Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Uzené maso

0.0
Uzené maso

Potřebné ingredience

bůček, kýta, krkovice, Praganda, převařená voda

Postup přípravy

Doplněno 7.4.2015:

Letos 16,4kg masa (1/3 bůček s kostí, 1/3 krkovice s kostí a 1/3 kýta), 6 litrů vody+500g Pragandy. V lednici 10dní při 5C. A začalo to smrdět. Příčinou byla mícha v páteřním kanále krkovice. Uzeno tedy po 10 dnech naložení a výsledek OK. Kýta, krkovice překavapivě dostatečně nalákovaná. Bůček (2,5kg) potřeboval ještě 7 dní. Ale vše šlo bez úprav konzumovat, z mezizubních prostorů se překvapivě nic tahat nemuselo. Uf, byly to nervy.

Manžel s tím jednou ročně blázní:

5kg masa, 5 litrů vody+420g Pragandy a na 3 týdny do 5C (lednice ve sklepě), jednou přerovnat (možná ani není třeba) a do udírny na 80C na 8-12hodin na buk a švestku. Odzkoušeno a spokojenost.

Pragandu měli v Tescu 250g za 9Kč. Je v ní 0,3% NaNO2 - dusitan sodný - E250 - je ve všech uzeninách, já ale vím, že v mých 15kg masa ho je maximálně 1,2g (minus ten co zůstal v tom růžovém láku).

Navíc jsem použil výrazně menší množství Pragandy než se na různých diskuzích uvádí - všude píšou, že je třeba pracovat minimálně s 3,0-3,5% roztoky, mě stačil 1,9608% roztok (15kg masa+5litrů vody=20kg a k tomu přidáno 400g Pragandy) a maso bylo dostatečně slané, dostatečně (ne perfektně) proleželé.

Teploty při uzení mě jdou obtížně regulovat, takže jsem nakonec rezignoval:
přidám polínko, zavřu přívod vzduchu i klapku v komíně a vrátím se za hodinu; teplota vyletí přes 100, po hodině klesne na 70.

15 kg masa obaleno v 320g Pragandy a za 2 dny zalito 5 litry 2% roztoku Pragandy

po 17 dnech při 5C

to zůstalo po 17 dnech z láku - růžové, mléčně zakalené, mírně sladkokyselá vůně (zápach), bez bublin

4x bůček, 3x kýta, 2x krkovice -2 hodiny ve vaně, několikrát osprchováno horkou vodou

a ve 4 ráno nachystáno do vyhřáté (90C) udírny

a od 14h lze začít konzumovat nejmenší šrůtky, v 16h hotovo

ve 14h nejmenší kousek - kýta

v 16h vše hotovo

bůček a kýta - dobře proleželé

největší šrůtka (krkovice), 2kg za syrova, ta ještě potřebovala ležet v láku

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Mooona 12. 3. 2021, 17:20
hagrid 24. 4. 2014, 19:41
vypadá to božsky - hned bych si dala (Y) (zajic)
Marcela 1980 24. 4. 2014, 19:03
Krása (Y)
gabisv 24. 4. 2014, 18:30
(Y) (Y)
inaina 24. 4. 2014, 18:23
(Y) (Y) (Y) (Y)Máme také od pátku :-) (hotdog) česnek také dáváme do láku (clamp)
P.A.V.L.A 24. 4. 2014, 17:24
(Y) (Y) (Y)
plamenek 24. 4. 2014, 13:44
Taky manžel udil a já nakládala maso, jen jsem ještě přidávala česnek do nálevu a cukr. |:o)
DanušaP 24. 4. 2014, 12:48
takže na 90, žádný studený kouř?
hanulice 23. 4. 2014, 20:35
proč jen jednou ročně :-) :-) :-)
Česťa kuba 23. 4. 2014, 20:30
perfektní postup (Y) my jsme vyudily před měsícem i s žebírkama a mňam (zajic)
Jonáš7 23. 4. 2014, 18:39
slintám... 8o|

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie