(recept
si oblíbilo 929 návštěvníků)
Masarykovo vánoční cukroví (úžasné a jednoduché)
Potřebné ingredience
170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obalení
Postup přípravy
Tento recept jsem si loni opsala z časopisu, ale dostala jsem se k němu až letos
a je to něco tak dobrého,
že si nesmím nechat pro sebe......:-)
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.
a je to něco tak dobrého,
že si nesmím nechat pro sebe......:-)
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.
Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.
Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).
Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.
Váleček těsta při krájení
Nakrájeno (jako knedlíky :-))
Plech před upečením
Po upečení
Obaluji
Hotovo!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
zahala
(upraveno)
6. 12. 2009, 8:55
Super cukrovíčko strašně jednoduché i se mi s těstíčkem dobře pracovalo akorát ho nemůžu pořádně schovat před mlsným manželem takže budu muset udělat další várku aby jsme měly něco na Vánoce
gabrielin
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:13
@zahala
Díky..krásné Vánoce
kvítečko
(upraveno)
6. 12. 2009, 0:05
gabrielin
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:13
@kvítečko
Díky
gabrielin
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:13
@kvítečko
Díky
Beatka007
(upraveno)
5. 12. 2009, 20:44
můžu se zeptat chci si zadělat zítra těsto ale zapomněla jsem koupit liskače mám doma jenom mandle,nevíte jestli bych mohla je nahradit mandlemi. zkoušeli jste to někdo?? děkuji za odpověd.Lucka
gabrielin
(upraveno)
10. 12. 2009, 11:12
@Beatka007
Já myslím, že s mandlemi budou taky vynikající
Hanikan
(upraveno)
1. 12. 2009, 16:56
Tak jsem ho dneska zkusila a je fakt děsně jednoduché. Navíc mi těsto umíchala pekárna, takže to v podstatě bylo bez práce. Super!!! Zrovna se peče a už se těším, až ho ochutnám. Děkuji za recept.
spílja
(upraveno)
1. 12. 2009, 9:56
Prosím,jak dalece odstraňujete slupky,z v utěrce promnutých oříšků?Podstatnou část se mi podařilo odplavit z misky,ve kt. jsem je máčela,ale ještě dost se jich dostalo do těsta.
gabrielin
(upraveno)
4. 12. 2009, 8:35
@spílja
Jani, myslím, že není třeba loupat každý oříšek zvlášť. Když se neco dostane do těsta, tak to vůbec nevadí....
hadriky
(upraveno)
28. 11. 2009, 22:17
Mám radost, loni jsem je pekla taktéž z časopisu, letos jsem časopis nenašla a nemohla si vzpomenout na název . Naštěstí jsem recept objevila na MMB, loni jsem se jich mohla užrat. Děkuji, už se těším na pečení.
kulicka25
(upraveno)
1. 11. 2009, 16:51
Také jsem dělala loni poprvé a naprostá lahůdka.kombinovala jsem ještě s kakaem a dávala buď oříšky,nebo mandle.Připomínalo nám to Lomnické suchárky.Navíc je to minimálně pracné!!!Uděláme opět!!
fiffina
(upraveno)
15. 10. 2009, 19:29
holky dobrý večer, chci se zeptat jestli některá vite jak hrubé se má krájet na pečení a kolik dni předem péct aby bylo na vánoce měkké děkuji marta
gabrielin
(upraveno)
1. 11. 2009, 16:47
@fiffina
Dobrý den Marti, plátky by měli mít cca 0,5-0,7cm zhruba a udělejte si ho kdykoliv v průběhu pečení, třeba s rohlíčky.
fiffina
(upraveno)
13. 10. 2009, 11:45
Gábinko mám dotaz švagrová peče něco podobného a má to jak beton je toto cukroví měkké nebo musi uležet děkuji marta
itinka007
(upraveno)
13. 10. 2009, 11:50
@fiffina
já sem toto cukroví dělala minulý rok poprvé, ze začátku to bylo tvrdší ale jak se to uleželo tak to bylo super, určitě bych to nechala uležet
zidja
(upraveno)
12. 3. 2009, 17:07
O vánocích jsem se snažila nejíst moc cukroví, ale rohlíčky a tenhle recept byly moje zhouba.... Opravdu výborný cukroví, budu dělat každý rok !!!
gabrielin
(upraveno)
24. 3. 2009, 10:12
@zidja
No, tak to jsme na tom byly podobně.....
Amaalka
(upraveno)
1. 3. 2009, 18:49
vavy2
(upraveno)
2. 1. 2009, 21:20
Já jsem dělala na poslední chvíli a s mandličkama a je to naprosto bezkonkurenční
mlsounka
(upraveno)
2. 1. 2009, 21:17
zajímavé, někdy musím vyzkoušet
ssarusa
(upraveno)
28. 12. 2008, 22:59
Taky dělám.U nás je to známé jako Masarykovi tolárky.Mám recept od kamarádky z práce.Slavím s ním uspěch,každý chce recept.Opravdu moc výborné .
kulicka25
(upraveno)
27. 12. 2008, 21:17
Neodolala jsem a vyzkoušela,naprosto jedinečné,jednoduché,rychlé a strašlivě dobroučkéééééééééééé s mandlemi jsem nechala těsto světlé s lískáčema,jsem přidala trochu kakaa-mňamka
gabrielin
(upraveno)
28. 12. 2008, 10:20
@kulicka25
Jsem fakt ráda, že vám chutná, s mandlemi to může být taky dobrota....
gabrielin
(upraveno)
23. 12. 2008, 15:47
Moc všem děkuji za komentáře a mám velkou radost, že se cukroví povedlo a hlavně že CHUTNÁ!!!
cettia
(upraveno)
23. 12. 2008, 15:41
Ano, mohu potvrdit.....jednoduché a výborné. Děkuji za recept
Slav
(upraveno)
23. 12. 2008, 15:28
Děkuji za dokonalý recept povedlo se a každý,kdo ochutnal,byl překvapen výbornou chutí ..
kikaadla
(upraveno)
23. 12. 2008, 13:24
PŘESNĚ JAK PÍŠETE , JEDNODUCHÉ A ÚŽASNÉ .JEN JE HO MÁLO .NÉ, OPRAVDU ZAJÍMAVÝ, RYCHLÝ A MOC DOBRÝ RECEPT.S TĚSTEM SE KRÁSNĚ PRACOVALO , JEN TY VÁLEČKY JSEM NEMĚLA TAK PĚKNÉ, JAKO VY.uRČITĚ PŘÍŠTÍ ROK UPEČU ZAS .DĚKUJI ZA SKVĚLÝ RCPT A PŘEJI KRÁSNÉ
janecek
(upraveno)
22. 12. 2008, 23:30
Milá Gábi,upekla jsem přesně podle vašeho návodu a úplně výborné a vynikající!!!!! Díky moc za receptík. Jana P