VELMI JEMNÉ MAJOLKOVÉ BUCHTIČKY S TVAROHOVOU NÁPLNÍ
Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 400 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 100 ml majolky (1 sáček tradiční majonézy), 250 ml vlažného mléka, 1 celé vejce, 2 žloutky, malá špetka soli, 20-30 g čerstvého droždí, olej nebo máslo na potření buchet i plíšku.Tvarohová náplň: 1 kostka baleného tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru,1/2 sáčku vanilkového pudinku, 2-3 PL moučkového cukru (sladíme, jak jsme zvyklí), strouhaná citronová kůra, 1 žloutek, hrst rozinek nebo brusinek, předem naložených v rumu.
Postup přípravy
Postup-tvarohová náplň:
Ingredience na tvarohovou náplň dobře promícháme (v žádném případě nešleháme, tvarohová směs by zřídla) a uložíme do ledničky.
Postup-kynuté těsto:
Z předepsaného množství surovin na těsto odebereme do misky trochu hladké mouky, cukru, vlažného mléka a droždí-zaděláme kvásek, přikryjeme a necháme zhruba 10 minut vzejít.
V míse pak ze zbývajících surovin a nakynutého kvásku vypracujeme hladké a vláčné těsto. Poprášíme trochou mouky, zakryjeme utěrkou nebo kuchyňskou fólií a necháme asi ¾ - 1 hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky, které naplníme předem připraveným tvarohem. Uzavřeme a spojem dolů vkládáme buchtičky na vymaštěný plech. Dobře je omastíme rozpuštěným máslem nebo slunečnicovým olejem a ještě půl hodinky je necháme dokynout.
Pečeme v rozehřáté troubě 20-25 minut při teplotě 180 st. C. V polovině času plech v troubě otočíme kvůli rovnoměrnému upečení.
Ještě horké upečené buchty můžeme slabě potřít máslem a necháme zakryté pod utěrkou vychladnout.
Můj tip:
Pokud budeme suroviny na těsto zpracovávat ručně nebo v robotu, necháme vzejít kvásek. Při použití domácí pekárny, kvásek připravovat není nutné, stačí jen rozdrobit droždí na všechny vložené suroviny a zapnout program „těsto“. Po ukončení vyjmeme krásně nakynuté těsto a dál již pracujeme u všech způsobů zadělávání stejně.
Přeji dobrou chuť.
Foto upečených a pocukrovaných buchet.
Postup-buchtičky po naplnění a vložení do pekáčku dobře promastíme rozpuštěným máslem nebo slunečnicovým olejem.
Necháme je na plechu nezakryté ještě 30 minut dokynout.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 st. C, zhruba 20-25 minut. Při delším a pomalém pečení by buchty byly vysušené. Pro rovnoměrné upečení plech v polovině času otočíme. Ještě horké je můžeme slabě pomazat máslem a pod utěrkou nechat vychladnout.
Majolkové buchty pocukrujeme s moučkovým a vanilkovým cukrem až před podáváním.
Jsou jemné a měkkoučké, tvarohová náplň chutná i voní po citronové kůře a vanilkovém pudinku.
Detailnější záběr.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé