43
dobrý den,zkoušela jsem hmotu,vypadala dobře,ale jak jsem zkoušela potahnout,tak se trhala jak to? *-)
Mišpula 21. 4. 2013, 9:13
A dá se místo kukuřičného sirupu použít i glukozový?
BLANKA NL 7. 4. 2013, 17:47
jak prosim potahnout upeč.knihu,tey aby to byla otevrena kniha a kolik marcipanu,poradite mi?
LILIANKA2008 3. 1. 2013, 20:35
mate nadarene dorty (Y) (Y) (Y) jen se chci zeptat jestly staci do marcipanu dat med?nemam cas zhanet kukuricny sirup dekuji za odpoved a kolik asi medu na tuhle davku marcipanu?dekuji za radu :-) :-) :-)
Lenka.Drasakova 30. 11. 2012, 10:42
Mohu se zeptat kde dostanu kukuřičný sirup? Díky LENKA
carodejkaivka 30. 11. 2012, 11:30
@Lenka.Drasakova Leni, mají ho v prodejně Zdravá výživa *-)
Moselka 30. 11. 2012, 10:30
(Y) Právě jsem dodělala, vypadá opravdu dobře (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
smejlik 24. 11. 2012, 17:09
Děkuji za výborný recept, marcipán se povedl a to jsem ho dělala poprvé :-)
Kamis1 22. 11. 2012, 5:17
Dobrý den Petro. jak hodně dopředu se dá hmota udělat.Vydrží v ledničce třeba 14dní-3 týdny? *-) Než začnu pootahovat.
lambadario 10. 9. 2012, 0:15
Dobrý den, s Vaším receptem jsem naprosto spokojená. Skvěle se s ním potahuje(povedlo se mi vyválet snad na milimetr-až byla hmota někde průhledná)a vůbec se nic netrhalo. Fantazie.(´ (clamp)´) A modelování figurek bylo taky bez problémů. Děkuju Šárka (´ (Y)´) (clamp)
tede25 17. 5. 2012, 13:03
tak bohužel, já nadšená nebyla.Vůbec se mi nedařilo. dělal jsem 2x a nejsem úplná začátečnice, prostě jsme si s tímto druhem marcipánu nesedly :-|nešlo to vyválet, bylo to strašně tuhé, zkoušela jsem vše-přidat vodu po troškách, podsypávat solamylem...nakonec jsem dort potáhla, ale byla to děsně tlustá placka a vzhledově nic moc-zato svaly jsem si procvičila parádně :-Dzajímalo by mě, co jsem dělal špatně, čistě ze zvědavosti *-)vracím se zpět k marcipánu bez dřiny za 10min a všem ostatním přeji víc štěstí (L)
MiskaFr 16. 4. 2012, 15:42
super děkuji za typ jde se na to snad se vydaří tak dobře jako vám (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
peti 20. 2. 2012, 17:45
PROSÍM,OPRAVDU MARCIPÁN NETEČE?DO LEDNICE DORT PO POTAŽENÍ NEDÁVÁM,ALE NEMÁM STUDENÝ ŠPAJS TAK DO OKNA.BUDU PÉCT V PÁTEK .KDE SEŽENU KUKUŘIČNÝ SIRUP?DĚKUJI PETRA
petatrn 21. 2. 2012, 20:42
@peti Pokud to nepřeženeš Peti s (D) s vodou, tak opravdu neteče. Sirup pořídíš ve zdravé výživě. Dort do lednice patří, i s potahem! [A]
Cernotka 12. 1. 2012, 13:55
Dobrý den, Petí, našla jsem si tu Váš recept na marcipána hodlám ho vyzkoušet, jen je to narychlo a nemám čas shánět sirup, mohla byste mi prosím napsat, kolik lžic medu by bylo potřeba na toto množství ostatních surovin? Vím, že píšete, že s ním nemáte tak dobré zkušenosti, ale nebudu dělat figurky, ale jen potahovat, případně růžičky, pokud se povede a med mám domácí, ne kupovaný... Předem moc děkuji za odpověď! Petra
Megy1 20. 9. 2011, 15:37
(Y) super recept, dělala jsem marcipán úplně poprvé a na jedničku :-) ukládám si do kuchařky díky (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie