Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 294 návštěvníků)

DOMÁCÍ BALKÁNSKÝ SÝR - LEVNÝ, NETUČNÝ, VÝBORNÝ :-)))

0.0
DOMÁCÍ BALKÁNSKÝ SÝR - LEVNÝ, NETUČNÝ, VÝBORNÝ :-)))

Potřebné ingredience

Tvrdý tvaroh, voda, sůl, uzavíratelná miska

Postup přípravy

Recept není můj, mám ho od skvělé Lucky ze stránek Svět módy XL podle LU ,
ale protože jsem ho ani tady ani nikde jinde na netu nenašla, rozhodla jsem se přidat receptík
- nebo spíše postup :-)

Výhodou je za prvé cena - sýr vyjde na polovinu!! Za druhé je výrazně méně tučný
a za třetí si sami určujete konzistenci.
Tvaroh, který kupuji já v Lídlu, není tak tuhý, drobí se, hodí se spíše do salátu apod.
Kdo má rád balkán opravdu tvrdý, musí vybrat také tvrdší tvaroh.

Postup je velmi jednoduchý:
Tvaroh vložíte do uzavíratelné misky a zalijete osolenou vodou tak, aby byl úplně potopený.
Nálev dělám v poměru 35 g soli na litr vody. Tento poměr odpovídá slanosti kupovaného sýru.
My máme rádi sýr hodně slaný, kdo chce, aby byl jemnější, ubere sůl podle své chuti.
Misku pevně uzavřete a nechte v lednici týden uležet.
Zkusila jsem dát tři tvarohy najednou do jedné misky a byly málo slané, zřejmě by nálev musel být koncentrovanější.
Takže už nakládám vždy jen jeden tvaroh do jedné misky.

To je vše, za týden si pochutnáte na výborném sýru.
Já už balkán nekupuji, vždy mám dva tři naložené v lednici po ruce.

DOBROU CHUŤ!! :-)))

Připravte si tvrdý tvaroh, vodu, sůl a uzavíratelnou misku.

Tvaroh z Lídlu - cena je, myslím, 22 Kč / 275 g - no nekupte to :-)

Tvaroh vložte do misky

Zalijte tak, aby byl zcela potopený. Nálev dělám v poměru 35 g soli/1 litr vody - nebo dle vaší chuti :-)

Misku pevně uzavřete a uložte na týden do lednice.

Zbyteček balkánu - víc jsem na focení nezachránila :-)))
Ty žluté flíčky jsou olivový olej, kterým byl už sýr na talíři pokapaný.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 13. 11. 2013, 15:42
(Y) (Y) (Y)
gabrusa 13. 11. 2013, 14:53
Naloženo. Koupila jsem i PŘÍRODNÍ SYROVATKOVY NA ZPUSOB ITALSKÉHO,sice už je to tučňák, .-) , ale za 20 kaček to vyzkouším ....za týden dám vědět ! Zatím děkuju !
Grena 73 12. 11. 2013, 16:58
(Y) měla jsem úspěch :-) Dnes dělám znovu. |:o)
blazken 11. 11. 2013, 20:18
děkuji za receptík, určitě vyzkouším, balkám miluji i dcera ho má moc ráda (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-) :-) (Y) (Y) (Y)
Jitule64 11. 11. 2013, 14:25
Dnes vyzkouším, koupila jsem si na to Olešnický tvrdý tvaroh (trojúhelník). (Y)
andyy 6. 11. 2013, 11:36
vyzkouším (clamp)
DianaH 7. 11. 2013, 18:14
@andyy (Y)
P.A.V.L.A 5. 11. 2013, 19:50
ohlasy jsou úžasné, takže co nejdříve také udělám (clamp)
DianaH 7. 11. 2013, 18:14
@P.A.V.L.A Ať chutná (Y)
peke 2. 11. 2013, 19:34
To vyzkouším (Y) (Y) Cena je úplně někde jinde.... zrovna mám v ledničce naložený... :-) :-)
DianaH 4. 11. 2013, 19:29
@peke Jj, ta cena je super a fakt nám chutná, snad bude i vám (L)
Libis01 2. 11. 2013, 18:30
Zrovna jsem naložila, dala jsem do krabičky dva tvarohy, ty z Lídlu, jaké máte na obrázku a dala jsem půl litru vody a 20g soli, tak snad to bude v pořádku. Mám tu hrubou sůl, jak se dává do mlýnku, tak snad to množství bude stačit. Děkuji za recept, jestli se osvědčí, bude naším novým členem domácnosti (wash).
DianaH 4. 11. 2013, 19:28
@Libis01 Taky doufám, že bude spokojenost :-$
petule.p 2. 11. 2013, 14:07
(Y) Díky ,už se těším, až ho vyzkouším. Balkán mám ráda a pokud je to jen slaný tvaroh, tak je to vlastně velice zdravé, jen ho osolím o polovinu méně, z obchodu je dost slaný, tak si to aspon zreguluju, hurá. (jidlo)
DianaH 4. 11. 2013, 19:30
@petule.p Přesně tak - každý podle své chuti (Y)
Merci 2. 11. 2013, 10:09
Hezký den, tento recept znám od kamarádky už delší dobu a dělám pravidelně. Pro změnu občas do nálevu přidám bylinky ( vždy jen jeden druh) a nebo chilli papričku.
DianaH 4. 11. 2013, 19:31
@Merci Tak konečně někdo, kdo už to má taky vyzkoušené |:o) A ta chilli paprička zní lákavě, musím zkusit (Y)
PETROB 2. 11. 2013, 9:47
Mám doma balkánce,takže spotřeba sýra je u nás velká,uvidíme co řekne na tohle ,-)
DianaH 4. 11. 2013, 19:32
@PETROB Tak to bude opravdu zátěžová zkouška tohoto receptu ,-)
danima3 2. 11. 2013, 8:30
(Y)
DianaH 4. 11. 2013, 19:33
@danima3 :-$
krylova 31. 10. 2013, 20:18
tak mám naloženo jsem zvědavá jaký bude
DianaH 4. 11. 2013, 19:32
@krylova (Y)
DUDUNKA 31. 10. 2013, 19:50
hlásím, že jsem dnes taky naložila. Dám vědět. Balkán miluju, ale ta cena +o(
DianaH 4. 11. 2013, 19:34
@DUDUNKA Věřím, že bude spokojenost - ta cena je takhle fakt úplně někde jinde (Y)
koki01 31. 10. 2013, 19:06
(Y) mám naloženo. Děkuji za receptík (L) jestli bude dobrý tak bude u nás hodně často dělaný ,-)
DianaH 31. 10. 2013, 19:31
@koki01 Tak doufám, že se povede a bude chutnat (F)
koki01 12. 11. 2013, 18:23
@DianaH Tak také hlásím úspěch (Y) a naložen další tentokrát jsem taky kupovala v Lidlu ,-) ^o)
Vera N 31. 10. 2013, 13:25
Tak to určitě vyzkouším. (Y)
DianaH 31. 10. 2013, 16:47
@Vera N (L)
Bylinka1 30. 10. 2013, 18:13
(Y) (Y) (Y)
DianaH 30. 10. 2013, 20:23
@Bylinka1 (F)
Paluna 30. 10. 2013, 7:03
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
siena 29. 10. 2013, 23:41
Kolik je prosím 35 g soli, nemám váhy.Můžete mi prosím napsat, kolik je to čajových lžiček ? Velmi děkuji a Váš recept ráda zkusím.
estepanova 30. 10. 2013, 11:09
@siena Marti, tak jsem to zvážila na digitálu, je to asi 5 zarovnaných kávových lžiček. Eva (hello)
DianaH 30. 10. 2013, 20:23
@estepanova Děkuji za odpověď - zkuste tyhle stránky http://recepty.centrum.cz/tipy-triky/2009/1/15/clanky/umite-vazit-bez-vahy/, jinak prostě doporučuji spoléhat na vlastní chuťové buňky (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie