Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 728 návštěvníků)

OBLIŽPRST - konečně vychytaný!!!

0.0
OBLIŽPRST - konečně vychytaný!!!

Potřebné ingredience

Těsto: 6 vajec , 120 g moučkového cukru, 2 PL kakaa, 120 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 60 ml oleje. Žloutkový krém:5 žloutků, 2 dcl mléka, 4 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 50-70 ml rumu ( podle vlastního uvážení, já dávám 70 ml) , 3 PL moučkového cukruSněhová pěna: 5 bílků, 300 g moučkového cukru, granko nebo Nesquik na posypání

Postup přípravy

Kdysi na letišti v Popradu jsem měla tento moučník. Až tady na MMB jsem zjistila, že se to jmenuje Obližprst. Vyzkoušela jsem snad všechny, ale ani jeden nebyl takový, jaký jsem tenkrát měla. Buď se mi rozjížděl krém nebo sníh nebyl takový, jaký je třeba v Indiáncích. Konečně po několika pokusech, jsem spokojená a je přesně takový, jako tenkrát. Perfektně drží jak krém, tak sníh!

Těsto: Žloutky vymícháme s cukrem, přidáme kakao, olej, mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh, který jsme vyšlehali do tuha. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 200°C asi 25 minut. Já peču v horkovzduch na 180°C asi 20 minut. Respektujte vlastní troubu. Po upečení necháme vychladnout.

Krém: Nad párou si ušleháme žloutky s mlékem, moukou, vanilkovým i moučkovým cukrem do zhoustnutí, počítejte tak 5-7 minut. Nakonec přidáme rum a necháme ještě jednou nad párou ztuhnout. Po vychladnutí postupně přidáváme do krému máslo. Pořádně vyšleháme.

Sněhová pěna: Bílky dáme do hrnce a nejprve ušleháme do tuha!!! Teprve POTOM dáme nad páru a postupně přidáváme cukr. Vyšleháme do tuha tak, až te sníh krásně táhne.

Na korpus natřeme žloutkový krém, na to dáme sněhovou pěnu a hustě posypeme kakaem.

Vymíchané těsto

...dáme na pečící papír...

...a upečeme. Po upečení necháme vychladnout.

Připravíme si nad párou žloutkový krém

...takto vypadá po vymíchání nad párou...necháme vystydnout...

...postupně přidáme máslo...

...potřeme jím korpus...

...takto by měla vypadat sněhová pěna

na žloutkový krém dáme sněhovou pěnu a posypeme kakaem

Drží perfektně a mohla jsem dokonce hned krájet řezy!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Akira13 (upraveno) 22. 11. 2008, 16:12
tak dnes som ho skúsila a manželík okomentoval slovami "dobrý je, ale ten vrch je príííííííííííííííííšerne presladenýýýýý" (pernicek) Odniesla som 90% z neho k mojim rodičom a poviem vám, že za večer dokázali naši s 86 ročnou babičkou zjesť 3/4 plechu. Dostala som zaň zatiaľ najlepšie "rodičovské" recenzie :-) za celé moje pekárske a kuchárske obdobie :-) A PS: teraz keď som išla písať hodnotko, tak manželík okomentoval, že na druhý deň bol fantastický!!! Takže Ď-A-K-U-J-E-M!!!
Karelia 23. 11. 2008, 20:52
@Akira13 Omlouvám se, že odepisuji až teď, ale jsem bez počítače už skoro týden, a tak nemám moc čas kontrolovat všechny komentáře :-S. Souhlasím s Vámi, že je skutečně hodně sladký, ale to jsou prostě některé moučníky, to máte jako s medovníkem nebo punčákem....taky patří do této kategorie. Rozhodně jste mě pobavila s Vašimi rodiči a babičkou ;-), od srdce jsem se zasmála :-D :-D :-D
kackamik 30. 10. 2008, 18:40
Dobrý večer, tak já jsem si Obližprst zkusila upéct poprvé a s obavama jsem čekala, co mě z toho vyleze protože jsem z mého okolí slýchala jak je to náročný a pracný! Narazila jsem na Váš recept a nic z toho se nepotvrdilo (H) a menžel zahlásil: "Teda maminko "napoprvé jako Pája" " :-D OPravdu výtečný! Děkuji za Váš blbuvzdorný návod a perfektní recept (Y) (Y) (Y) (flower)M (flower)Ň (flower)A (flower)M (flower)K (flower)A (flower) Zdravím Kateřina (mamca) a (X) (child6)
Karelia 31. 10. 2008, 19:09
@kackamik Katko fakt jste mě potěšila Vaším komentářem :-D. Jsem moc ráda, že jste se nenechala odradit obávanou pracností, protože jsou i pracnější moučníky. (L) (L) (L)
jitah 11. 10. 2008, 21:24
Mončo je super (Y) Na oslavě jsem sklidila samou chválu |:o) Pan soused si před chvílí oblíznul prst po posledním kousku ;-) ;-) ;-)
Karelia 11. 10. 2008, 23:42
@jitah To je dobrý :-D :-D :-D, díky za vtipný komentář (L)
moha 10. 10. 2008, 15:05
Dobrý den Mončo,tak se mi konečně díky vašemu receptu obližprst povedl :-),dělám ho už dlouho,ale takový se mi ještě nepovedl,musím se pochválit a vzápětí vám poděkovat za recept (flower) (flower) (flower),jiný už dělat nebudu.To bude mít dcera radost (child2) (child2) (child2),ona ho miluje a dělám jí ho místo (^)k narozkám.Už je v mých oblíbených receptech :-) a já ještě jednou moc děkuji. (flower) (flower) (flower)Monika. (F)
Karelia (upraveno) 10. 10. 2008, 20:43
@moha Zdravím Vás jmenovkyně (flower) (flower) (flower), jsem vždy ráda, když někomu chutná nebo má radost z receptu. Váš komentář je krásný , děkuji (L) (L) (L)
Ika.Ter 5. 9. 2008, 12:26
Dobrý den Moni, ráda také zkouším nové recepty a buchta vypadá obravdu mňamózně (zajic) (zajic). Jen po zkušenosti se už raději než se do toho pustím ptám. Co znamená PL? A ješte ten žloutkový krém nejdřív ušleháte ty žloutky s mlékém a postupně přidáváte cukr a mouku? Asi se ptám hloupě,ale zkoušela jsem tu Salko řezy a zčubila jsem si krém :-@ a musela jsem ho dělat celý znovu. :-( Moc děkuju za odpověď. Ilča
Karelia (upraveno) 6. 9. 2008, 13:44
@Ika.Ter Ilonko, PL je polévková lžíce, ČL je čajová lžička. Co se týče krému, já všechno dám do hrnce, postavím ho na hrnec kde mám vodu. Vodu přivedu k varu a krém prostě míchám. Do hustého už zhoustnutého krému přidám rum a opět ještě jednou nechám nad párou při stálém míchání zhoustnout. Nic na tom není, jen prostě ten vrchní hrnec nesmí být ponořený v hrnci s vodou. Myslíte, že jsem to popsala tak, že je to srozumitelné? Pokud nebudete něčemu rozumět, písněte. (L)
Ika.Ter 5. 9. 2008, 21:28
@Karelia Dobrý večer Moni tak jsem buchtu tedy ještě odpoledne upekla :-p,ale musím tu oponovat jedné paní co tu psala že je časově náročná, to nesouhlasím :-o Já ji sic kvůli té mé malé princezně (child9) dělala s přestvákama,ale i tak za hodinku bylo hotovo :-). (^) Pro pobavení (smich) a zároveň pochvalu musím napsat, že jsem upekla a odjela s Eliškou na hodinku na nákup a když jsme se vrátily (mamca) tak nám tu taťka ležel jak ta slepiča s nožkama nahoře (smich) (smich). Snědl totiž jen co jsme odjely půl plechu na posezení (zajic) (zajic) (zajic) a byl z toho pěkně přecpaný (smich) (smich) (smich). Takže jsme sklidily pochvalu a hlavně díky vám (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Buchta je prostě SUPER (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Určitě okouknu nějaké další recepty. Zdravíme vás a děkuji za milé odpovědi (hello) (child8) Ilča
Karelia 6. 9. 2008, 12:34
@Ika.Ter Ilonko, děkuji za obsáhlý a vtipný komentář (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Jste fakt moc milá mamča a ještě jednou moc děkuji i krásné hodnocení i na mé stránce (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp). Jsem opravdu ráda, že i přes počáteční Váš strach, se buchta podařila a sklidila pochvalu. (L) (L) (L)
Ika.Ter 5. 9. 2008, 14:03
@Karelia Moni moc děkuju, ta polévková lžíce mě trkla, když jsem si přepisovala suroviny co mám koupit,ale raději jsem si počkala. (smich) Jinak srozumitelnost (Y) moc děkuji. Když mě ta moje malá princezna (child9) nechá tak ji zkusím hned odpoledne upéct ale určitě pak pisnu jak (svatba) chutnala on je taky už děsně mlsnej. :-) Jsem si ho taky už rozmlsala ;-). Tak ještě jednou děkuji a přeji pěkný den Ilča (mamca) (hello)
jarkave 4. 9. 2008, 18:23
Ahoj Moničko ta buchta vypadá velice pěkně úplně tady slintám (Y) (Y) (Y) (Y)
Karelia 5. 9. 2008, 11:41
@jarkave :-D :-D :-D
pitejko 4. 9. 2008, 18:14
Dnes jsem ho konečně udělala,až na to že se mi srazil žloutkový krém,který jsem ihned v páře opravila a pak se krásně ušlehal.Je sice trochu náročný na čas,ale výsledek stojí za to. :-)Děkuji Jarmila
Karelia 4. 9. 2008, 21:44
@pitejko Ono jde o první udělání, pak člověk přijde na to, jak to vychytat. Vyplatí se vše si připravit a pak to jde rychle Poprvé jsem ho taky dělala déle. Dnes ale než se upeče těsto, udělám oba krémy a pak už jenom namazat. Ale hlavně, že chutnalo (Y) (Y) (Y)
Marijanna 30. 8. 2008, 8:44
dala by som si ku (C)
Karelia 30. 8. 2008, 17:28
@Marijanna My si jí dáváme právě dnes ;-) (Y) ;-) (Y) na zahrádce. (L)
mkopik 28. 8. 2008, 8:54
Buchtu jsem dělala předevčírem...asi budu první, ale mě moc nenadchla :'( a (svatba), který buchty miluje, ji taky nechtěl, takže u nás letěla do koše :-( Mrzí mě to, ale každý máme jiné chutě (jidlo) (child1)
Karelia 28. 8. 2008, 13:29
@mkopik Jo, proč ne, každému nechutná to stejné, nevidím důvod, proč by Vás to mělo mrzet |:o). Hlavu vzhůru, určitě se něco najde, čím (svatba) nadchnete a budete oba spokojení (L) (L) (L)
Zrušený účet 2. 8. 2008, 11:55
Tak dnes som s nim zapasila ;-), vsetko sa podarilo, az na bielkovy krem :-@. Poctivo som ho vyslahala, nad parou s cukrom o dusu miesala, tahal jedna radost :-$, ale prcek potreboval prebalit a ked som za chvilu dorazila splasol a pustil ,, stavu ,,. :-S Kde som spravila chybu *-)? No nic vrchy krem letel do zachoda a vymiesala som zakysanz smetanu s van. cukrem i tak (pl). Budem rada ak mi to polopatisticky vysvetlite ;-). (hello)
Ruzikk 28. 8. 2008, 13:22
@ Ahoj Lucio, nevěš hlavu příště se ti určite povede.Já ho dělám docela často a je to už docela rychlovka. Poradím ti můj fígl : bílky šlehám v mlékovaru.Dám do mlékovaru 5 bílků, začnu šlehat a vsypu k bílkům 25dkg cukru (krystal), šlehám asi tak 5 min, nevím přesně.Hotový sníh se musí krásně lesknout a pří mírném povytažení metel ze sněhu vidíš jak se dělají hluboké důlky se špičkou uprostřed. přeji hodně zdaru snad to příště bude lepší. (clamp)
Karelia 28. 8. 2008, 13:26
@Ruzikk To je docela dobrý (Y) (Y) (Y), to musí zkusit (clamp) (clamp) (clamp)
Ruzikk 30. 8. 2008, 8:33
@Karelia Vřele doporučuji, já dělala před týdnem dvě řezy a nestihla jsem ani nafotit a stejně mě již pedběhla jiná kuchařka ;-) A tak alespoň dodávám své vychytávky. Řezy jou vynikající, někdy dávám i méne cukru do žloutkového krému, i tak jsou řezy dostatečně sladké. (child10)
dasled 20. 7. 2008, 21:43
Milá Moniko, také já jsem zkusila tento vynikající zákusek, je to bomba mezi řezy které jsem kdy dělala a že jsem jich zkusila už požehnaně. Opravdu nestačil ani vychladnout a už jsem ho servírovala rodině, která se nemohla dočkat., úspěch opravdu velký budu dělat určitě častěji, díky moc Dáša (D) (Y) (Y) (L) (L)
Karelia 20. 7. 2008, 22:18
@dasled Dášo, moc děkuji za krásný komentář :-) :-) :-), jste velice milá (L) (L) (L)
shuli 20. 7. 2008, 17:04
ježiš to je nádhera-ale já střevo bych to určitě udělala blbě.Ale máte vééélikou pochvalu.Hned bych si ho dala. (clamp) (clamp) (F)
Karelia 20. 7. 2008, 21:28
@shuli Ale Katko, jděte, proč byste měla mít strach :-), jen to klidně zkuste, uvidíte, že to stojí za to. (Y) (Y) (Y)
majda123 18. 7. 2008, 15:26
(Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (L) (L) (L) (clamp) (clamp) (clamp) (F) (F) (F) (^) (^) (^) (D) (D) (radost) (radost) (radost) (sampus) (sampus) (sampus) Moniko, díky za recept, udělala sem a je to mňamaka mňamózní, nejlepší ze všech. Myslela sem, že to bude jako lepidlo, krém, sníh, piškot, ale opak je pravdou. Je sladký akorát a prostě bezkonkurenční. A kdo se bojí, že je to těžký, tak s chutí do toho, výsledek stojí za to!!!!! MOC A MOC DĚKUJI A VŘELE DOPORUČUJI, PROTOŽE JE TO BOMBÁÁÁÁÁ!!!
Karelia 20. 7. 2008, 13:31
@majda123 Děkuji za krásné hodnocení |:o) |:o) |:o) Jsem ráda, že Vám tak chutnal (L) (L) (L)
Space 17. 7. 2008, 19:04
Moc děkuji za recept jsem taky antitalent na pečení :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(ale tahle se povedla na poprve a je opravdu skvela (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Všem doporučuji zkusit od ted uz je to nase oblibena buchta :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Karelia 20. 7. 2008, 14:40
@Space Jste šikulka (clamp) (clamp) (clamp).
evuska 17. 7. 2008, 13:00
Ahoj Mončo, tak takový moučníček jako vy, bych určitě nezvládla ..... jsem trošku antitalent na pečení .... ale poslední dobou, jsem už ukecala prášek do pečiva, tak alespoň ty hrníčkové buchty s ovoce zvládám .... ;-) ;-) ;-) ;-) :-D :-D :-D :-D :-D :-D papa Eva
Denisaaa 17. 7. 2008, 13:11
@evuska Evi pečení se vůbec nebojte, i takové krémové buchty se šlehačkou nebo s pudingem jsou jednoduché. Chce to hlavně v tom nehledat vědu a péct s radostí. Uvidíte, že si pečení časem zamilujete. Já se u toho na mateřský odreagovávám. Péct bych mohla každý den, ale nevím, kdo by to pořád jedl. :-S To vaření je podle mě trochu složitější, když to má člověk dochucovat, (ale i to miluju) u pečení máte vše předem daný a to je paráda. (L)
jitka.nela 15. 7. 2008, 15:00
(F) vypadá úchvatně, určitě vyzkouším , jen se bojím, aby se mi to povedlo jako Vám................. :-) no uvidíme, ozvu se. Děcka mi koukají přes rameno a ptají se, jestli ho už budu dělat dneska (Z) (Z) (X) :-D :-D :-D :-D
JKpipule 8. 7. 2008, 18:52
Tak jsem pekla tento moučník, byl (Y), jen se chci zeptat šlehala jsem ten žloutkový krém asi půl hodiny *-) *-), je to tak nebo to bylo míma rukama 8o| 8o|, moc děkuji berušky za odpověď.
Karelia 20. 7. 2008, 16:29
@JKpipule Jani, já šlehám elektrickým šlehačem asi 4 minuty. Omlouvám se, že odpovídám opožděně, ale jsme na prázdninách a dnes jsme přijeli na otočku, a na chalupě nemám internet.
Boban1 8. 7. 2008, 14:33
:-) :-) tenhle moučník peču už hodně dlouho, je celkem pracný, tím myslím časově, ale výsledek stojí za to, já akorát posypávám strouhanou, hořkou čokoládou (L) (L) (L)
fujavicka 7. 7. 2008, 23:31
Tak jsem koonečně vyzkoušela a ač se manža rozhodl, že bude držet dietu, at nepeču, tak jsme celý plech snědli skoro na posezení. Je opravdu vynikající, moc vám děkuji. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Karelia 24. 7. 2008, 19:22
@fujavicka :-D :-D :-D :-D :-D
HTOM 5. 7. 2008, 23:42
DNES JSEM PEKLA VÁŠ MOUČNÍČEK :'(BYLA TO FAKT MAKAČKA 8-|PŘIPRAVOVALA JSEM HO SKORO TŘI HODINY A VYSLEDEK (child12)HRUZA! CHUTNAL MOC DOBŘE ALE VYPADAL (smich) :-HROZNĚ :-| :-| :-|VY HO MÁTE NA OBRÁZKU NÁDHERNY ALE MĚ SE FAKT NEPOVEDL :-SSNAD PŘÍŠTĚ SE TO UŽ POVEDE ^o)HALINA
Karelia 7. 7. 2008, 17:15
@HTOM Tak to je mi líto.......kde jste udělala chybu??????? *-) *-) *-) Vždyť to není těžké :-p Zkuste znovu, třeba přijdete na to, co se stalo..... (Y) (Y) (Y), Nevím, co se Vám konkrétně nepovedlo, takže nedokážu poradit. ;-) ;-) ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie