ZDRAVÁ JABLKOVO - MRKVOVÁ BÁBOVKA
Potřebné ingredience
Bábovky peču s oblibou a nejenom já. Mám doma pomocničku, která se od mala motá v kuchyni a míchání jí náramně baví. Tato bábovka patří do kategorie receptů „raz dva“ hotovo“, proto nebudu ztrácet čas a přejdu rovnou k receptu. ♣♣♣♣♣♣♣♣♣ 350g mouky (200g celozrnné špaldové a 150g polohrubé). Také jsem zkoušela 150g špaldové a 200g polohrubé a výsledek nám také chutnal. Přesto více špaldová bábovka je lepší. Polohrubou mouku lze nahradit i celozrnnou pšeničnou, ale to nemám vyzkoušené. Dále přidáme 100g na jemno nastrouhané mrkve a 150g na hrubo nastrouhaných jablek i se šťávou a slupkou. 50g sekaných oříšků ( občas přidám i slunečnicová semínka ). 1 BIO kypřící prášek do pečiva.100 ml studené vody a 120 ml rostlinného oleje. 2 vejce. Osladíme 150 - 200g přírodního cukru ( nám stačí 150 g cukru ). U moučníků s mrkví se často objevuje skořice, ale záměrně jsem jí nedávala, aby nepřebila chuť jablka a mrkve.
Postup přípravy
Ani nešleháme žloutky s cukrem do pěny a nepozoruji žádnou újmu na chuti.
Tužší těsto vlijeme do vymazané a moukou nebo kokosem či strouhankou vysypané bábovkové formy.
Pečte jak jste zvyklí, většinou na 180°-200°C cca 45 minut. Určitě vyzkoušejte stupeň propečení vpíchnutím špejle.
Uvedené množství v receptu odpovídá cca jednomu většímu jablku a jedné velké mrkve.
Husté těsto. Kdo chce, může místo vody dát mléko ( v receptu jsem napsala vodu )
Vláčná bábovka díky mrkvi a jablkům obsahuje navíc prospěšnou VLÁKNINU.
Snad Vám bude chutnat :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé