Rychlý medovník - nepravý, ale moc dobrý
Potřebné ingredience
Těsto: 150g másla, 1 vejce, 150g cukru, 8 lžic medu, 370g hladké mouky, prášek do pečiva Krém: 1 obyčejné Salko, 2 zakysané smetany, 1 ztužovač za studena, cca 150g drobečků z těsta
Postup přípravy
Rozpustíme máslo a smícháme s medem, vejcem a cukrem. Nakonec přidáme mouku s prdopečem. Nejraději vytvaruji rukou a pak dovyválím rovnou na plechu malým válečkem. Toto těsto je na malý plech. Pečeme při 170°C asi 15 minut. Odkrojíme okraje a později použije do těsta a na ozdobu.
Když se těsto peče, připravíme si krém. Smícháme zakysanou smetanu a obyčejné Salko. Pak se přidají drobečky a promíchá se.Připravíme si podle návodu ztužovač za studena (do 100ml vody zašleháme pytlík ztužovače) a ihned nalijeme do krému. Může se použít i želatina v plátkách, ale s tím víc práce. Nějaké drobečky si nechte na ozdobu!
Krém se natře na placku. Zbytek drobečků s těsta smícháme s rozdrcenými oříšky a nasypeme na krém. Dáme ztuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny.
Kdo by chtěl pravý medovník Marlenku, který je třeba uležet 2-3 dny, tak recept je tady: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=124622&user=1482 Chuťově je lepší než tento medovník, ale je to za cenu větší práce a dlouhého čekání - tak se rozmyslete sami. Já Marlenku dělám jen jako dort na oslavy a tento kdykoliv, když máme chuť na medovník.
Zaděláme těsto
Rozválíme těsto. Já zpracuji rovnou na pečícím papíře nejdříve rukama a pak válečkem.
Pečeme do zlatova. Píšu cca 15 minut, ale může to být klidně o něco míň.
Upečeno - trošku jsem na těsto zapomněla, ale to nevadí. Okrájíme okraje, ale nejezte je!!! Uděláme z něj drobečky do krému a na ozdobu nahoru.
Zakysanky smícháme se Salkem. Přidáme drobečky z těsta a nakonec vmícháme ztužovač za studena.
Upečenou placku natřeme krémem
A posypeme oříšky smíchanými s drobečky
Po ztuhnutí nakrájíme a můžeme baštit.
Můžeme z toho dělat i semifrédky, ale jsou trošku složitější. Formičky na semifrédy si vyrábím sama z kartónů od mléka a plechovek od pití (kdo chce mohu poradit jak na to). Ještě z teplého těsta vypichujeme formičkami na semifredy tvary a těsto v nich necháme. Krém se co nejdříve (než ztuhne) nastříká pytlíkem nebo zdobičkou (popř. ručně lžičkou) do formiček s těstem. Povrch se uhladí nožem. Dáme ztuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny. Pak semifrédky z formiček prsty jemně vytlačíme. Strany semifrédek obalíme ve zbytku drobečků. Můžeme přidat namleté ořechy. Vršek drobečky posypeme ručně.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé