Mramorový jahodový dortík
Potřebné ingredience
1 krabice Esíček, 6 dkg strouhaných ořechů, 9 dkg másla, 25 dkg mražených nebo kompotovaných jahod či malin, 50 dkg tvarohu, 1 šlehačka, 16 dkg moučkového cukru, 8 plátků želatiny.
Postup přípravy
Do otevírací dortové formy přivřeme pečící papír a odstřihneme přečnívající kousky. Esíčka (220 g) nasypeme do pevnějšího sáčku a válečkem rozdrtíme.
Do misky se sušenkovou drtí přidáme 6 dkg nastrouhaných ořechů a 9 dkg rozpuštěného másla. Promícháme.
Směs natlačíme na dno formy a necháme v ledničce aspoň 30 minut ztuhnout. (Já to udělala už večer a ráno pokračovala.)
Odvážíme si z rozmražených jahod 25 dkg (bez šťávy) a rozmixujeme. Pokud není ovoce slazené, přidáme 4 dkg cukru. ( Já jahody do mrazničky prosypávám cukrem, tak jsem už nesladila. Mixovala jsem tyčkovým mixérem.)
Vezmeme si 2 kastrůlky, do každého dáme 4 plátky želatiny, zalijeme 4 lžícemi studené vody a necháme 10 minut nabobtnat.
Za těch 10 minut si připravíme smetanovou náplň. Ušleháme v nádobce 1 šlehačku. V míse rozšleháme 50 dkg tvarohu a 12 dkg moučkového cukru, do toho vmícháme téměř celou šlehačku. Maličko si necháme na ozdobení. Na mírném ohni nahřejeme 1 kastrůlek se želatinou a mícháme, až se rozpustí. (Je to hned. Nesmí vařit!) Do želatiny vmícháme 2 vrchovaté lžíce tvarohové hmoty, dobře rozmícháme dohladka, pak přelijeme do mísy k ostatní hmotě a zamícháme. Ihned přendáme do dortové formy.
Stejně tak rozehřejeme druhou želatinu, vlijeme ji celou do jahod a ihned nalijeme na tvaroh do formy. Vidličkou lehce promícháme s tvarohovou hmotou, vytvoříme mramorování. Musíme to udělat hned, jahodová hmota brzy ztuhne. Dozdobíme šlehačkou a uložíme do ledničky nejméně na 4 hodiny. (Nebo můžete zdobit později, to už je na vás.) Po ztuhnutí sundáme rám, s papírem dortík přesuneme na tácek a papír vytáhneme. Jde to dobře. Při krájení se sušenky nedrobí. A chutná to skvěle.
Používám tuto želatinu. Pozor! Je potřeba koupit 2 balení, protože v jednom je pouze 6 plátků a my potřebujeme 8. Zůstanou nám 4 plátky na příště.
Šlehačku používám nejraději tuto rostlinnou, jde dobře vyšlehat a nepotřebujeme ztužovač.
Tvaroh netučný ve vaničce používám tento z Kauflandu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé