Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 129 návštěvníků)

Mramorový jahodový dortík

0.0
Mramorový jahodový dortík

Potřebné ingredience

1 krabice Esíček, 6 dkg strouhaných ořechů, 9 dkg másla, 25 dkg mražených nebo kompotovaných jahod či malin, 50 dkg tvarohu, 1 šlehačka, 16 dkg moučkového cukru, 8 plátků želatiny.

Postup přípravy

Nepečený dortík s tak podrobným popisem, aby tuhle dobrůtku zvládl vyrobit opravdu každý.

Do otevírací dortové formy přivřeme pečící papír a odstřihneme přečnívající kousky. Esíčka (220 g) nasypeme do pevnějšího sáčku a válečkem rozdrtíme.

Do misky se sušenkovou drtí přidáme 6 dkg nastrouhaných ořechů a 9 dkg rozpuštěného másla. Promícháme.

Směs natlačíme na dno formy a necháme v ledničce aspoň 30 minut ztuhnout. (Já to udělala už večer a ráno pokračovala.)

Odvážíme si z rozmražených jahod 25 dkg (bez šťávy) a rozmixujeme. Pokud není ovoce slazené, přidáme 4 dkg cukru. ( Já jahody do mrazničky prosypávám cukrem, tak jsem už nesladila. Mixovala jsem tyčkovým mixérem.)

Vezmeme si 2 kastrůlky, do každého dáme 4 plátky želatiny, zalijeme 4 lžícemi studené vody a necháme 10 minut nabobtnat.

Za těch 10 minut si připravíme smetanovou náplň. Ušleháme v nádobce 1 šlehačku. V míse rozšleháme 50 dkg tvarohu a 12 dkg moučkového cukru, do toho vmícháme téměř celou šlehačku. Maličko si necháme na ozdobení. Na mírném ohni nahřejeme 1 kastrůlek se želatinou a mícháme, až se rozpustí. (Je to hned. Nesmí vařit!) Do želatiny vmícháme 2 vrchovaté lžíce tvarohové hmoty, dobře rozmícháme dohladka, pak přelijeme do mísy k ostatní hmotě a zamícháme. Ihned přendáme do dortové formy.

Stejně tak rozehřejeme druhou želatinu, vlijeme ji celou do jahod a ihned nalijeme na tvaroh do formy. Vidličkou lehce promícháme s tvarohovou hmotou, vytvoříme mramorování. Musíme to udělat hned, jahodová hmota brzy ztuhne. Dozdobíme šlehačkou a uložíme do ledničky nejméně na 4 hodiny. (Nebo můžete zdobit později, to už je na vás.) Po ztuhnutí sundáme rám, s papírem dortík přesuneme na tácek a papír vytáhneme. Jde to dobře. Při krájení se sušenky nedrobí. A chutná to skvěle.

Používám tuto želatinu. Pozor! Je potřeba koupit 2 balení, protože v jednom je pouze 6 plátků a my potřebujeme 8. Zůstanou nám 4 plátky na příště.
Šlehačku používám nejraději tuto rostlinnou, jde dobře vyšlehat a nepotřebujeme ztužovač.
Tvaroh netučný ve vaničce používám tento z Kauflandu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

johy 14. 7. 2011, 12:52
Dobrý den. Dortík vypadá skvěle, ale jen by mě zajímalo, jestli ta rostl. šlehačka není chuťově jiná než klasická? Ještě jsem nikdy nezkoušela. Děkuji.Markéta :-) :-)
spero 14. 7. 2011, 19:05
@johy Markétko, tak to je dobrý důvod pro to, abyste ji vyzkoušela. Je chuťově jiná, musí být. Dobře se šlehá a zůstane krásně pevná i několik dní, pokud je na povrchu moučníku. Ale v tomhle případě, když se dává do krému, klidně můžete použít i živočišnou šlehačku.
PaulinaS 27. 4. 2011, 12:49
Tento dort jsem dělala dvakrát :) Poprvé Ivovi k narozeninám a potom na sobotní mládež, a pokaždé se po něm jen zaprášilo :D Vynikající!
jusinka 7. 2. 2010, 13:40
ten je božský (^) (Y) (Y) (Y)
Evík 11 4. 1. 2010, 11:23
Ivko, dělala jsem ho ke kávičce na 3.1.2010, jen se po něm zaprášilo, ale dělala jsem 2 ovocné náplně, jednu jahodovou a druhou ananasovou, měla jsem otevřený celký ananas.kompot tak jsem jej udělala jako druhou vrstvu. Dortík je skutečně osvěžující pochutnání. Díííííík za nápad. |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
spero 4. 1. 2010, 15:56
@Evík 11 Evi, to nebyl můj nápad, ale z časopisu. Jsem ráda, že jsem se mohla podělit a že Vám to přišlo vhod. (^) je opravdu výborný a s tím ananasem musel být super. Třeba také někdy vyzkouším. :-) :-) Díky za komentář. Ivana (hello)
Tom3 6. 6. 2009, 14:22
Ivčo,tak už je v lednici (F) |:o) vypadá úúúžasně ;-)díky za recept Yva (clamp)
spero 6. 6. 2009, 23:00
@Tom3 Přeji dobrou chuť. :-) :-) :-) (L)
dagana 5. 6. 2009, 11:51
(Y)Výborný dortík! Skvělý nápad s drcenými esíčky společně s ořechy. (clamp) (clamp) (clamp).Namísto mramorování jsem na tvarohovo-smetanovou směs dala čerstvé jahůdky a zalila červenou želatinou. :-) :-) :-)Až nebudou čerstvé určitě využiji kompotované podle vašeho receptu! Moc díky (L) (L) (L)a všem doporučuji-svěží letní dortík !!! (plaz) (flower)
spero 5. 6. 2009, 19:53
@dagana Skvělé (Y) (Y) (Y) Také bych teď dala přednost čerstvým jahodám. (^) mňam (L) (L) (L)
arabelka 28. 5. 2009, 17:50
už je v lednici :-p :-) :-) :-) :-) :-) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) ...jsem na něj zvědavá, poprvé jsem pracovala s plátkovou želatinou, tak mám obavy, aby to ztuhlo :^)
arabelka 28. 5. 2009, 20:27
@arabelka je vynikající (L) (L) (L) (L) (L)
spero 28. 5. 2009, 21:08
@arabelka Super! (Y) (Y) (L) (L) (L)
dssl 26. 4. 2009, 22:32
Super! Díky moc, už ochutnáváme (Y) (Y) (Y) Do zítřka to u nás nikdo nevydržel (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
spero 27. 4. 2009, 16:36
@dssl No jo, je to dobrotka..... :-) :-) :-) :-) (F) (F) (F)
zuz@ (upraveno) 6. 4. 2009, 12:41
dobrý den, vyzkoušeli jsme váš recept, jen místo jahod jsme dali maliny, byl jednoduchý a strašně dobrý (clamp) (clamp), děkuji za recept se super postupem (flower) (hello)
spero 6. 4. 2009, 19:28
@zuz@ Zuzanko, mám radost z Vašeho komentáře. :-) :-) :-) :-)Díky. (L) (L) (L)
Záhoráčka 11. 3. 2009, 13:11
Tortička sa vydarila, vyzerá super (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
spero 11. 3. 2009, 20:30
@Záhoráčka Ivetko, to je díky Vám. (L) (L) (L)
Dermajetics 10. 3. 2009, 8:21
vypadá perfektně, ukládám a určitě vyzkouším, díky (L) (hello)
spero 10. 3. 2009, 17:33
@Dermajetics Blani, zkuste a budu ráda, když napíšete. (L) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
manhartici 10. 3. 2009, 6:42
(Y) (Y) (Y)VYPADÁ KRÁSNĚ.... (Y) (Y) (Y)
spero 10. 3. 2009, 17:37
@manhartici Lucko, díky. Dostala jsem mailem vyfocenou stránku z nějakého slovenského časopisu. Úplně jsem se těšila, jak ten dortík budu zkoušet. A byl fakt (zajic) (zajic) (zajic). I návštěva si moc pochvalovala. |:o) |:o) |:o)
IriskaM 9. 3. 2009, 23:36
hmmm, vypadá to dobře, určo to prubnu!!! papa a děkuji za tip a krásný receptík! Irča (Y)
spero 10. 3. 2009, 17:43
@IriskaM Irenko, udělejte dortík a budu ráda, když napíšete, jaký jste měla s ním úspěch. :-) :-) :-) U nás všem moc chutnal i návštěvě. (^) (^)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie