(recept
si oblíbilo 294 návštěvníků)
DOMÁCÍ BALKÁNSKÝ SÝR - LEVNÝ, NETUČNÝ, VÝBORNÝ :-)))
Potřebné ingredience
Tvrdý tvaroh, voda, sůl, uzavíratelná miska
Postup přípravy
Recept není můj, mám ho od skvělé Lucky ze stránek Svět módy XL podle LU ,
ale protože jsem ho ani tady ani nikde jinde na netu nenašla, rozhodla jsem se přidat receptík
- nebo spíše postup :-)
Výhodou je za prvé cena - sýr vyjde na polovinu!! Za druhé je výrazně méně tučný
a za třetí si sami určujete konzistenci.
Tvaroh, který kupuji já v Lídlu, není tak tuhý, drobí se, hodí se spíše do salátu apod.
Kdo má rád balkán opravdu tvrdý, musí vybrat také tvrdší tvaroh.
Postup je velmi jednoduchý:
Tvaroh vložíte do uzavíratelné misky a zalijete osolenou vodou tak, aby byl úplně potopený.
Nálev dělám v poměru 35 g soli na litr vody. Tento poměr odpovídá slanosti kupovaného sýru.
My máme rádi sýr hodně slaný, kdo chce, aby byl jemnější, ubere sůl podle své chuti.
Misku pevně uzavřete a nechte v lednici týden uležet.
Zkusila jsem dát tři tvarohy najednou do jedné misky a byly málo slané, zřejmě by nálev musel být koncentrovanější.
Takže už nakládám vždy jen jeden tvaroh do jedné misky.
To je vše, za týden si pochutnáte na výborném sýru.
Já už balkán nekupuji, vždy mám dva tři naložené v lednici po ruce.
DOBROU CHUŤ!! :-)))
ale protože jsem ho ani tady ani nikde jinde na netu nenašla, rozhodla jsem se přidat receptík
- nebo spíše postup :-)
Výhodou je za prvé cena - sýr vyjde na polovinu!! Za druhé je výrazně méně tučný
a za třetí si sami určujete konzistenci.
Tvaroh, který kupuji já v Lídlu, není tak tuhý, drobí se, hodí se spíše do salátu apod.
Kdo má rád balkán opravdu tvrdý, musí vybrat také tvrdší tvaroh.
Postup je velmi jednoduchý:
Tvaroh vložíte do uzavíratelné misky a zalijete osolenou vodou tak, aby byl úplně potopený.
Nálev dělám v poměru 35 g soli na litr vody. Tento poměr odpovídá slanosti kupovaného sýru.
My máme rádi sýr hodně slaný, kdo chce, aby byl jemnější, ubere sůl podle své chuti.
Misku pevně uzavřete a nechte v lednici týden uležet.
Zkusila jsem dát tři tvarohy najednou do jedné misky a byly málo slané, zřejmě by nálev musel být koncentrovanější.
Takže už nakládám vždy jen jeden tvaroh do jedné misky.
To je vše, za týden si pochutnáte na výborném sýru.
Já už balkán nekupuji, vždy mám dva tři naložené v lednici po ruce.
DOBROU CHUŤ!! :-)))
Připravte si tvrdý tvaroh, vodu, sůl a uzavíratelnou misku.
Tvaroh z Lídlu - cena je, myslím, 22 Kč / 275 g - no nekupte to :-)
Tvaroh vložte do misky
Zalijte tak, aby byl zcela potopený. Nálev dělám v poměru 35 g soli/1 litr vody - nebo dle vaší chuti :-)
Misku pevně uzavřete a uložte na týden do lednice.
Zbyteček balkánu - víc jsem na focení nezachránila :-)))
Ty žluté flíčky jsou olivový olej, kterým byl už sýr na talíři pokapaný.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jana212
(upraveno)
29. 10. 2013, 23:05
Vypadá to super. můžu se zeptat jakou má sýr trvanlivost?
DianaH
(upraveno)
30. 10. 2013, 20:27
@Jana212
Já ho měla maximálně tři týdny, protože ho jíme pravidelně, ale jinak bych si tedy troufla říci, že vzhledem k vysokému obsahu soli, která konzervuje, bude trvanlivost opravdu dlouhá.
Jana212
(upraveno)
1. 11. 2013, 23:36
@DianaH
děkuju
Jarunka101
(upraveno)
29. 10. 2013, 21:28
zkusím, sice tenhle sýr jím jenom já ale to nevadí zítra vyzkouším a děkuji
DianaH
(upraveno)
30. 10. 2013, 20:30
@Jarunka101
Není zač, doufám, že bude spokojenost
abril
(upraveno)
29. 10. 2013, 21:22
zítra jdu koupit tvaroh a hned zkusím
DianaH
(upraveno)
30. 10. 2013, 20:31
@abril
Tak ať chutná
clarice
(upraveno)
29. 10. 2013, 14:38
vypadá to super,určitě vyzkouším
DianaH
(upraveno)
29. 10. 2013, 16:12
@clarice
Dejte vědět, jak dopadl
KáKá
(upraveno)
29. 10. 2013, 11:15
DianaH
(upraveno)
29. 10. 2013, 11:59
@KáKá
ajkammm
(upraveno)
29. 10. 2013, 11:14
vyzkouším
DianaH
(upraveno)
29. 10. 2013, 12:00
@ajkammm
Opravdu doporučuji
Sophie70
(upraveno)
29. 10. 2013, 9:34
vyzerá to zaujímavo
DianaH
(upraveno)
29. 10. 2013, 12:01
@Sophie70
Vyzkoušejte
Vanusak
(upraveno)
28. 10. 2013, 21:32
Díky za recept, určitě vyzkouším.
DianaH
(upraveno)
28. 10. 2013, 21:38
@Vanusak
Není zač, věřím, že bude chutnat