Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 929 návštěvníků)

Masarykovo vánoční cukroví (úžasné a jednoduché)

5.0
Masarykovo vánoční cukroví (úžasné a jednoduché)

Potřebné ingredience

170g lískových oříšků, 300g hl. mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, cukr na obalení

Postup přípravy

Tento recept jsem si loni opsala z časopisu, ale dostala jsem se k němu až letos
a je to něco tak dobrého,
že si nesmím nechat pro sebe......:-)
Celé lískové oříšky opražíme na plechu při 210C asi 10 minut.
Poté promneme v utěrce a namočíme na 1/2 hodiny do horké vody.

Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hl. mouce a vmícháme do těsta.
Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3-4 cm.

Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici (já nechala přes noc).

Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm tenké plátky,
pokládáme na pečící papír a pečeme na 180C asi 9-10 minut (dorůžova).
Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Je to obrovská lahoda a hlavně to zvládne opravdu každý.
Oříšky jsou zjemnělé a jdou krásně krájet, ovšem těsto musí být opravdu ztuhlé.

Váleček těsta při krájení

Nakrájeno (jako knedlíky :-))

Plech před upečením

Po upečení

Obaluji

Hotovo!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

vera k 21. 12. 2008, 22:35
Masarykovo cukrovíčko dělám z vlašských ořechů nahrubo krájených a 24 hodin máčených v rumu. Jsou výborné.
Amra00 21. 12. 2008, 20:16
Tak jsem receptík vyzkoušela a je to fantazie (zajic) (Y) a rozhodně zařazuji mezi stálý repertoár (Y) ;-). Opravdu vynikající (jezisek). Děkuji za inspiraci a přeju krásné vánoce (banky)
emílek. 16. 12. 2008, 0:19
Také se přidávám s pochvalou, výborné (Y) (zajic)
uzlíčci 15. 12. 2008, 18:25
*-) *-) *-) to jsem netušila, že se to jmenuje po našem prvním prezidentovi *-) *-) *-) u nás se peče už asi 5 let a je opravdu úúúúúúúúúžasné (Y) (Y) (Y) (Y)
gabrielin 15. 12. 2008, 20:03
@uzlíčci No jo....Takhle se jmenovali v tom časopisu, tak to panu prezidentovi přece nemůžu odepřít :-$ ;-)
toja 15. 12. 2008, 18:16
Taky jsem je včera dělala a jsou moc a moc dobré,už je recept uložen jako oblíbený,díky Míla
timeaa 15. 12. 2008, 18:04
Dobrý den Gabčo, nevíte, můžu místo másla použít Heru? Díky, Jana
gabrielin 15. 12. 2008, 20:01
@timeaa Jé, tak to nevím *-), no ale snad by to šlo, ne? Každopádně by to asi maličko ubralo jen chuti, máslo je halt máslo :-) Ale co to udělá s konzistencí, tak to netušim....nezbývá než vyzkoušet :-)
timeaa 18. 12. 2008, 21:01
@gabrielin Už je hotovo, ochutnala jsem a výborné i z Hery. Díííky! (L) (L) (L)
gabrielin 19. 12. 2008, 12:03
@timeaa Tak to je super, zase jsme o jednu zkušenost bohatší... (Y) (L)
Delisa 15. 12. 2008, 14:16
Fakt vynikající, jen jsem tam, dala vlašáky (zajic)
JarkaH 15. 12. 2008, 12:22
V našem receptu jsou ještě rozinky a celý recept máme z Burdy, kterou máma kupovávala v 80. letech v Jungmance v prodejně s cizojazyčnými časopisy. Je to moje nejmilovanější vánoční cukroví. Ať je původ jakýkoliv, placičky jsou supr a neobalené je považuju skoro za dietní ;-)
Jarkaha 15. 12. 2008, 12:15
Už mám upečené a je moc dobré.
šutynka 15. 12. 2008, 12:10
Nepekla jsem,ale chutnala od kámošky a příští rok určitě upeču (Y) (Y) (Y)fakt vynikající (zajic) (zajic) (zajic)
Radunna 15. 12. 2008, 18:27
@šutynka Marcelko,já neplánovaně dělám pátou dávku ;-) (hello)
SSabina 15. 12. 2008, 10:10
Mě se moc nezamlouvá ten tvar - netvar... Co myslíte - když budu dělat kuličky..? :^)
šutynka 15. 12. 2008, 18:16
@SSabina Kamárdka to vyválela na tlusto a pak normálně vykrajovala,ale mě se tohle zamlouvá víc *-) (clamp)
gabrielin 15. 12. 2008, 14:30
@SSabina Určitě by to také šlo, ale asi bude trochu delší doba pečení. Taky můžete dělat ty válečky hezčí než já a budete je mít krásně kulaté, ne jako já.... :-$ ;-)
Douglas 13. 12. 2008, 19:38
(F) (F) ja to opsala letos s casopisu ;-) a super!!! mnamka |:o)
Simonecek 12. 12. 2008, 20:20
Taky vyzkousim. Zajimalo by me, co se stane, kdyz tam misto toho dam klasicke orechy? Myslite, ze to bude problem? Vzdyt testo je porad stejne, jen tam budou orisky, ne? Diky moc za vsechny rady, rada bych to vyzkousela, ale mam obavy...Jaja
zdenka73 20. 12. 2008, 21:42
@Simonecek Vůbec nic - dělám ho tak už asi 5 let - z vlašských :-))) Je to výborné!!! (Y)Před přípravou těsta je cca na 1 hodinu namočím do vody, tu pak sleju a dávám je tam normálně se slupkou - jen je je třeba trochu nalámat.....a když kolečka nejsou pravidelná, strávníkům to vůbec nevadí :-).
gabrielin 12. 12. 2008, 21:08
@Simonecek Já myslím, že by to šlo. Paní dole také psala, že dělala z vlašských ořechů. Ale zase na druhou stranu opražené lískové oříšky mají nejlepší chuť. Ale zkuste a pak napište, jak to dopadlo...... (F)
miškysek 15. 12. 2008, 11:48
@gabrielin Ahoj Gábi,tak jsem před chvilkou udělala těsto na toto cukroví.Mám ho v ledničce.Nevím ale,kde je chyba.Vše jsem dělala podle receptu,uplně přesně.Dokonce jsem použila i pravé máslo a ne margarin.Přesto se těsto velmi špatně zpracovává.Zdá se mě,že těch oříšku je tam šíleně moc a ty válečky pak nešly vyválet,protože se díky tomu množství oříšku pořád trhaly a rozpadaly.No nakonec jsem oříšky nejaké ubrala a přidala jsem máslo.Horko těžko jsem uválela válečky a ted jsou v lednici.Uvidíme co to udělá až to rozbalím a popř.upeču.A jen podotku,že už peču 12 let co jsem s manželem,takže nějaká ta praxička je.Tak fakt nevím.Vám se to dařilo bez problému? :-$ :^)ahoj Verča
gabrielin 15. 12. 2008, 14:09
@miškysek Ahoj Verčo, tak to vážně nevím, kde se stala chyba :^), já jsem prostě hnětla a hnětla dokud se mi to nespojilo....asi tak dlouho jako u rohlíčků. No a ty válečky šly úplně krásně. Dokonce jsem dělala v sobotu druhou dávku, žádný margarín, jen máslo a !dokonce! jsem tam dala těch oříšků 20 dkg, aby to bylo ještě lepší a zase to šlo super. Přitom praxi mám zhruba poloviční, co vy. To je opravdu líto, ale fakt si nevím rady, v čem by bylo jádro pudla..... *-)
Radunna 12. 12. 2008, 20:24
@Simonecek tak já už jsem tohle taky dělala,neměla jsem dost lískáčů,tak jsem dala do druhé dávky mandle a musím říct,že chuť nebyla s mandlema tak výrazná.Ty pražené lískáče jsou v tom nezaněnitelné (jezisek)
Janys2 12. 12. 2008, 14:19
Děkuji za recept. Zkoušela jsem a jsou moc dobré. Pořád chodím užírat ;-). Jana (hello) (stromecek)
gabrielin (upraveno) 12. 12. 2008, 21:08
@Janys2 Tak to jsem ráda.... :-$ (F) Já na ně chodím taky pořád, zítra se pouštím do druhé várky ;-)
Mlčoch 11. 12. 2008, 10:50
Vypadá to výborně (Y).Já mám ale obavy z toho pražení oříšků, to mně pokaždé u receptu odradí :-(
gabrielin 11. 12. 2008, 19:50
@Mlčoch Obavy nejsou na místě (kocka) Je to fakt dobrý! (Y)
leonkal 11. 12. 2008, 10:56
@Mlčoch tam jde jen o to se zbavit te slupky - kdyz koupite uz oloupane, tak to prazit nemusite (Y)
leonkal 11. 12. 2008, 10:46
nase babicka to dela s kakaem - vzdycky ji je chodim vyjidat a bojim se, ze si o me bude rikat, ze jsem nenazrana snacha - ale oni jsou tak dobreeeeee!!!!
Verzatilka 11. 12. 2008, 10:38
Tak dnes jsem upekla a je to teda opravdu dobrota (zajic) (zajic) (zajic) (Y) (Y)
gabrielin 11. 12. 2008, 19:48
@Verzatilka Tak to mám opravdu radost. (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-)
gabrielin 10. 12. 2008, 18:03
Je opravdu super, ty pražené oříšky tomu dají nezaměnitelnou chuť a jak říkám je to fofrovka, nic se netvaruje, nevykrajuje ani neplní. Já moc nejsem na neplněné cukroví, ale dneska jsem se musela fakt přemáhat, abych pořád neochutnávala. Uvažuju o druhé várce. (smich)
Stepuska 10. 12. 2008, 16:29
letos jsem ho taky dělala poprvý a můžu jen doporučit, chutná celý rodině, až jsem ho musela před nimi schovat :-)
strip 10. 12. 2008, 16:17
Toto cukroví jsem dělala dle jiného receptu, ale je úžasné.... |:o) jednoduché a r rychlé.Já dělala vlašáky a ty se musí 2h.namočí do vody.Ale cukroví fakt jednoduché a dobré... (radost)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie