Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

LEHKÝ JAHODOVÝ DORTÍK

0.0
LEHKÝ JAHODOVÝ DORTÍK

Potřebné ingredience

NA POKLADENÍ:
1 balíček vanilkového pudinku (na 1/2l mléka)
450ml mléka
2 lžíce cukru
100g změklého másla
50g moučkového cukru
600g čerstvých jahod
40g mandlových hoblinek
40g jmně hořké čokolády
2 lžíce jahodové marmelády
NA HNĚTENÉ TĚSTO:
100g změklého másla
60g cukru
1 žloutek
180g polohrubé mouky
NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO:
3 vejce
špetka soli
120g cukru
80g polohrubé mouky
NA POLEVU:
250ml červené ovocné šťávy (já jsem dala jahodový džus)
2 lžíce cukru
1 balíček čirého dortového želé

Postup přípravy

Pudinkový prášek rozmícháme s trochou mléka. Zbylé mléko přivedeme s cukrem do varu, přilijeme rozmíchaný pudinkový prášek a krátce povaříme. Odstavíme z plotny a necháme vychladit. Občas pudink zamícháme, aby se nevytvořil škraloup.
Máslo s cukrem utřeme do pěny a přimícháme žloutek. Přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto, které vložíme do vymazané a moukou vysypané dortové formy.. Pečeme 15min ve středové části trouby na 175°C (v horkovzdušné troubě na 160°C). Vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Přimícháme žloutky s cukrem a nakonec jemně i mouku. Těstem naplníme dortovou formu (opět vymazanou a moukou vysypanou). Pečeme 25min ve středové části trouby na 175°C (v horkovzdušné troubě na 160°C). Vyjmeme z formy a necháme vychladnout.
Máslo s moučkovým cukrem utřeme do pěny a po lžících přidáváme vychladlý pudink. Máslový pudinkový krém dáme do chladna.
Jahody opláchneme, očistíme a rozkrájíme na menší kousky (půlky nebo čtvrtky). Mandlové plátky jemně opražíme na pánvi bez tuku (já jsem nepražila, nechala jsem je přírodní). Čokoládu rozlámeme a ve vodní lázni rozpustíme (můžeme přidat trochu stoprocentního tuku, aby se nepřipálila). Já jsem dala čokolády asi 20dkg, protože se mi to zdálo hrozně málo na pomazání korpusu a taky jsem si říkala, že to aspoň nebude tak suché, když jsou na sobě 2 korpusy. Ale POZOR - když dáte dort vychladit, tak Vám ta čokoláda (logicky) opět ztuhne, a pak se dort velmi špatně krájí! Takže doporučuju držet se receptu nebo dát tak 10dkg (protože těch 40 g Vám na celý korpus asi fakt nevyjde) - prostě jen aby byla na korpusu jen teňounká vrstva.
Čokoládou pomažeme korpus z hněteného těsta, na něj položíme piškotový korpus, ten potřeme jahodovou marmeládou (dala jsem víc než 2 lžíce - asi 4, nevyšlo mi to na celý korpus). Marmeládou namazaný korpus nakonec ještě potřeme pudinkovým krémem (a potřeme i boky).
Nahoru na dort potřený pudinkovým krémem naskládáme jahody a na boky dortu přilepíme opražené mandle (já jsem je nepražila).
Úplně na závěr smícháme ovocnou šťávu (jahodový džus) s cukrem a práškovým želé. Podle návodu uvaříme, necháme maličko zchladit - ale NE ZTUHNOUT a přelijeme jí jahody na dortu (želatiny může být i více, aby Vám lépe pokryla celý dortík).
Necháme v lednici chvilku zatuhnout a pak už se do toho můžeme pustit:-).

Upečený korpus z hněteného těsta (obrácený spodkem nahoru jak jsem ho vyklápěla z formy).

korpus z hněteného těsta potřený čokoládou.

Upečený korpus z piškotového těsta (obrácený spodkem nahoru jak jsem ho vyklápěla z formy).

Marmeládou potřený piškotový korpus, přilepený na čokoládou pomazaný korpus z hněteného těsta.

Na marmeládovou vrstvu namažeme pudinkový krém a pomažeme jí i boky dortu.

Nahoru na dort (na pudinkovou vrstvu) naskládáme jahody a přelijeme je želatinou. Boky dortu nazdobíme mandlovými lupínky.

A takhle vypadá řez dortem:-).

A takhle špinavá je moje pomocnice:-).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

pištíček 8. 6. 2008, 13:01
jeeee, to musela byť lahôdka (Y)vypadá prudko jedlaá (clamp)hneď by som si dala (smich) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie