JEMNÉ TVAROHOVÉ KOLÁČKY S OSTRUŽINOU
Potřebné ingredience
Suroviny na linecké těsto: 200 g hladké mouky, 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ½ sáčku kypřícího prášku, 2 žloutky, Tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 3-4 PL moučkového cukru, ½ sáčku vanilkového pudinku, 1 celé vejce, 2 bílky, ½ lžičky strouhané citronové kůry.
Postup přípravy
Postup:
Připravíme tvarohovou náplň-ručně vyšleháme všechny suroviny.
Vypracujeme těsto a na chvíli ho dáme do ledničky. Z části těsta pak vyválíme plát, z kterého vykrájíme příslušný počet koleček, nebo kytiček s otvorem uprostřed. Vyskládáme je na pečící papír a než připravíme plech s těstem a náplní, uložíme je do ledničky.
Zbytek těsta rozválíme a vložíme do plechu s pečícím papírem. Vytáhneme po bocích na 2 cm okraje a zalijeme těsto náplní. Vyrovnáme a poklademe vykrájenými lineckými kolečky, do středu vložíme ostružinu, kterou trochu zamáčkneme. Pokud budeme chtít, další ostružiny můžeme vyskládat i mezi kolečka, ale pouští hodně šťávu. Nemusíme ale docílit pěkně bílé koláčky.
Pečeme dorůžova 20-25 minu při teplotě 180 st. C., v polovině času plech otočíme. Pokud je moučník ještě vlažný, opatrně formičkou vykrájíme dortíčky-náplň krásně drží, skvěle se krájí a jsou okamžitě ke konzumaci okamžitě.
Přeji dobrou chuť.
Můj tip: Do středu každého koláčku jsem vložila po jedné ostružině, protože jsem je zrovna měla čerstvě natrhané ze zahrádky. Ale stejným způsobem můžeme k ozdobě použít i malinu, borůvky, třešničku, višeň, malé lesní jahůdky apod.
Hotový koláček
Postup-na těsto v plíšku rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň, na kterou poklademe předem vykrajované a vychlazené kytičky.
Do středů kytiček, nebo koleček vložíme po jednom kousku ovoce.
Ostružiny můžeme dle vlastní volby vyskládat i na plochu mezi kytičkami, je třeba počítat s tím, že pustí dost šťávy. Proto je třeba si předem zvolit, jaký tvar koláčku budeme vykrajovat.
Upečeme dorůžova při teplotě 180 st. C. (na snímku jsou již koláčky vykrájené z upečeného moučníku).
Koláčky se velmi dobře vykrajují, když je moučník ještě vlažný.
Moučník můžeme konzumovat téměř okamžitě.
Cukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Ke koláčkům můžeme předložit i čerstvou ostružinu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé