Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 294 návštěvníků)

DOMÁCÍ BALKÁNSKÝ SÝR - LEVNÝ, NETUČNÝ, VÝBORNÝ :-)))

0.0
DOMÁCÍ BALKÁNSKÝ SÝR - LEVNÝ, NETUČNÝ, VÝBORNÝ :-)))

Potřebné ingredience

Tvrdý tvaroh, voda, sůl, uzavíratelná miska

Postup přípravy

Recept není můj, mám ho od skvělé Lucky ze stránek Svět módy XL podle LU ,
ale protože jsem ho ani tady ani nikde jinde na netu nenašla, rozhodla jsem se přidat receptík
- nebo spíše postup :-)

Výhodou je za prvé cena - sýr vyjde na polovinu!! Za druhé je výrazně méně tučný
a za třetí si sami určujete konzistenci.
Tvaroh, který kupuji já v Lídlu, není tak tuhý, drobí se, hodí se spíše do salátu apod.
Kdo má rád balkán opravdu tvrdý, musí vybrat také tvrdší tvaroh.

Postup je velmi jednoduchý:
Tvaroh vložíte do uzavíratelné misky a zalijete osolenou vodou tak, aby byl úplně potopený.
Nálev dělám v poměru 35 g soli na litr vody. Tento poměr odpovídá slanosti kupovaného sýru.
My máme rádi sýr hodně slaný, kdo chce, aby byl jemnější, ubere sůl podle své chuti.
Misku pevně uzavřete a nechte v lednici týden uležet.
Zkusila jsem dát tři tvarohy najednou do jedné misky a byly málo slané, zřejmě by nálev musel být koncentrovanější.
Takže už nakládám vždy jen jeden tvaroh do jedné misky.

To je vše, za týden si pochutnáte na výborném sýru.
Já už balkán nekupuji, vždy mám dva tři naložené v lednici po ruce.

DOBROU CHUŤ!! :-)))

Připravte si tvrdý tvaroh, vodu, sůl a uzavíratelnou misku.

Tvaroh z Lídlu - cena je, myslím, 22 Kč / 275 g - no nekupte to :-)

Tvaroh vložte do misky

Zalijte tak, aby byl zcela potopený. Nálev dělám v poměru 35 g soli/1 litr vody - nebo dle vaší chuti :-)

Misku pevně uzavřete a uložte na týden do lednice.

Zbyteček balkánu - víc jsem na focení nezachránila :-)))
Ty žluté flíčky jsou olivový olej, kterým byl už sýr na talíři pokapaný.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jana212 29. 10. 2013, 23:05
Vypadá to super. můžu se zeptat jakou má sýr trvanlivost?
DianaH 30. 10. 2013, 20:27
@Jana212 Já ho měla maximálně tři týdny, protože ho jíme pravidelně, ale jinak bych si tedy troufla říci, že vzhledem k vysokému obsahu soli, která konzervuje, bude trvanlivost opravdu dlouhá.
Jana212 1. 11. 2013, 23:36
@DianaH děkuju
Jarunka101 29. 10. 2013, 21:28
zkusím, sice tenhle sýr jím jenom já ale to nevadí zítra vyzkouším a děkuji (L)
DianaH 30. 10. 2013, 20:30
@Jarunka101 Není zač, doufám, že bude spokojenost (F)
abril 29. 10. 2013, 21:22
zítra jdu koupit tvaroh a hned zkusím (Y) (Y)
DianaH 30. 10. 2013, 20:31
@abril Tak ať chutná :-$
clarice 29. 10. 2013, 14:38
vypadá to super,určitě vyzkouším :-)
DianaH 29. 10. 2013, 16:12
@clarice Dejte vědět, jak dopadl (Y)
KáKá 29. 10. 2013, 11:15
^o) ^o) ^o) ^o)
DianaH 29. 10. 2013, 11:59
@KáKá :-)
ajkammm 29. 10. 2013, 11:14
vyzkouším (Y)
DianaH 29. 10. 2013, 12:00
@ajkammm Opravdu doporučuji (F)
Sophie70 29. 10. 2013, 9:34
vyzerá to zaujímavo (Y)
DianaH 29. 10. 2013, 12:01
@Sophie70 Vyzkoušejte :-$
Vanusak 28. 10. 2013, 21:32
Díky za recept, určitě vyzkouším. |:o)
DianaH 28. 10. 2013, 21:38
@Vanusak Není zač, věřím, že bude chutnat :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie