Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 383 návštěvníků)

VÁNOČKA - MÁSLOVÁ, SLAĎOUČKÁ - s opravdu podrobným popisem i návodem na pletení

0.0
VÁNOČKA - MÁSLOVÁ, SLAĎOUČKÁ - s opravdu podrobným popisem i návodem na pletení

Potřebné ingredience

600g hl.mouky,200g polohr.mouky,160g másla,3 vanil.cukry,200g cukr krystal,kvasnice - kostička,200ml mléka,3 vejce,3 žloutky,umělé sladidlo -26ksnebo místo něj 80g cukru,trochu soli,citr.kůra,rozinky a mandle.

Postup přípravy

Vše je uvedeno v podrobném popisu,
Smazat recept

Do hrnečku si dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru, zamícháme, přidáme rozdrobené kvasnice, mírně poprášíme hladkou moukou.

Mezitím co čekáme na kvasnice než vykynou, dáme si do mísy ostatní suroviny, jako je mouka, cukr, popřípadě umělé sladidlo či více cukru, když nechcete dávat umělé sladidlo, dále citronovou kůru z dobře omytého citronu.

Také přidáme vejce a rozehřátý tuk (ne příliš horký!)

Mezitím nám kvasnice pěkně "naběhly", takže je přidáme do mísy k ostatním surovinám a nalejeme část zbylého mléka. Je možnost, že buď dáte celé množství mléka a budete přidávat nepatrně mouku a nebo budete pracovat s daným množství mouky a mléko budete dolejvat postupně. Záleží jen na Vás, jaký způsob si vyberete. Každá mouka je prostě jinačí a úplně přesně na gram to napsat nejde tak, aby těsto bylo O.K.

Těsto pěkně vymícháme.

Pak přidáme rozinky, mandle a zase pěkně zamícháme. V žádném případě si nepřidávejte ořechy, jelikož jednou jsem byla také tak aktivní, chtěla jsem to mít zvláště dobré, ale těsto při pečení po ořechách zčernalo. TĚSTO JE SPRÁVNÉ KONZISTENCE VE CHVÍLI, KDY SE NELEPÍ NA MÍSU!!! Takže pokud tak není, přidejte trošku mouky.

Když máme opět pěkně zamícháno, mírně poprášíme moukou, přikryjeme mísu utěrkou a dáme na teplé místo, kde nám vánočka bude pěkně dlouho kynout. Když chvátám (a to je pravidelně, jelikož peču vánočku na Štědrý den), pomáhám těstu k řádnému vykynutí tím, že jí dám do trouby, pustím "horkovzduch" a dám teplotu na minimum. Chvíli nechám zapnuté, pak vypnu a tak to střídám.

Nakonec těsto přeci jenom vykyne.

Tak konečně se dostávám k tomu, že popíši postup pletení vánočky. Tak těsto vyklopíme na vál (já dávám jen na desku kuch. linky), znovu propracujeme a rozdělíme ho na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny.

JAK NA ČTYŘI PRUHY? A tedy spodní část vánočky? Vezmeme si 4 uválené pruhy. Levou rukou přehodíme levý krajní pruh přes druhý v pořadí. Pravou rukou naopak pravý krajní podsuneme pod druhý a přehodíme přes třetí. A takto pokračujeme až do konce. Když to takto čtete, možná se to zdá složité, ale při pletení v reálu to jde pomalu samo. Ale přesto návod na začátek mám vždy u sebe o:))))))

.A zde je již podle výše uvedeného upletený spodní díl vánočky.

.Další patro, tedy druhé se plete jako klasický copan, tj. ze 3 pramenů.

.Když máme copan ze pramenů upletený, opatrně ho přendáme na spodní část vánočky.

.A poslední díl vánočky - horní patro - je jen ze dvou pramenů (víc jich ani nemáme), které okolo sebe navzájem omotáváme. Je to nejjednodušší část pletení :o))))

.A i tento poslední díl dáme na předchozí "dvě patra" vánočky.

Já pro jistotu zapíchám špejle (ořezávám si je dole do špičky), aby se mně prameny nesvezly. Špejlemi pro jistotu nešetřím :o))))!!!! Vánočku potřu žloutkem nebo může být i žloutkem s bílkem a čekám a čekám až vánočka opět nakyne.

Vánočku peku při teplotě, na kterou jsem zvyklá péct buchty, tj. tak na 180 stupních, ale to musí každá kuchařinka podle své trouby. Potom po částečném upečení posypu mandlemi (nedávám je hned, aby se mně nepálily a nebyly černé, ale zase zavčasu, aby se připekly). Vánočku také při dopékání přikrývám alobalem, aby se nepálila. Je to složité, protože tam mám spoustu těch špejlí, ale při troše dobré vůle to jde. Ale nikdy nenechávám zbytečně moc dlouho troubu otevřenou, chvátám jak s mandlemi tak i s alobalem, aby se vánočka náhodou nesrazila. Zda je vánočka hotová, zkouším špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, vánočka je hotová. Podotýkám, že se peče poměrně dlouho, moje mamka říká, že lepší je upéct 2 menší než jednu velkou. Ale mně se právě líbí takováto.

vánočka je opravdu poměrně velká - rok 2004 a synovi je 8 měsíců

.... a že nakonec vánočka není žádný prcek, dokazuje také foto z roku 2005 se synem

a v roce 2006 zase foto vánočky s dcerou .... a té je 8 měsíců :o)))))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jáňa2 16. 1. 2009, 16:37
Ivanko, vynikající vánočka. Zkoušela jsem jí až teď v úterý, chtěla jsem si najít lepší recept (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y), na ten Váš se tu pěje samá chvála a já se samozřejmě s pochvalou taky přidávám (F) (F) (F). Naše malá Barborka se po ní může utlouct.
Zrušený účet 20. 1. 2009, 20:55
@Jáňa2 Tak to jsem ráda, že se vánočka povedla a že chutnala i po vánocích. (L) (L)
spule2 7. 1. 2009, 11:37
Posílám velikou pochvalu za Vaši vánočku. Poprvé jsem pekla sama, (dala jsem méně cukru, méně sladíme) ale byla úžasná - žádné roztékání se, krásně držela tvar, chuťově skvělá....budu se držet Vašeho receptu pro příště...Renča (C)
Zrušený účet 20. 1. 2009, 20:55
@spule2 tak jsem ráda, že se vánočka povedla a hlavně že chutnala (L) (L) (L) (Y)
Kacula S 4. 1. 2009, 18:30
Dobrý večer, tak jsem dnes dělala vaši vánočku.Je to moje první vánočka v životě a je naprosto ÚŽASNÁ (Y) (Y) (Y)Měla jsem od rodinky velkou pochvalu.Ani jsem netušila,že se mi tak povede :-)Moc a moc Vám děkuji za receptík a také za skvělý podrobný postup,hlavně to pletení .Mějte se krásně a vše nejlepší do nového roku přeje Katka (silvestr2)
Zrušený účet 20. 1. 2009, 20:56
@Kacula S (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp)
marketha 3. 1. 2009, 21:58
Pekla jsem Vaší vánočku na vánoce a měla velký úspěch. (jezisek) Včera jsem pekla znovu a už je jen kousíček. (Y) (Y) (Y) Takovou pekla moje babička,dlouho jsem scháněla recept,DĚKUJI (L) (L) (F)
cokoladkova 2. 1. 2009, 22:34
Ivanko Vaše vánočka nemá chybu,moc děkuji fotečku mám v receptech |:o) Mějte se krásně a děkuji moc moc moc (L) Hana s rodinou ps.:moje první vánočka a super (Y)
Zrušený účet 2. 1. 2009, 23:24
@cokoladkova Děkuji za pochvalu a určitě k Vám kouknu. (L) V novém roce 2009 přeji jenom samé úspěchy (F)
adamastor 30. 12. 2008, 22:46
Ivi,tak jsem se do vánočky dnes,jakmile jsem uložila dvojčátka, pustila (X) (Z) a momentálně je v troubě a nááádherně voní (clamp) (clamp) (clamp).Zatím vypadá dobře,je tam půl hodiny,tak jsem zvědavá,jestli bude i tak dobře chutnat (Y) (Y) (Y).Děkuju za recept,dělala se moc dobře,po degustaci napíšu více!Pá Saška (hello) (hello)
Zrušený účet 31. 12. 2008, 16:17
@adamastor tak snad i bude chutnat. Vše nej do nového roku 2009 (silvestr) (silvestr2)
zjelenice 29. 12. 2008, 21:54
... acho jo... tak jsem taky dnes dělala a nějak se nepovedla. Mě prostě nenakynula. Zadělávala jsem v pekárně, ale nic. Snad se povede příště. Ale jinak ta Vaše vypadá fakt krásně.
Zrušený účet 30. 12. 2008, 11:43
@zjelenice Moc mě to mrzí. Jedna paní dole psala, že jí také nenakynula :'(. Jiné zase, že vánočka se povedla. Prostě nevím, čím to je. Ale je zde plno jiných vánoček, určitě se některá povede (L) (L) Krásný nový rok plný úspěchů (silvestr)
Lucy68 28. 12. 2008, 21:31
Upekla jsem vánočku letos podle Vašeho receptu, nebyla špatná, ale zdá se mi bohužel příliš suchá.
Zrušený účet 29. 12. 2008, 18:41
@Lucy68 Tak to je mně líto :'(, nicméně je tu vánoček v receptech mnoho, určitě vyberete tu správnou, která Vám bude vyhovovat. (L) Přeji úspěšný nový rok (silvestr) (silvestr)
Mi55 28. 12. 2008, 11:42
Zkoušela jsem tuto vánočku, ale nepovedla se,nevykynula a po upečení kámen. Nevzdala jsem to a udělala dobře, druhá byla naprosto jedinečná. Musím říct, ženejme velcí jedlíci, ale snědla se hned. Dnes jdu dělat znova, protože rodina mě o to poprosila. Tímto Vám moc děkuji za výborný recept. Milada (F) (F) (F)
Zrušený účet 29. 12. 2008, 18:42
@Mi55 Jé, tak to jsem ráda, že na druhý pokus vyšla |:o). |:o a že Vám chutná (L) Přeji krásný nový rok 2009 (silvestr) (sampus)
Bubalka 25. 12. 2008, 22:57
Dobrý večer, i když mám rodinný recept, letos jsem přesto udělala vánočku dle Vašeho receptu-mohu jen říci, že vánočka byla po upečení obrovská , chutná a perfektní !!!!! I třetí den úžasně vláčná-dokonce jsem dnes na večeři odolala řízkůma vzala si vánočku,s obrovskou chutí jsem se do ní zakousla a jen si užívala... (Y) takže, já za sebe rozhodně doporučuji !!!! (L)
Zrušený účet 26. 12. 2008, 10:20
@Bubalka Blani, děkuji moc za pochvalu :-$ a jsem opravdu ráda, že Vám chutnala. Já jsem jí pekla v pondělí a ještě dnes ráno v pátek jsem si jí dala k snídani a protože byla zabalená v mikroteňáku, tak je taky ještě (Y). Krásný sváteční den (stromecek) a vše nejlepší do nového roku (silvestr) (silvestr)
pipiš (upraveno) 27. 12. 2008, 21:10
Ivanko vánočka se mi povedla je moooooc dobrá s těstem se dobře pracovalo ,už ji mám v oblíbených.Hezké svátky Monika (koule) (X)
Zrušený účet 25. 12. 2008, 21:48
@pipiš (Y) (Y) (Y) Tak to jsem moc rána a krásný 2. svátek vánoční a vše nej do nového roku (silvestr) (silvestr) (silvestr) (silvestr)
dendula 23. 12. 2008, 22:46
Ivanko musím napsat super komentář!! (clamp) (Y) (Y)Vaše vánočka je super!!povedla se na 100%je moc moc dobrá!!velká chvála mám Vás uloženou mezi oblíbenými protože máte super receptíky a samé ňamky!!krásné vánoce a moc děkuji (L) (L) |:o) |:o) (banky) (andel) (stromecek) (hello)
Zrušený účet 23. 12. 2008, 23:28
@dendula :-$ :-$ :-$ Škoda, že se ten "smajlík" nečervená. Tolik chvály!!! Ale jsem ráda, že se vánočka povedla a hlavně, že chutnááááá. Přeji Vám a celé Vaší rodince krásné prožití vánočních svátků (banky) (kolednici) (darecek) (stromecek) a mnoho úspěchů v nové roce a hlavně mnoho zdravíčka (silvestr) (silvestr2) (novy rok)
23. 12. 2008, 22:09
díky moc za skvělý recept a hlavně super popis (Y) (Y) (Y) (Y) Přeji krásné svátky (banky) (banky) (banky)
Zrušený účet 23. 12. 2008, 23:33
@ I já Vám přeji krásné prožití vánočních svátků (kolednici) (banky) (pohoda) a vše nej do nového roku (silvestr) (silvestr) (silvestr)
oskar218 23. 12. 2008, 19:03
(Y) (clamp) (jidlo)wow,to dlabání,děkuji moc za recept,malilinko měla tendenci spadnout,ale nepovedlo se jí to. (radost)JE VÝBORNÁ,lepší jsem nejedla.Jana (L) |:o) (F)Krásné svátky. (banky) (andel)
Zrušený účet 23. 12. 2008, 19:58
@oskar218 :-$ :-$ :-$ Hlavně, že Vám chutná. Přeji krásné vánoční svátky (banky) (stromecek) (darecek) (darecek) a vše nej do nového roku 2009 (silvestr) (silvestr2) (novy rok)
kalhota 23. 12. 2008, 16:51
Dobrý den, vaše vánočka vypadá úžasně, zrovna takovou dělala moje babička. Až letos jsem se odvážila ji upéct doma, tak snad to dobře dopadne, už kyne a krásně voní. Děkuji za recept a přeji krásné Vánoce.
Zrušený účet 23. 12. 2008, 23:29
@kalhota Soni, tak snad se vydařila, když kynula. Krásné vánoce a pěkný nový rok (kolednici) (banky) (andel) (stromecek) (novy rok) (silvestr2) (silvestr)
marfanov 23. 12. 2008, 15:27
No ta je krásná! gratuluju :-) právě jsem dopekla svůj druhý pokus, a - opět se mi roztekla do stran. netušíte, čím to? špejle jsem samozřejmě měla. i loni... a je z toho opět placka... :-@
Zrušený účet 23. 12. 2008, 16:09
@marfanov Markétko, skutečně to netuším, proč se roztekla. Ale chce jí to plést vyšší štíhlou, ona se do toho svého správného tvaru dostane. ;-) Jinak už mám na krku nějaký ten křížek a musím napsat, že nejdříve jsem pekla vánočky v takovým tom pekáči jak jsou dva proti sobě, jsou užší než klasické plechy, takže vánočka chce nechtě musela zastavit. Ale prostě se někdy nezadaří, hlavně, že bude chutnat. Mně letos zase praskla, ale chuť výborná. Krásné vánoce (banky) (darecek)
rencech 23. 12. 2008, 14:22
Ivo, děkuji za "pletací návod" (clamp). Díky Vám jsem letos nenadávala a pletlo se to vcelku samo, jak píšete. Hezké Vánoce. Renata (banky)
Zrušený účet 23. 12. 2008, 15:23
@rencech Není zač. Já návod mám taky k ruce, jenom na začátek, pak už vím. Krásné vánoce (banky) (stromecek) (darecek)
adriM 23. 12. 2008, 12:51
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,je tahle vánočka i měkká? :-) Některé mi totiž přijdou docela tvrdé proti těm kupovaným a na tuhle vaši se asi dnes chystám. Děkuji za odpověď (F)
Zrušený účet 23. 12. 2008, 13:04
@adriM Určitě není nadýchaná tak jako ta kupovaná. Prostě když je v ní hodně tuku a hodně cukru (množství tuku a cukru můžete snížit, nahradit to třeba mlékem), tak je to těsto takové hutné. Je to prostě úplně jiná vánočka než kupovaná. Takže abyste nebyla potom zklamaná. Já letos po hodně a hodně letech plekla vánočku jinou tady z MMB, ale dnes když jsem jí načala, tak je to vlastně takový styl, co peču já. A když jsem si přepočítala poměr mouky, cukru, tak jsem přišla na to, že skoro všechny vánočky jsou si silně podobné. Přeju šťastnou volbu při výběru receptu na vánočku, měkkost a nadýchanost bude tím větší, čím míň tuku v ní bude. Krásné vánoce (banky) (stromecek) (darecek) (kolednici)
adriM 23. 12. 2008, 13:15
@ Ivi děkuji za odpověď, mně to ani tak nevadí,záleží spíš na chuti a manželovi pak dám přečíst vaši odpověď kdyby něco ;-) Stejně v těch kupovaných jsou beztak nějaké přídavky :-D
Berčík 23. 12. 2008, 11:54
Tak to kyne a doufam, ze vykyne :-$ :-)
Zrušený účet 23. 12. 2008, 11:57
@Berčík Pokud už začala kynout, tak by i měla vykynout. (Y) (Y) (Y) Krásné vánoce (kolednici) (hotdog) (darecek)
Berčík 23. 12. 2008, 16:56
@ :-) (Y) (clamp) tak se tooo pooovedloooo ^o) (andel) (banky) moje prvni vanocka v zivote a moc Vam dekuju, i pleteni v pohode, delala jsem to z polovicni davky a stejne je ooobrovska.. Ale urcite bude i tak dobra :-) Krasne Vanoce!! (pohoda)
IvanaMa 23. 12. 2008, 8:00
Dobrý den, vánočka je úžasná, dala jsem trochu méně cukru, jen 200g a je pro nás akorát. Je skvělá, vláčná, fakt vynikající! Moc děkuji za recept a přeji krásné Vánoce a pohodový vstup do Nového roku! (stromecek)
Zrušený účet 23. 12. 2008, 11:56
@IvanaMa Tak jsem ráda, že se Vám povedla a chutná. (Y) (Y) I já Vám přeji krásné vánoce plné pohody a vše nejlepší do nového roku (kolednici) (banky) (stromecek) (pohoda) (silvestr) (silvestr2) (novy rok)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie