(recept
si oblíbilo 117 návštěvníků)
MARCIPÁNOVÁ HMOTA NA POTAHOVÁNÍ DORTŮ
Potřebné ingredience
500 g cukr moučka,,,,,250 g sušené polotučné mléko,nebo sunar,,,,,2 lžíce vlažné vody,může být i mléko,,,,,2 lžíce medu,,,,,1 lžíce oleje pro lesk (olej není povinný-ale když bude těsto bude ještě více tvárnější a bude se krásně lesknout),,,,,1 lžíce mandlové tresti,,,,,barvy na obarvení
Postup přípravy
Cukr prosejeme přes síto 2X
Sušené mléko stačí 1x
přidáme vodu,med,tresť,olej
Začneme zpracovávat-bude to vypadat ,že je v těstě málo vody-ale vodu nepřidávejte.
Stačí si do dřezu napustit vodu a každou chvíli si namočit ruce a dále zpracovávat.
Přibližně po 5 namočení se začne těsto rýsovat.
Nebojte se máčet ruce,ale vodu opravdu nepřidávajte-stačí přidat jednu lžičku a je s marcipán.hmotou zle.
Je třeba hníst dlouho-budou Vás zřejmě bolet ruce-ale marcipán se nakonec dokonale spojí.
Nyní už stačí jen rozdělit na kousky a každý dle potřeby obarvit.(nutno zase pořádně zapracovat)
Ze začátku to bude vypadat že to nejde-ale nakonec se krásně obarví.
Pokud chcete z celé dávky jednu barvu-přidejte ji již při přípravě do vody kterou přidáváte.
Na fotu je spotřeba veškeré hmoty z 1,5 dávky.(ještě zbylo na cca jednu figurku)
Aby se Vám dort výborně potahoval-rozválejte placku cca 3 mm tlustou na potravinovou folii.
Pokud ji máte na šíří tenkou přeložte více dílů.
Rozválejte-pokud se bude lepit váleček stačí jen namočit ve vodě-potřít.
Placku dělejte cca o 10-15 cm na každou stranu více než má dort.
Potom už jen placku i s folii pohodlně zvednete-dáte na prostředek dortu a folii stáhněte.
Dále již jen upravte dle tvaru dortu.Pokud se lepí opět pomůžou namočené ruce.Okraje ořežeme-necháme ještě několik mm navíc pro založení pod dort.
Výborně se s ním pracuje-potáhla jsem s ním i Tyranosaura Rexe.Později vložím.
Rovněž se hodí výborně na figurky apod.
Je potřeba každé nespotřebované těsto uchovat v potravinové folii. Marcipánové hmoty mají tendence tvrdnout
Lépe hmota na dortě drží když je celý potřený krémem či marmeládou
Sušené mléko stačí 1x
přidáme vodu,med,tresť,olej
Začneme zpracovávat-bude to vypadat ,že je v těstě málo vody-ale vodu nepřidávejte.
Stačí si do dřezu napustit vodu a každou chvíli si namočit ruce a dále zpracovávat.
Přibližně po 5 namočení se začne těsto rýsovat.
Nebojte se máčet ruce,ale vodu opravdu nepřidávajte-stačí přidat jednu lžičku a je s marcipán.hmotou zle.
Je třeba hníst dlouho-budou Vás zřejmě bolet ruce-ale marcipán se nakonec dokonale spojí.
Nyní už stačí jen rozdělit na kousky a každý dle potřeby obarvit.(nutno zase pořádně zapracovat)
Ze začátku to bude vypadat že to nejde-ale nakonec se krásně obarví.
Pokud chcete z celé dávky jednu barvu-přidejte ji již při přípravě do vody kterou přidáváte.
Na fotu je spotřeba veškeré hmoty z 1,5 dávky.(ještě zbylo na cca jednu figurku)
Aby se Vám dort výborně potahoval-rozválejte placku cca 3 mm tlustou na potravinovou folii.
Pokud ji máte na šíří tenkou přeložte více dílů.
Rozválejte-pokud se bude lepit váleček stačí jen namočit ve vodě-potřít.
Placku dělejte cca o 10-15 cm na každou stranu více než má dort.
Potom už jen placku i s folii pohodlně zvednete-dáte na prostředek dortu a folii stáhněte.
Dále již jen upravte dle tvaru dortu.Pokud se lepí opět pomůžou namočené ruce.Okraje ořežeme-necháme ještě několik mm navíc pro založení pod dort.
Výborně se s ním pracuje-potáhla jsem s ním i Tyranosaura Rexe.Později vložím.
Rovněž se hodí výborně na figurky apod.
Je potřeba každé nespotřebované těsto uchovat v potravinové folii. Marcipánové hmoty mají tendence tvrdnout
Lépe hmota na dortě drží když je celý potřený krémem či marmeládou
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jaňula123
(upraveno)
13. 4. 2012, 18:44
Dobrý den, mám dotaz. Chystám se dělat tento marcipán, ale mám barvu, která se má rozmíchat s vodou a pak přidat do hmoty. Paní tady ale píše, že už se do marcipánu žádná voda přidávat nesmí. Poradíte mi jak to tedy udělat? Děkuji moc
pimpas
(upraveno)
8. 4. 2011, 19:44
Zkusím děkuji za tip
dydzanek
(upraveno)
12. 6. 2010, 22:33
Dobrý den Jani, tak jsem hmotu dnes vyzkoušela a jsem nadšená,tady je výsledek .-) děkuji za inspiraci .-)) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2952565 Diana
jožka
(upraveno)
21. 6. 2010, 20:49
@dydzanek
Je nádherný
veronininka
(upraveno)
17. 5. 2010, 9:51
na sobotu chci vyrobit synovi dort k 1. roku, tak to vyzkouším.... Díky za typ
Ilonáček
(upraveno)
23. 2. 2010, 22:46
jajka5
(upraveno)
21. 2. 2010, 20:11
akin77
(upraveno)
21. 2. 2010, 19:13
darinka30
(upraveno)
21. 2. 2010, 16:04
vyskusam nekdy dufam za sa podari..diky