Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 86 návštěvníků)

Skvělé jahodové želé řezy anebo dortík ;-)

0.0
Skvělé jahodové želé řezy anebo dortík  ;-)

Potřebné ingredience

Piškot: 4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 1 dcl oleje, 1 dcl mléka, 20 dkg polohr. mouky, 1 prdopeč. ...

Jahodové želé: 20 g čiré želatiny (Naturamyl, Dr. Oetker), 100 g vody teplé cca 50 °C, 250 g další vody, 300 g moučkového cukru, 250 g jahodového protlaku (z čerstvých anebo mražených jahod), 250 ml ušlehané šlehačky, červená (jahodová) potravinářská barva, jahodová/rybízová marmeláda

Postup přípravy

Vejce ušleháme s cukrem el. šlehačem, poté přidáme už ručně olej, mléko a mouku s kypř. práškem. Vlijeme buď na plech anebo do velké dortové formy (28 cm) vystlané pečícím papírem. Upečeme při 175 °C. Necháme vychládnout.
Vychládlý plát na plechu potřeme jahodovou (popř. rybízovou) marmeládou - pokud jsme pekli v dort. formě, prořízneme korpus a pláty spojíme marmeládou, tu pak natřeme i na vrch korpusu - POZOR! horní vrstva marmelády působí jako izolace proti protečení želé !!!
Příprava jahodového želé - viz. obrázkový postup.

Upečený korpus - vychládlý, proříznout, potřít marmeládou a opět spojit.

Korpus nezapomenout potřít nahoře marmeládou.

Čirou želatinu vsypat do 100 ml teplé vody (max. 60 °C) - pozor! nezahřívat na plotýnce, jen nechat rozpustit mimo plotnu - cca 10 minut, aby nabobnala.

V hrnci s tlustým dnem rozvaříme další vodu (250 ml) s cukrem a rozpuštěnou želatinou. Přibarvíme troškou červeného potrav. barviva. Za stálého míchání pomalu zahříváme - opět max. do 60 °C (dokud vydržím strčit prst), protože varem se ničí rosol !!! Jakmile je to na dotek teplé, odstavíme z plotýnky.

Cca 1,5 dcl této červené "tekutiny" si odlijeme do malého hrnečku (budeme nakonec opět rozehřívat).

Ušleháme si šlehačku - 250 ml.

Čerstvé anebo rozmražené jahody si např. ponorným mixérem umixujeme v hladké pyré.

Mírně prochládlou červenou želatinovou tekutinu smícháme s jahodovým protlakem, dobře jej v želatině promícháme a nakonec přidáme ušlehanou šlehačku. Také dobře promícháme.

Upečený, vychládlý, prořízlý (a marmeládou spojený) a na povrchu marmeládou potřený korpus si vložíme zpět do dortové formy (pokud pečeme na plechu, nevytahujeme z plechu a jen potřeme marmeládou na povrchu). Na to vlijeme řídkou šlehačkovo-jahodovou želatinovou hmotu. Ihned dáme do chladničky ztuhnout.

Poté, co je směs dostatečně ztuhlá (po celém povrchu musí být již pevná !!! ), rozehřejeme si odlitou červenou želatinu - opět jen do 60 °C!!! Rozehřátou ihned vlijeme na ztuhlý připravený korpus, rozlijeme po celé ploše (vytvoří nám to slaboučkou vrstvičku želé). Dáme opět dobře ztuhnout (alespoň 2 hodiny).

Vychládlý řez/dortík krájíme na řezy anebo trojúhelníčky. Můžeme přizdobit šlehačkou. Dobrou chuť ;-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

veronique1980 19. 2. 2009, 10:10
Dobrý den, právě jsem v počátku tvoření tohoto dortíku, chci se jen zeptat, zda to můžu udělat den předem, přece jenom je hlavní část ze šlehačky. Díky za odpověď. Verča
Pamela98 16. 4. 2008, 23:01
Ahoj,,Lucko,tak mám dortík v lednici (^),docela jsem se bála že mi to jahůdkové želé nestuhne,protože vždy když mě má něco stuhnout tak to netuhne!!!!!Bála jsem se i přidat studenou vyšlehanou smetánku :^) do vlahého jahůkového želé.Radši jsem ještě přidala trochu želé abych měla jistotu,použila jsem Dr. Oetker extra silné,a už tuhne... ještě to ráno poleju (L) (L) a jsem moc ráda za tento recepis (clamp) (clamp).Ráno jsem si vyndala mražené jahody a docela mi to bodlo najít tak suprový dortíkový recepis |:o) |:o) (F)Odpoledne příjdou holky z práce,už jsem je dlouho neviděla 8-|páč jsem na MD ;-) ;-).TAK UVAŘÍM (C) (C) (C) A DÁME SI DO (zajic) (zajic) (zajic) (zajic).Děkuji ještě jednou za inspiraci!! (clamp) (clamp) (D) (D) (C) (C) (hello) (hello) (hello)
korivana 14. 2. 2008, 11:06
Tak včera jsem tento dortík dělala, dnes jsme ho s holkama papaly ke kafíčku a musím říct, že je výborný.... Jen jsem neměla jahody, tak jsem ho dělala s borůvkama a byl opravdu skvělý.... (Y) (Y) (Y) Děkuji za prima receptík.... (L) (L) (L)
DanielaV 11. 2. 2008, 14:03
Dortík jsem pekla o víkendu k narozeninám. Opravdu to chutná jako "písecký dortík" prodávaný v cukrárnách, akorát je o hodně lepší. A my ho máme tak rááádi. (Y) Pravda je, že když jsem lila tu růžovou "polívku" na korpus, ani jsem nedoufala, že to kdy stihne stuhnout. ;-) Použila jsem 2 sáčky želatiny z Plusu, jinou jsem zrovna narychlo nesehnala, a taky fungovala :-)
IROUŠEK 27. 8. 2007, 14:58
Ahojky, dnes jsem dělala (^) ... velký plech a už mám půlku snědenou... (zatím sama) *-) Musím se ovládat ;-) Je fakt vynikající (clamp) (clamp) (clamp)
aaja 26. 5. 2007, 13:46
Ahojky, včera jsem se rozhodla upéci váš dortík s musím ho moc pochválit. Udělala jsem pár změn, ale i tak je moc osvěžující v tomhle vedru. Neměla jsem totiž šlehačku, tak jsem tam zamíchala tvaroh a myslím, že je to aspoň trochu dietnější. Ještě jsem dala pár čerstvých jahod nakrájených na plátky nahoru a teprve potom přelila tou červenou želatinou. Takže váš recept určitě u nás budeme brzy opakovat. Díky moc ke kafíčku je to mňamka. (Y)
Davuka 17. 5. 2007, 22:20
Výborné,pořád jsem chodila kontrolovat jestli to tuhne a výsledek byl mňamka,díky za super recept. Určitě budu dělat častěji (Y) (Y) (Y)
bububububu 16. 2. 2007, 17:56
Tak a dorta je hotová. Je prostě skvělá, ale mrzí mě, že piškot tolik naskočil. Nevlezlo se mi tam totiž celé želé a je ho tam na mě málo. Ale jinak to stačí. Příště zkusím ubrat surovin na piškot. Pa (^)
bububububu 16. 2. 2007, 12:08
Tak právě jsem upekla korpus (mám ho tedy vyšší než ho máte Vy na obrázku) a za chvíli se pustím do jahodového želé, tak doufám, že se mi to podaří, protože jsem chodila do cukrárny na přesně takový zákusek, který jsem zbožňovala. Už se moc těším, až se do něj pustím. Potom dám vědět, jestli se zdařil a hlavně jaký bude mít úspěch, protože zítra příjde návštěva a dostanou ho ke kávě. Děkuji za božský recept. (Y)
paddy1 17. 10. 2006, 19:52
Ahojky, moc zdravím. Chtěla jsem se zeptat v čem dělám chybu, když mě nechce tzv.šlehačko-jahodová hmota ztuhnout. Dělala jsem to přesně tvého receptu a postupu, ale takový pěkný výsledek jako máš ty, se mi prostě nepodařil. Měla jsem to v ledničce den a půl a ne a ne ztuhnout. Tak jsem se chtěla zeptat v čem je chyba. Moc Ti děkuji za odpověď. :^^)
Jitkita 28. 8. 2007, 17:54
@paddy1 Ještě mě napadá jestli to nemůže být šlehačkou *-) Myslím, že by měla být taková ta krabičková a nejméně 33% tuku *-)
bohdana 16. 2. 2007, 12:40
@paddy1 Mně to bohužel také neztuhlo, a tak jsem se na to těšila , taky je miluju. Celý jsem to pak musela vyhodit, protože se mi to promáčelo do korpusu..
Kordulka 16. 2. 2007, 20:11
@bohdana Mně se osvědčilo cukrářské želé extra silné od Dr.Oetkera :-)
luciasanta 17. 10. 2006, 21:42
@paddy1 Miladko, jediné, co mě napadá, je nesprávný postup při přípravě želatiny - každý výrobce píše jiný postup, ale mě se osvědčila želatina čirá od Dr. Oetker - a hlavně dodržet tu teplotu do 60 °C, pak nemusí želírovat. Jiný důvod mě opravdu nenapadá. Lucka
Vlastina.K 28. 3. 2007, 17:39
@luciasanta Je to želatinou,neboť některé želatiny se dokonce vaří 1 minutu.Záleží jakou máte želatinu.Když to uděláte dle návodu na sáčku,musí to vyjít. (Y)
paddy1 19. 10. 2006, 18:07
@luciasanta Moc Ti děkuji za odpověď: Zkusím to udělat ještě jednou a snad se mi to už konečně podaří, tak jak to má být. Asi opravdu bude chyba v tom, že jsem asi nedodržela tu teplotu. Měj se fajn a moc díky za radu. Milada :-)
keltka 16. 2. 2007, 21:10
@paddy1 já zkoušela dělat dortík na valentýna a bohužel mi to také neztuhlo..na rychlo jsem dělala krém z pudinku a másla.mrzelo mě to,protože tyhle ovocné dortíky miluji.dělala jsem to dle návodu a nikdy se mi nestalo,že by to neztuhlo.ale zkusím to určitě znovu :-)
luciasanta 16. 2. 2007, 21:42
@keltka Zdeničko i vy ostatní, mně se zatím nikdy nestalo, že by to neztuhlo - taky se vždy držím osvědčených značek čirého želé a bedlivě, opravdu velmi bedlivě hlídám tu teplotu - jakmile je to už horké pro můj prst, okamžitě odstavuji. Mrzí mě, že se vám to nepovedlo - třeba ještě úplně nezanevřete a vyzkoušíte někdy znovu. Používám pouze buď Čirou želatinu od Dr. Oetker anebo od Naturamylu (ale ne tu na vaječnou tlačenku !!! ). Lucka
PeťulaŠv 20. 8. 2006, 18:47
ňam ňam bylo to moooc dobré, včera jsem jej vyrobila, dnes jsme okoštovali a všichni jsme se olizovali. Díky za bezva receptík :-P
káta 13. 8. 2006, 8:48
Dortík vypadá moc hezky asi ho brzy vyzkouším ,jen bych chtěla vědět jestli když ho upeču na plechu není toho posledního želé málo.díky Katka
luciasanta 13. 8. 2006, 9:54
@káta Kačenko, já ho snad na plechu pekla jen jednou - tak jsem si odlila celé 2 dcl želé na polití povrchu. Lucka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie